De WHO Voedselveiligheidsdag leverde 3 belangrijke aandachtsgebieden op voor de nabije toekomst

De WHO Voedselveiligheidsdag leverde 3 belangrijke aandachtsgebieden...

Omdat er in 2023 wederom een World Food Safety Day was, organiseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een congres over voedselveiligheid. Er waren drie duidelijke thema's en trends voor de nabije toekomst.

World Meat Congress: 'Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet minder simplistisch worden gevoerd' (podcast)

World Meat Congress: 'Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet...

De wereldwijde vleesindustrie kan nog een grote slag slaan met het terugbrengen van CO2- en methaanuitstoot. Tegelijk groeit de wereldbevolking en het aantal mensen dat vaker vlees gaat eten de komende jaren ook. Tijdens het World Meat Congress kijkt de sector de enorme uitdagingen in de ogen. VMT spreekt organisator Laurens Hoedemaker, Voorzitter van COV, VNV en Vlees.NL.

Food Law Event 2019: van 'basics' tot en met additieven etikettering

Food Law Event 2019: van 'basics' tot en met additieven etikettering

Het programma en de thema's van het Food Law Event op 20 juni zijn bekend. De onderwerpen die deze editie onder meer aan bod komen zijn: herkomstetikettering, de duurzaamheid en voedselveiligheid van verpakkingen en materialen, allergenenbeleid, de wet versus innovatie, misleiding, het nieuwe NVWA-beleid ten aanzien van additieven etikettering en clean label, claims en 'food law basics'.

Food Future Event: waarom wel of niet aanhaken bij nieuw voedselkeuzelogo?

Food Future Event: waarom wel of niet aanhaken bij nieuw...

De foodbranche wacht vol spanning op een nieuw voedselkeuzelogo. Wordt het Nutri-Score of toch geheel iets anders? En waarom zou een voedselproducent hier wel of niet op moeten aanhaken? Onder meer Albert Heijn, het Belgische Colruyt, staatssecretaris Blokhuis van VWS en fabrikantenkoepel FNLI zullen hier hun licht over laten schijnen op het Food Future Event op 9 april.

Visie Braungart: verduurzaming meestal optimaliseren van verkeerde zaken (podcast)

Visie Braungart: verduurzaming meestal optimaliseren van verkeerde...

Veel bedrijven in de foodsector zitten momenteel op de verkeerde weg als het gaat om verduurzaming. "We zijn de verkeerde dingen aan het optimaliseren. Dat heeft geen enkele zin als we de aarde willen redden", zegt professor Michael Braungart, bedenker van het 'Cradle to Cradle'-concept. Luister hieronder naar de podcast van zijn lezing op de Anuga Food Tec in Keulen.

Management rond allergenen moet beter (video)

Management rond allergenen moet beter (video)

Het beleid en uitvoering daarvan met betrekking tot allergenen laat sterk te wensen over. Overheden, toezichthouders en bedrijfsleven geven onvoldoende prioriteit aan het beschermen van de verwarde consument. Goed willende pioniers zorgen onbedoeld voor nog meer onduidelijkheid. "Je moet ergens beginnen."

'Houd traceerbaarheid betaalbaar'

'Houd traceerbaarheid betaalbaar'

Houd traceerbaarheid betaalbaar door niet op een te hoog detailniveau te werken, de consument heeft daar ook niet echt behoefte aan, aldus Bert Urlings, directeur Quality Assurance en Product Assurance van Vion op het Food Future Event. Later die dag zou Hein Gorter de Vries, voormalig directeur Innovatie bij GS1 Nederland, een vergelijkbaar pleidooi houden.

'Ophouden met eenzijdige aandacht voor suiker'

'Ophouden met eenzijdige aandacht voor suiker'

'Suiker is niet verslavend, met een afkickkliniek voor suiker wordt dit onderwerp volledig uit zijn verband gerukt.' Dat stelde emeritus voedingshoogleraar Fred Brouns van Maastricht Universiteit tijdens het Grote Suikerdebat van Platform Suikers en Voeding op 6 februari in Den Haag. Met zijn uitspraak reageerde hij op een publiekscampagne van het Diabetesfonds waarin suiker als verslavend wordt voorgesteld.

'Levensmiddelenindustrie wil dialoog met samenleving'

'Levensmiddelenindustrie wil dialoog met samenleving'

De Nederlandse Levensmiddelenindustrie moet een actieve dialoog met de samenleving aangaan. "Geen eenrichtingsverkeer, maar een gesprek met de burger en consument die wil weten wat hij of zij eet, waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt."

Mondelēz bezorgd over omstandigheden in de cacaoketen

Mondelēz bezorgd over omstandigheden in de cacaoketen

Mondelēz laat tijdens een congres over duurzame cacao weten bezorgd te zijn over de leefomstandigheden van de werknemers in haar cacaoketen. Het bedrijf is echter niet bang voor een dreigend cacaotekort. Ook werd tijdens het congres de Cacao Barometer gepresenteerd.