Gesponsord

Past de nieuwe leverancier wel bij je organisatie? Laat een leveranciersaudit uitvoeren

Past de nieuwe leverancier wel bij je organisatie? Laat een leveranciersaudit uitvoeren

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe leverancier. Je hebt een eerste selectie gemaakt van leveranciers die op papier aan alle eisen en wensen voldoen. Het liefst zou je live letterlijk in de keuken kijken om te zien of de medewerkers alle protocollen ook echt naleven. En hoe de voedselveiligheid en kwaliteit zijn geborgd, door kritisch door te vragen. Maar dat kost tijd. Hoe kom je erachter welke leverancier in de praktijk ook écht geschikt is?

Met de leveranciersaudits van Eurofins hoef je een nieuwe leverancier niet zelf te controleren. De ervaren en onafhankelijke experts weten precies waar zij op moeten letten. Ze geven na de audit een compleet beeld van hoe de leverancier de kwaliteit en voedselveiligheid heeft geborgd. Zo voldoe je aan de eisen voor leveranciersbeheersing van een voedselveiligheidsstandaard zoals BRC.

Eurofins beoordeelt als onafhankelijke partij tijdens een audit het kwaliteitssysteem en de naleving daarvan. Dat kan met een totale audit voor de algehele voedselveiligheid of toegespitst op één onderdeel, zoals Listeriabeheersing of een audit die zich richt op een klacht, recall of calamiteit.

Flexibiliteit in bepalen scope en type audit

Onderdelen van een audit zijn bijvoorbeeld: leveranciersbeoordeling, monsternameschema’s, food defense, food integrity en productontwikkeling. In overleg met de auditor wordt het onderwerp en het doel van de audit bepaald. Er is keuze uit verschillende typen audits:

  • 0-meting voor een continue kwaliteitsimpuls of een toetsing van waar je staat
  • Interne audit voor een eigen leveranciersbeoordelingssysteem
  • Pre-audit vóór een certificeringsaudit of controle van de NVWA
  • Toelatingsaudit voor nieuwe leveranciers
  • Monitoringsaudit voor bestaande leveranciers

Over de auditoren

Dankzij het internationale netwerk van Eurofins beschikken de auditoren over een up-to-date en uitgebreid kennis- en datanetwerk. Zij hebben jarenlange ervaring als auditor of Lead assessor. Hierdoor kunnen ze de risico’s per voedingssegment en productgroep eenvoudig nagaan. Die informatie vormt de basis voor een audit.

De auditoren hebben expertise in de sectoren food, non-food en diervoeding. Ze gebruiken een overzichtelijk format voor de audit en voor de verslaglegging, maar kunnen ook een format van de opdrachtgever hanteren of het format aanpassen op basis van specifieke wensen.

Leveranciersbeoordelingssysteem

De specialisten van Eurofins denken graag met mee over leveranciersbeoordelingssystemen, of ze zetten een nieuw systeem op. Daarbij analyseren ze de risico’s binnen je leveranciersportfolio en stellen ze vragenlijsten op, die je kunt afnemen bij leveranciers. Het stellen van de juiste vragen is belangrijk, zeker bij import uit risicogebieden.

Dit artikel is gesponsord door Eurofins

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.