Voedselveiligheid begint bij het label

Voedselveiligheid begint bij het label

De juiste etikettering op het gebied van allergenen en voedselinformatie is van cruciaal belang voor de hele voedingsmiddelenindustrie. Met de constant veranderende wetgeving is dit niet gemakkelijk bij te houden. Waar te beginnen?

Correcte informatie op etiketten is enerzijds van belang om ervoor te zorgen dat fabrikanten en detailhandelaren voldoen aan relevante richtlijnen en wetgeving, maar vooral om de veiligheid van consumenten te waarborgen. Bedrijven die met voedsel werken hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om de juiste allergeeninformatie over producten te verstrekken.

Nieuwe wetten
Het afgelopen jaar maakte de Europese Commissie een nieuwe wetgeving rondom etikettering bekend. Vanaf 1 april 2020 moeten fabrikanten de herkomst van ingrediënten op het etiket van hun producten vermelden, mits het ingrediënt een andere herkomst heeft dan het product. Er wordt dus hoog ingezet op de veiligheid van consumenten. Maar wordt er ook genoeg gedaan om te zorgen dat bedrijven de veranderende richtlijnen daadwerkelijk kunnen volgen en zijn deze richtlijnen helder genoeg? Ongeacht waar in de voedselindustrie een bedrijf zich bevindt, het feit blijft dat ze niet alleen moeten kunnen voldoen aan huidige wetgeving, maar ook behendig genoeg moeten zijn om toekomstige veranderingen aan te kunnen.

Flexibel labelproces
De uitdaging voor veel retailers ligt in het garanderen van de juistheid van de etikettering terwijl ze tegelijkertijd de veiligheid van consumenten waarborgen en de kosten binnen de perken houden. Dit geldt met name voor kleine bedrijven en voor bedrijven die deel uitmaken van een landelijk netwerk. De spil in dit alles wordt gevormd door het labelproces en de technologie die wordt gebruikt om het te ondersteunen. Van het ontwerp en de kwaliteitsgarantie van labels tot het afdrukken – het labelproces kent vele uitdagingen.

Veel systemen voor labelontwerp vallen onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, wat betekent dat slechts een beperkt aantal mensen toegang heeft tot de systemen. Hierdoor zijn bedrijven mogelijk niet in staat om snel labels te ontwerpen of wijzigingen aan te brengen. Een labelbeheersysteem kan het voor alle gebruikers (met de juiste toegang en machtigingen) gemakkelijker maken om labels te ontwerpen en bestaande labels aan te passen. Dit versnelt niet alleen de time-to-market maar stroomlijnt ook het gehele productieproces. Dit is met name belangrijk voor detailhandelaren in levensmiddelen en dranken met meerdere winkels verspreid over een gebied.

Waarborg de kwaliteit
Labelbeheersystemen omvatten ook functionaliteiten om het proces voor kwaliteitsborging te automatiseren, waardoor het ontwerp- en afdrukproces veel sneller verloopt. Ze maken het labelproces ook nauwkeuriger, minder gevoelig voor fouten en nemen het risico weg van het afdrukken van onjuiste informatie. Daarnaast kennen labelbeheersystemen zogenaamde ‘audit trail’-functionaliteiten, die aantonen wie welke wijzigingen heeft aangebracht op welke labels. Een cruciale factor bij het waarborgen van traceerbaarheid, veiligheid en compliance.

Bedrijven in de voedselindustrie zullen in de toekomst tegen de gebruikelijke uitdagingen blijven aanlopen wat betreft toenemende concurrentie, het voldoen aan regelgeving en het behouden van klanten. Als het gaat om etikettering, is de inzet echter nog hoger. Bedrijven moeten voldoende alert zijn om zich aan te passen aan veranderingen in de markt en beschikken over de meest effectieve processen om te zorgen dat labels accuraat zijn. Of het nu gaat om het implementeren van een labelbeheersysteem op locatie of het inschakelen van de cloud voor hulp, het resultaat is hetzelfde: betere etikettering en betere veiligheid voor de consument.

Auteur: Ken Moir, VP of marketing bij NiceLabel

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.