Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Openbaarmaking van inspectieresultaten wordt steeds vaker ingezet door toezichthouders, teneinde het voedselvertrouwen en voedselveiligheid te vergroten. Dit onderwerp 'transparantie en openbaarmaking' komt uitgebreid aan bod op het Food Law Event op 16 juni.

Food Law Update 29 september 2020
Let op dit is een artikel uit 2016 over het Food Law Event. Actuele informatie over de nieuwe Food Law Update op 29 september 2020 en mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier.

De openbaarmaking van inspectieresultaten wordt ook wel ‘Naming & Shaming’ genoemd. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt resultaten van inspecties en onderzoeken in diverse productieketens openbaar. Het gaat hier onder andere om de horecasector, de visafslagen en inspectieresultaten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Op termijn wil de NVWA alle relevante informatie over toezicht en uitvoering actief openbaar maken.

Vergroten van vertrouwen

Met het openbaar maken van inspectiegegevens wil de NVWA laten zien welke bedrijven de wetgeving en regelgeving wél goed naleven, maar ook wie de slechte nalevers zijn. Dit met het doel om te bevorderen dat ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast meent de NVWA hiermee transparantie te bieden aan partijen binnen de productieketen. Zo kunnen zowel consumenten als ondernemingen hun keuzes baseren op de openbaargemaakte resultaten. Dit alles zou het vertrouwen van de consumenten in het handelen van de overheid, in het voedsel, andere producten en diensten dienen te verhogen.

Geen invloed

In 2009 is echter een onderzoek verricht naar de effecten van openbaarmaking. Er zijn diverse enquêtes en interviews afgenomen in diverse sectoren onder zowel consumenten, bedrijven als brancheverenigingen. Dat onderzoek toonde aan dat openbaarmaking van controlegegevens weinig invloed heeft op het keuzegedrag van partijen in de keten. Partijen zouden hun keuzes niet of nauwelijks op de gegevens baseren. Ook toonde dit onderzoek aan dat openbaarmaking niet leidt tot een groter vertrouwen van consumenten in de NVWA en in de voedsel- en productveiligheid.

Wel effect op risicobeheersing

Het onderzoek toonde daarentegen wel aan dat openbaarmaking effect heeft op de risicobeheersing binnen bedrijven. Bijna de helft van de bedrijven gaf in 2009 aan dat openbaarmaking van controlegegevens hun stimuleert nog meer aandacht aan voedselveiligheid te besteden.

Imagoschade

Door bedrijven werd echter wel duidelijk aangegeven dat deze aandacht te maken heeft met mogelijk imagoschade voor bedrijven. Want openbaarmaking van gegevens door de NVWA kan tot grote schade leiden. Soms volledig ten onrechte. Er is dan ook de nodige kritiek op ‘Naming & Shaming’. Zijn er wel voldoende waarborgen? Wat zijn de spelregels? Kan een onderneming eventueel geleden schade verhalen? Of kan je zelfs een publicatie tegenhouden?

Food Law Event

Reden om eens stil te staan bij het onderwerp ‘Transparantie en Openbaarmaking’ op het Food Law Event op 16 juni 2016. Het belooft een interessante parallelsessie te worden. Ria Westendorp van de NVWA zal ingaan op de ervaringen tot nu toe en wat de aanpak heeft opgeleverd. Barbara Mutsaers van AKD zal ingaan op de spelregels en juridische aspecten. Frans Egberts, directeur van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en vice president van FoodDrinkEurope, zal nader ingaan op het thema transparantie. Er zijn immers meer wegen die naar Rome – oftewel transparantie - leiden. Is openbaarmaking van inspectieresultaten wel de beste weg? Zijn de risico’s niet te groot? Hoe denkt de branche over de openbaarmaking en het onderwerp transparantie? Reden om de sessie af te sluiten met een interessante paneldiscussie, waaraan Ria Westendorp van de NVWA, Frans Egberts van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en FoodDrinkEurope, ook het Centraal bureau levensmiddelenhandel (CBL) aan zal deelnemen.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
NVWA

Voor abonnees Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. In het handboek geeft de NVWA 4 tips over aroma's. In dit artikel de 4 tips op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Hepatitis A

Voor abonnees Crisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?

De recente besmetting met hepatitis A in diepvries blauwe bessen van Albert Heijn zet voedselveiligheid in de schijnwerpers. De besmette bessen, afkomstig uit Polen, leidden in Nederland tot een grootschalige terughaalactie. Hoewel er snel is gereageerd en consumenten werden geïnformeerd, lijkt in Polen de aandacht voor het incident minimaal. Hoe wordt de situatie verder aangepakt en wat zijn de vervolgstappen in het crisismanagement?

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.