PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie

PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie
PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

De voedingsindustrie staat voor een nieuw uitdaging: PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Die aanwezigheid van deze persistente stoffen in ons milieu vormen een opkomend voedselveiligheidsrisico en trekt wereldwijd de aandacht van autoriteiten. Hoe analyseer je PFAS in voeding, wat zijn de gevaren en hoe reageert de wetgever? Daarvoor is deze nieuwe VMT-collectie over PFAS.

Voor bedrijven in de voedselketen kan het lastig zijn om grip te krijgen op PFAS. In deze nieuwe VMT-collectie vind je waardevolle tips om dit complexe onderwerp beter te begrijpen en beheren. Ontdek ook hoe kwetsbaar de voedselketen is voor PFAS en leer meer over de wetgeving hieromtrent.

PFAS in diverse producten: van vis tot eieren

PFAS kan in allerlei productgroepen voorkomen. De collectie belicht specifieke cases, waaronder de veiligheid van rivierkreeften voor consumptie en de aanwezigheid van PFAS in Deense biologische eieren. Ontdek de impact van PFAS op vis en zeegroenten uit de Westerschelde.

Analyse en metingen: hoe krijg je grip op PFAS?

Hoe kun je als bedrijf zelf actie ondernemen tegen PFAS? Naast het optimaliseren van ketens en processen, biedt de collectie inzichten in metingen en analysemethoden. Leer over de toename van PFAS-analyses door voedselproducenten en ontdek waarom breder monitoren noodzakelijk is.

Wet- en Regelgeving: nieuwe normen en Europese regels

Duik diep in de wet- en regelgeving rondom PFAS. De collectie behandelt de nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën, het voorgestelde Europese verbod op 10.000 soorten PFAS, en biedt antwoorden op zeven vragen over dit voorgestelde EU-verbod.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet beperken aan achterkant, maar voorkomen aan voorkant'
  2. Wie gekweekt vlees wil eten, moet engelengeduld hebben
  3. Plantaardige vleesvervangers Redefine Meat online beschikbaar bij Albert Heijn en Crisp
  4. Startup maakt broodbeleg zonder toegevoegd suiker: 'Dadels zijn lekkerder dan zoete meuk'
  5. Coca-Cola fabriek in Nederland CO2-neutraal gecertificeerd: 'Belangrijke stap naar klimaatneutraal in 2040'
  6. Gezondheidsvoordelen of gezondheidsclaims voor botanicals toegestaan? Het Europese Hof buigt zich hierover
  7. Onderzoek Rabobank: zo experimenteren foodbedrijven en retail met AI
  8. Onderzoek naar gedoe bij inkoop vanuit buitenland: 'Het wringt, zeker in tijden van hoge prijzen'
  9. Dit zeggen de winnaars van de verkiezingen over de voedingsindustrie
  10. Bunge introduceert plantaardig alternatief voor zuivelboter voor voedselproducenten en bakkers
  1. Column Simone Hertzberger: Waarheden kloppen niet meer
  2. Beschimmelde jam kun je het beste weggooien
  3. Appelmoes met lood maakt minimaal 52 jonge kinderen ziek in de VS
  4. Terugblik: het Food Safety Event 2023 in beeld
  5. Onderzoek naar vleesverspilling: 'Jaarlijks sterven 18 miljard dieren die ons bord niet halen'
  6. 'Productontwikkelaars moeten zich verdiepen in de mogelijkheden van Artificial intelligence'
  7. Belgische recalls en waarschuwingen november: Verhoogd gehalte MOSH in Fruit-tella
  8. Nederlandse recalls en waarschuwingen november: Zes supermarkten waarschuwen voor satéschnitzels met listeria
  9. Autoriteiten grijpen in bij ziektegevallen door fraude met vis
  10. Albert Heijn gebruikt recyclebare plantaardige materiaal PEF voor fruitsapflesjes