Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Fotocredit: Hilde Lenaerts

Revyve speelt in op vraag naar glutenvrije eivervanger

Revyve is vooral bekend van de eivervanger op basis van de reststroom brouwersgist. Deze bevat echter sporen van gluten. Foodbedrijven vroegen om een glutenvrije eivervanger.

een overzicht van een van de hallen van de PLMA in de RAI Amsterdam op 28 mei 2024.

PLMA: 42 productideetjes op een rij voor R&D-ers

Ben je productontwikkelaar of R&D-er in food of gewoon benieuwd naar wat verschillende trends? Heb je geen tijd om de PLMA in Amsterdam te bezoeken? VMT zet wat random producttrends voor je op een rij. Je raad het al: veel verrijkt met eiwitten tot glutenvrij. En van vegan en plantaardig tot lactosevrij.

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen geven. Uiteraard kwamen deze trends voorbij op de Free From Food beurs in Amsterdam. VMT sprak op de beurs, eind november in de RAI. Negen bedrijven viel VMT op. In dit artikel aandacht aan de innovaties.

Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van het succesvolle restaurant Choux in Amsterdam, hebben onder de naam 621 Ferments krachtige natuurlijke smaakversterkers ontwikkeld. (foto's: Rinze Vegelien)

Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief...

E621, ofwel mononatriumglutamaat of ve-tsin, is een veelgebruikt E-nummer in de voedingsindustrie. Hoewel veel fabrikanten inmiddels werken met alternatieven zoals gist- of champignonextracten. Merijn van Berlo en Maarten Bezem, chefs van het succesvolle restaurant Choux in Amsterdam, voegen onder de naam 621 Ferments een heel andere optie aan het palet toe: een garum die is gefermenteerd met koji. Beluister de VMT to go podcast met de chefs hierover.

Thuis koken stuwt vraag naar gepersonaliseerde voeding

Thuis koken stuwt vraag naar gepersonaliseerde voeding

Gepersonaliseerde voeding wordt langzamerhand mainstream. Steeds meer mensen zoeken naar gezonde recepten om thuis te koken. Ook het meten van onder andere bloedwaarden wordt steeds laagdrempeliger. Daar spelen bedrijven zoals Verdify op in door met kunstmatige intelligentie online recepten te personaliseren. Ook voedingsmiddelenbedrijven willen hierop aanhaken.

Free From Food Expo: ideeën genoeg, maar productiecapaciteit is schaars

Free From Food Expo: ideeën genoeg, maar productiecapaciteit is...

In de RAI in Amsterdam draaide het twee dagen lang om innovatie en duurzaamheid in de voedingsindustrie tijdens de Free From Food Expo. Vechten om de schapruimte in supermarkten? Voedingsmiddelen zonder zuivel, gluten of dierlijke producten zijn niet meer weg te denken, is de mening van veel exposanten. Het is soms nog wel zoeken naar geschikte productiecapaciteit in Nederland, blijkt uit een rondgang op de beursvloer.

Free From, wat is dat eigenlijk? Puratos en Dawn geven hun visie

Free From, wat is dat eigenlijk? Puratos en Dawn geven hun visie

Steeds meer consumenten kiezen voor Free From: producten zonder gluten, zuivel of dierlijke eiwitten. Deze markt groeit zo snel dat alweer voor het 8e jaar een vakbeurs over dit thema wordt georganiseerd. Dit jaar in RAI Amsterdam. De bedrijven Puratos en Dawn Foods geven alvast een schot voor de boeg. 'Veganistisch gebak blijft nog achter'.

Nederlandse Coeliakie Vereniging: Glutenvrije vleesvervangers zijn nauwelijks te vinden (column)

Nederlandse Coeliakie Vereniging: Glutenvrije vleesvervangers zijn...

COLUMN - Mede naar aanleiding van de 'week zonder vlees' verschijnen er veel artikelen over vleesvervangers. Artikelen die bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging iedere keer een beetje pijn doen. Want stel je hebt de auto-immuunziekte coeliakie - je kunt dus geen gluten verdragen - en je wilt vegetarisch eten, dan heb je best een paar uitdagingen, stelt Floris van Overveld, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging in deze column.

Glutenvrije chocoladehartjes bevatten toch gluten

Glutenvrije chocoladehartjes bevatten toch gluten

Udea haalt per direct de Biovegan Chocoladehartjes uit de schappen vanwege een te hoog gehalte aan gluten.