PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie

PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie
PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

De voedingsindustrie staat voor een nieuw uitdaging: PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Die aanwezigheid van deze persistente stoffen in ons milieu vormen een opkomend voedselveiligheidsrisico en trekt wereldwijd de aandacht van autoriteiten. Hoe analyseer je PFAS in voeding, wat zijn de gevaren en hoe reageert de wetgever? Daarvoor is deze nieuwe VMT-collectie over PFAS.

Voor bedrijven in de voedselketen kan het lastig zijn om grip te krijgen op PFAS. In deze nieuwe VMT-collectie vind je waardevolle tips om dit complexe onderwerp beter te begrijpen en beheren. Ontdek ook hoe kwetsbaar de voedselketen is voor PFAS en leer meer over de wetgeving hieromtrent.

PFAS in diverse producten: van vis tot eieren

PFAS kan in allerlei productgroepen voorkomen. De collectie belicht specifieke cases, waaronder de veiligheid van rivierkreeften voor consumptie en de aanwezigheid van PFAS in Deense biologische eieren. Ontdek de impact van PFAS op vis en zeegroenten uit de Westerschelde.

Analyse en metingen: hoe krijg je grip op PFAS?

Hoe kun je als bedrijf zelf actie ondernemen tegen PFAS? Naast het optimaliseren van ketens en processen, biedt de collectie inzichten in metingen en analysemethoden. Leer over de toename van PFAS-analyses door voedselproducenten en ontdek waarom breder monitoren noodzakelijk is.

Wet- en Regelgeving: nieuwe normen en Europese regels

Duik diep in de wet- en regelgeving rondom PFAS. De collectie behandelt de nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën, het voorgestelde Europese verbod op 10.000 soorten PFAS, en biedt antwoorden op zeven vragen over dit voorgestelde EU-verbod.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: De Graaf Bakeries

Ervaring QA'er: 'Klanten kunnen als een accelerator op de wetgeving...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving is lang niet altijd even leuk of makkelijk. Het is dan ook zeker niet haar hobby, stelt Kerstin van der Elst, kwaliteitsmanager bij De Graaf Bakeries. Leuk of niet, elk bedrijf heeft ermee te maken. VMT sprak met Van der Elst over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het negende artikel in een serie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.