Food Safety Event: van ethyleenoxide tot circulariteit, fraude, contaminanten en de kwaliteit van QA

Food Safety Event: van ethyleenoxide tot circulariteit, fraude,  contaminanten en de kwaliteit van QA

Het Food Safety Event op 18 november kent een volle line-up met actuele voedselveiligheidsonderwerpen. Een greep uit het aanbod van deze leerzame dag voor kwaliteitsprofessionals: ethyleenoxide, fraude, circulariteit, contaminanten, monitoringsprogramma's, de kwaliteit van QA, digitalisering en blockchain, voedselcontactmaterialen en voedselverspilling versus voedselveiligheid. Mis het niet!

Live netwerken is waar iedere foodprofessional weer reikhalzend naar uit kijkt. Laat je tijdens het Food Safety Event in DeFabrique in Utrecht bijpraten over de belangrijkste thema's en ontmoet vakgenoten.

Voedselveiligheid borgen

Hoe borg je de voedselveiligheid van je keten in een wereld waarin alle panelen meer dan ooit aan het schuiven zijn? De opschaling van het gebruik van alternatieve en nieuwe eiwitten, de noodzaak tot circulair produceren en reststroomverwaarding en nieuwe contaminanten brengen nieuwe voedselveiligheidsrisico’s met zich mee.

Wetgeving en toezicht

Andere uitdagingen in voedselveiligheid, wetgeving en toezicht zijn de Europese regeldruk, digitalisering, een toezichthouder in transitie en een nieuwe realiteit na corona. Wat betekenen deze thema’s voor jouw bedrijf? Hoor in één dag van de experts en ervaringsdeskundigen hoe je nieuwe inzichten kunt meenemen in jouw dagelijkse praktijk. 

Ethyleenoxide

Onder leiding van Simone Hertzberger, hoofdredacteur Thema Update Voedselveiligheid bij VMT, wordt er ingegaan op de vele ethyleenoxide incidenten en de media aandacht die dit krijgt. Ook zal er meer worden verteld over de ontwikkeling van wetgeving en een inkijkje worden gegeven in de werking en het gedag van ethyleenoxide en het afbraakproduct chloorethanol.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.