Gesponsord

Automatisering draagt bij aan de reductie van allergenen-recalls

Automatisering draagt bij aan de reductie van allergenen-recalls

Het aantal recalls is de afgelopen jaren als gevolg van allergenen enorm gestegen. VMT berichtte in hun jaaroverzicht over 2019 dat meer dan 37 procent van de recalls betrekking had op allergenen. Hiermee is deze categorie koploper wat betreft de oorzaken van recalls.

De gevolgen van deze recalls zijn enorm. Voor de consument kan een allergeen allerlei schadelijke gezondheidseffecten veroorzaken. Van de volwassen bevolking in Nederland heeft 1 tot 3 procent een voedselallergie [2]. Onder kinderen is dit percentage zelfs 4 tot 6 procent. Wanneer een consument toch een product eet waarin een ingrediënt is verwerkt waarvoor diegene allergisch is, kunnen de klachten uiteenlopen van jeuk tot een acute allergische reactie (anafylaxie), met soms fatale gevolgen.

Bas Moolenschot, consultant bij Précon Consulting Group BV
Auteur: Bas Moolenschot

Recall heeft ingrijpende gevolgen voor bedrijfsvoering

Naast de verantwoordelijkheid die producenten hebben voor de gezondheid van de consument, heeft een recall ook ingrijpende gevolgen voor de bedrijfsvoering.

In de eerste plaats zorgt een recall voor financiële schade voor het bedrijf. De financiële schade komt onder andere voort uit de kosten van derving of vernietiging van het product, kosten die klanten doorberekenen, kosten samenhangend met communicatie en juridische kosten.

Ten tweede levert een recall vaak imagoschade op voor het bedrijf en/of merk, doordat het consumentenvertrouwen daalt. Ten slotte kan een recall leiden tot al dan niet tijdelijke stopzetting van bedrijfsactiviteiten. Dit kan vrijwillig gebeuren om bijvoorbeeld productielijnen schoon te maken, maar het kan ook worden opgelegd door de NVWA.

Complexiteit

Allergenen-recalls worden vaak veroorzaakt door het verkeerd of niet vermelden van allergenen op de verpakking of het etiket. Veel minder vaak is er sprake van kruisbesmetting met allergenen op de productielijn. Waarom worden juist zoveel fouten gemaakt bij het opmaken van de verpakkingen of het etiket? Dit heeft twee belangrijke redenen: de complexiteit van het proces en het grote aantal menselijke handelingen. En juist deze twee redenen versterken elkaar, met een grotere foutkans tot gevolg.

Foutloos etiketteren van ingrediënten

Het foutloos etiketteren van ingrediënten, waaronder allergenen, is zo complex omdat vaak gebruik wordt gemaakt van vele grondstoffen, die afkomstig zijn van vele leveranciers. Het is mogelijk dat dezelfde grondstof bij meerdere leveranciers wordt ingekocht. Daardoor kan het voorkomen dat bij eenzelfde grondstof verschillende allergenendeclaraties van toepassing zijn, door bijvoorbeeld kruisbesmetting bij de leverancier. De informatie van alle gebruikte grondstoffen moet samenkomen en op basis daarvan wordt een eindproductspecificatie opgesteld. Deze eindproductspecificatie vormt vervolgens de basis voor het op te maken etiket.

Beheer van eindproductspecificaties en recepturen

Ook bij het beheer van de eindproductspecificaties en recepturen is een fout snel gemaakt. Het is geen uitzondering dat bij een bedrijf enkele honderden recepturen in omloop zijn. Foutgevoelig zijn juist die recepturen die veel overeenkomsten hebben. Klant specifieke recepturen van eenzelfde type product wijken vaak niet zo veel van elkaar af, maar wanneer in een van de recepturen een ander allergeen aanwezig is, is een fatale fout snel gemaakt.

Extra controles zullen het aantal fouten wellicht verkleinen, maar zijn dus niet altijd de oplossing”

Opmaken en controleren van verpakkingen

Ten slotte blijft ook het opmaken en controleren van verpakkingen en etiketten foutgevoelig. Informatie wordt namelijk vanuit de eindproductspecificatie overgenomen op de verpakking. Het is geen uitzondering dat er bijvoorbeeld bij versie 10 van een verpakking nog cruciale fouten worden opgemerkt tijdens een controle, ondanks dat er meerdere controles zijn geweest. Extra controles zullen het aantal fouten wellicht verkleinen, maar zijn dus niet altijd de oplossing.

De oplossing

Gezien het complexe proces om vanuit de grondstofspecificaties tot een declaratie op een verpakking of etiket te komen, is het van belang het aantal handelingen te reduceren. Bij iedere handeling bestaat de mogelijkheid dat er fouten worden gemaakt. Door het automatiseren van het proces van specificatiebeheer en etikettering kan het aantal handelingen enorm worden gereduceerd.

Gehele proces van grondstof tot etiket automatiseren

Met de online software Quasydoc is het mogelijk het gehele proces van grondstof tot etiket te automatiseren. Leveranciers kunnen in een beveiligde omgeving hun grondstofinformatie invoeren, waarna Quasydoc op basis van de aangemaakte receptuur automatisch een eindproductspecificatie in de gewenste opmaak genereert. Op basis hiervan kan direct een etiket worden geprint en kunnen gegevens geëxporteerd worden naar andere specificatiesystemen, zoals PSinFoodservice en GS1.

Met online software is het mogelijk het gehele proces van grondstof tot etiket te automatiseren”

Het voordeel van Quasydoc komt helemaal goed tot zijn recht bij een wijziging in een van de grondstofspecificaties. Het systeem weet in welke recepturen deze grondstof wordt gebruikt en past automatisch de gekoppelde eindproductspecificaties en etiketten aan. Hiermee wordt voorkomen dat ergens een eindproductspecificatie of etiket wordt vergeten aan te passen.

Al deze functionaliteiten zorgen ervoor dat het automatiseren van specificatie- en etiketteringsprocessen bijdraagt aan de reductie van fouten in de allergenendeclaratie, waardoor mogelijke recalls, met alle nadelige gevolgen van dien, worden voorkomen.

Over online software Quasydoc

Quasydoc is opgericht in 2004 en heeft zich sindsdien bewezen als betrouwbare leverancier van online kwaliteitsmanagement software. Quasydoc biedt een oplossing voor bedrijven die hun processen willen optimaliseren. De software is modulair opgebouwd en biedt naast oplossingen voor specificatiebeheer ook mogelijkheden voor efficiënte planning en registratie van hygiënerondes; documentbeheer; leveranciers- en klantenklachten; non-conformiteiten; corrigerende en preventieve acties; workflow en interne audits & vergaderingen.

[1] VMT, 9 januari 2020, Recalls 2019: Welke producten riepen bedrijven terug en waarom?

[2] Meijer Y., Stadermann M. (2015) Voedselallergie. In: de Groot H., Sachs A. (eds) Het kinderallergie formularium. Formularium reeks. Bohn Stafleu van Loghum, Houten

Dit artikel is gesponsord door Précon Consulting Group BV

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet met hepatitis A, te hoge druk bij IPA bier en stukjes plastic in diepvries spinazie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.