Beeld: Shutterstoch

Leverancier aansprakelijk voor non-conforme producten? Deze case...

In een recente rechtszaak werd extra duidelijk, hoe essentieel het voor afnemers kan zijn om een specifieke certificering van leveranciers te eisen. Daarnaast is nog een keer duidelijk gemaakt waarom leveranciers moeten oppassen met het doen van geruststellende verklaringen over hun producten. In dit artikel legt Barbara Mutsaers van AKD Benelux Lawyers uit waarom.

Paul in 't Veld, NVWA.

Zo kijkt NVWA naar Infoblad 85 (tips en video)

Ook in 2022 zijn er nieuwe wijzigingen in Infoblad 85. Welke wijzigingen zijn dat? Hoe kijkt de NVWA naar Infoblad 85? Tijdens deze lezing leer je alles over Infoblad 85.

Weens Koopverdrag van belang bij internationale handel: praktijkvoorbeelden over (non)conformiteit

Weens Koopverdrag van belang bij internationale handel:...

Nederlandse bedrijven exporteren veel levensmiddelen. Zo is Nederland bijvoorbeeld de grootste vlees- en bierexporteur in de Europese Unie. Er worden echter ook veel levensmiddelen geïmporteerd in Nederland. Bij internationale handel wil men nog weleens het Weens Koopverdrag over het hoofd zien. Dit terwijl het verdrag in beginsel op de Nederlandse export en een deel van de Nederlandse import van toepassing is, tenzij partijen het verdrag hebben uitgesloten.

Webinar: dit zijn de hete hangijzers rondom additieven

Webinar: dit zijn de hete hangijzers rondom additieven

Wat is er gebeurd op gebied van additieven en hoe gaat het additieventoezicht van de NVWA eruit zien? De tijd van waarschuwen is bij toezicht op additieven in vleesbereidingen vanaf 1 oktober 2021 echt voorbij. Tijdens de Food Law Update op dinsdag 8 juni zetten Joyce de Stoppelaar en Barbara Mutsaers de 'hete hangijzers' rondom additieven op een rij.

Webinar: NVWA introduceert interactieve additieventool, zo werkt het en dit kun je ermee

Webinar: NVWA introduceert interactieve additieventool, zo werkt het...

Mag nitriet als additief gebruikt worden in vleesbereidingen? Mag bietenrood toegevoegd worden als additief in verwerkte vis? Kortom, mag additief X in levensmiddel Y gebruikt worden? Dat is een vraag die bij veel voedingsproducenten leeft. Om producenten te helpen om deze vraag te beantwoorden, introduceert de NVWA een online interactieve tool. In dit webinar alles over de nieuwe tool en hoe je deze kan gebruiken.

Het coronavirus is geen onvoorziene omstandigheid meer (longread)

Het coronavirus is geen onvoorziene omstandigheid meer (longread)

KENNISPARTNER - De impact van het coronavirus is enorm en houdt tal van ondernemingen bezig. Het is echter niet de eerste crisis waar de (zakelijke) markt mee geconfronteerd wordt. Met voorbeelden geven wij guidance, zowel ten aanzien van bestaande als nog te sluiten overeenkomsten. Zodat u weet wat u kunt doen, om de zakelijke gevolgen van corona - en daarmee de schade - te beperken.

Herkomstetikettering: producent nog zoekende

Herkomstetikettering: producent nog zoekende

KENNISPARTNER - In Europa wordt al jaren gediscussieerd of er voor meer producten een verplichte herkomstetikettering moet worden vastgesteld in Europese wetgeving. Er zijn diverse ontwikkelingen op dit gebied. Helaas wordt het er voor producenten vooralsnog niet duidelijker op. Dit artikel is verschenen in VMT 6, 2019

Food Law Event 2019: van 'basics' tot en met additieven etikettering

Food Law Event 2019: van 'basics' tot en met additieven etikettering

Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.

Food Law Event: In één dag bijgepraat over levensmiddelenwetgeving en etikettering

Food Law Event: In één dag bijgepraat over levensmiddelenwetgeving en...

Wat kan en mag u nog zeggen over uw producten? Van overheid tot blogger, iedereen roept van alles over voeding, maar hoe zet de industrie zelf vandaag de dag haar verhaal neer? Het antwoord op deze vragen en meer, hoort u tijdens het Food Law Event op 21 juni in het Miele Experience Center te Vianen.

Hoe de schade te beperken bij recalls?

Hoe de schade te beperken bij recalls?

Het aantal recalls van levensmiddelen blijft stijgen. Complexere ketens en strengere regelgeving en eisen zijn daarvan mede de oorzaak. Voor voedingsmiddelenproducenten is het belangrijk goed voorbereid te zijn op een eventuele recall.