Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Food Law Event: voedselvertrouwen groter door openbaarmaking inspectiegegevens?

Openbaarmaking van inspectieresultaten wordt steeds vaker ingezet door toezichthouders, teneinde het voedselvertrouwen en voedselveiligheid te vergroten. Dit onderwerp 'transparantie en openbaarmaking' komt uitgebreid aan bod op het Food Law Event op 16 juni.

Food Law Update 29 september 2020
Let op dit is een artikel uit 2016 over het Food Law Event. Actuele informatie over de nieuwe Food Law Update op 29 september 2020 en mogelijkheid tot aanmelden vindt u hier.

De openbaarmaking van inspectieresultaten wordt ook wel ‘Naming & Shaming’ genoemd. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt resultaten van inspecties en onderzoeken in diverse productieketens openbaar. Het gaat hier onder andere om de horecasector, de visafslagen en inspectieresultaten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. Op termijn wil de NVWA alle relevante informatie over toezicht en uitvoering actief openbaar maken.

Vergroten van vertrouwen

Met het openbaar maken van inspectiegegevens wil de NVWA laten zien welke bedrijven de wetgeving en regelgeving wél goed naleven, maar ook wie de slechte nalevers zijn. Dit met het doel om te bevorderen dat ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast meent de NVWA hiermee transparantie te bieden aan partijen binnen de productieketen. Zo kunnen zowel consumenten als ondernemingen hun keuzes baseren op de openbaargemaakte resultaten. Dit alles zou het vertrouwen van de consumenten in het handelen van de overheid, in het voedsel, andere producten en diensten dienen te verhogen.

Geen invloed

In 2009 is echter een onderzoek verricht naar de effecten van openbaarmaking. Er zijn diverse enquêtes en interviews afgenomen in diverse sectoren onder zowel consumenten, bedrijven als brancheverenigingen. Dat onderzoek toonde aan dat openbaarmaking van controlegegevens weinig invloed heeft op het keuzegedrag van partijen in de keten. Partijen zouden hun keuzes niet of nauwelijks op de gegevens baseren. Ook toonde dit onderzoek aan dat openbaarmaking niet leidt tot een groter vertrouwen van consumenten in de NVWA en in de voedsel- en productveiligheid.

Wel effect op risicobeheersing

Het onderzoek toonde daarentegen wel aan dat openbaarmaking effect heeft op de risicobeheersing binnen bedrijven. Bijna de helft van de bedrijven gaf in 2009 aan dat openbaarmaking van controlegegevens hun stimuleert nog meer aandacht aan voedselveiligheid te besteden.

Imagoschade

Door bedrijven werd echter wel duidelijk aangegeven dat deze aandacht te maken heeft met mogelijk imagoschade voor bedrijven. Want openbaarmaking van gegevens door de NVWA kan tot grote schade leiden. Soms volledig ten onrechte. Er is dan ook de nodige kritiek op ‘Naming & Shaming’. Zijn er wel voldoende waarborgen? Wat zijn de spelregels? Kan een onderneming eventueel geleden schade verhalen? Of kan je zelfs een publicatie tegenhouden?

Food Law Event

Reden om eens stil te staan bij het onderwerp ‘Transparantie en Openbaarmaking’ op het Food Law Event op 16 juni 2016. Het belooft een interessante parallelsessie te worden. Ria Westendorp van de NVWA zal ingaan op de ervaringen tot nu toe en wat de aanpak heeft opgeleverd. Barbara Mutsaers van AKD zal ingaan op de spelregels en juridische aspecten. Frans Egberts, directeur van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en vice president van FoodDrinkEurope, zal nader ingaan op het thema transparantie. Er zijn immers meer wegen die naar Rome – oftewel transparantie - leiden. Is openbaarmaking van inspectieresultaten wel de beste weg? Zijn de risico’s niet te groot? Hoe denkt de branche over de openbaarmaking en het onderwerp transparantie? Reden om de sessie af te sluiten met een interessante paneldiscussie, waaraan Ria Westendorp van de NVWA, Frans Egberts van vleeswarenfabrikant Henri van der Bilt en FoodDrinkEurope, ook het Centraal bureau levensmiddelenhandel (CBL) aan zal deelnemen.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Foto: Pixabay

Uien zijn besmettingsbron E. coli in burgers; McDonald's bant uien

Gesneden uien die eerder op McDonald's Quarter Pounder-burgers in de Verenigde Staten werden geserveerd, zijn de waarschijnlijke bron van besmetting. Dit wordt geconcludeerd op basis van epidemiologische en tracebackgegevens, aldus de FDA.

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.