Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Openbaarmaking van inspectieresultaten wordt steeds vaker ingezet door toezichthouders, teneinde het voedselvertrouwen en voedselveiligheid te vergroten. Dit onderwerp 'transparantie en openbaarmaking' komt uitgebreid aan bod op het Food Law Event op 16 juni.

Food Law Update 29 september 2020
Let op dit is een artikel uit 2016 over het Food Law Event. Actuele informatie over de nieuwe Food Law Update op 29 september 2020 en mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier.

De openbaarmaking van inspectieresultaten wordt ook wel ‘Naming & Shaming’ genoemd. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt resultaten van inspecties en onderzoeken in diverse productieketens openbaar. Het gaat hier onder andere om de horecasector, de visafslagen en inspectieresultaten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Op termijn wil de NVWA alle relevante informatie over toezicht en uitvoering actief openbaar maken.

Vergroten van vertrouwen

Met het openbaar maken van inspectiegegevens wil de NVWA laten zien welke bedrijven de wetgeving en regelgeving wél goed naleven, maar ook wie de slechte nalevers zijn. Dit met het doel om te bevorderen dat ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast meent de NVWA hiermee transparantie te bieden aan partijen binnen de productieketen. Zo kunnen zowel consumenten als ondernemingen hun keuzes baseren op de openbaargemaakte resultaten. Dit alles zou het vertrouwen van de consumenten in het handelen van de overheid, in het voedsel, andere producten en diensten dienen te verhogen.

Geen invloed

In 2009 is echter een onderzoek verricht naar de effecten van openbaarmaking. Er zijn diverse enquêtes en interviews afgenomen in diverse sectoren onder zowel consumenten, bedrijven als brancheverenigingen. Dat onderzoek toonde aan dat openbaarmaking van controlegegevens weinig invloed heeft op het keuzegedrag van partijen in de keten. Partijen zouden hun keuzes niet of nauwelijks op de gegevens baseren. Ook toonde dit onderzoek aan dat openbaarmaking niet leidt tot een groter vertrouwen van consumenten in de NVWA en in de voedsel- en productveiligheid.

Wel effect op risicobeheersing

Het onderzoek toonde daarentegen wel aan dat openbaarmaking effect heeft op de risicobeheersing binnen bedrijven. Bijna de helft van de bedrijven gaf in 2009 aan dat openbaarmaking van controlegegevens hun stimuleert nog meer aandacht aan voedselveiligheid te besteden.

Imagoschade

Door bedrijven werd echter wel duidelijk aangegeven dat deze aandacht te maken heeft met mogelijk imagoschade voor bedrijven. Want openbaarmaking van gegevens door de NVWA kan tot grote schade leiden. Soms volledig ten onrechte. Er is dan ook de nodige kritiek op ‘Naming & Shaming’. Zijn er wel voldoende waarborgen? Wat zijn de spelregels? Kan een onderneming eventueel geleden schade verhalen? Of kan je zelfs een publicatie tegenhouden?

Food Law Event

Reden om eens stil te staan bij het onderwerp ‘Transparantie en Openbaarmaking’ op het Food Law Event op 16 juni 2016. Het belooft een interessante parallelsessie te worden. Ria Westendorp van de NVWA zal ingaan op de ervaringen tot nu toe en wat de aanpak heeft opgeleverd. Barbara Mutsaers van AKD zal ingaan op de spelregels en juridische aspecten. Frans Egberts, directeur van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en vice president van FoodDrinkEurope, zal nader ingaan op het thema transparantie. Er zijn immers meer wegen die naar Rome – oftewel transparantie - leiden. Is openbaarmaking van inspectieresultaten wel de beste weg? Zijn de risico’s niet te groot? Hoe denkt de branche over de openbaarmaking en het onderwerp transparantie? Reden om de sessie af te sluiten met een interessante paneldiscussie, waaraan Ria Westendorp van de NVWA, Frans Egberts van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en FoodDrinkEurope, ook het Centraal bureau levensmiddelenhandel (CBL) aan zal deelnemen.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.