PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie

PFAS in voeding: ontdek alles over dit voedselveiligheidsrisico in deze collectie
PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

De voedingsindustrie staat voor een nieuw uitdaging: PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Die aanwezigheid van deze persistente stoffen in ons milieu vormen een opkomend voedselveiligheidsrisico en trekt wereldwijd de aandacht van autoriteiten. Hoe analyseer je PFAS in voeding, wat zijn de gevaren en hoe reageert de wetgever? Daarvoor is deze nieuwe VMT-collectie over PFAS.

Voor bedrijven in de voedselketen kan het lastig zijn om grip te krijgen op PFAS. In deze nieuwe VMT-collectie vind je waardevolle tips om dit complexe onderwerp beter te begrijpen en beheren. Ontdek ook hoe kwetsbaar de voedselketen is voor PFAS en leer meer over de wetgeving hieromtrent.

PFAS in diverse producten: van vis tot eieren

PFAS kan in allerlei productgroepen voorkomen. De collectie belicht specifieke cases, waaronder de veiligheid van rivierkreeften voor consumptie en de aanwezigheid van PFAS in Deense biologische eieren. Ontdek de impact van PFAS op vis en zeegroenten uit de Westerschelde.

Analyse en metingen: hoe krijg je grip op PFAS?

Hoe kun je als bedrijf zelf actie ondernemen tegen PFAS? Naast het optimaliseren van ketens en processen, biedt de collectie inzichten in metingen en analysemethoden. Leer over de toename van PFAS-analyses door voedselproducenten en ontdek waarom breder monitoren noodzakelijk is.

Wet- en Regelgeving: nieuwe normen en Europese regels

Duik diep in de wet- en regelgeving rondom PFAS. De collectie behandelt de nieuwe normen voor verschillende voedselcategorieën, het voorgestelde Europese verbod op 10.000 soorten PFAS, en biedt antwoorden op zeven vragen over dit voorgestelde EU-verbod.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.