Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken

Listeria in consumptie-ijs aangetroffen met daardoor 2 zieken

Vanaf half augustus 2023 werden in de Verenigde Staten twee mensen ziek door het eten van met Listeria monocytogenes besmet consumptie-ijs. Uit een ongeopend bekertje vanille-chocoladeijs dat een van de zieken in de vriezer had liggen, isoleerden de autoriteiten L. monocytogenes met hetzelfde DNA-profiel als bij de zieken.

Er is veel discussie tussen experts over het onderwerp ultrabewerkte voeding

Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?

De meesten van ons zal het niet zijn ontgaan; het onderwerp ultrabewerkte voedingsmiddelen en de NOVA classificering komt steeds meer langs in nieuwsartikelen. Er wordt geschreven dat onze voeding bewerkt wordt en dat dit samenhangt met gezondheidseffecten. Goed onderbouwde feiten lijken te ontbreken, maar tegelijkertijd zien we dat het concept snel en eenvoudig aanslaat bij consumenten. Waar komt dit vandaan en wat kunnen professionals ermee?

Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten met duurzaamheidskeurmerk

Ondanks inflatie zijn consumenten meer geïnteresseerd in producten...

Consumenten kopen in de supermarkt steeds meer producten met een duurzaamheidskeurmerk. In 2022 besloeg het omzetaandeel van producten met een duurzaam keurmerk 22,3% van de totale omzet van voedingsmiddelen.

De omzetten in de voedingsindustrie stijgen door de gestegen verkoopprijzen

Hogere prijzen leiden tot hogere omzet voedingsindustrie

In het vierde kwartaal van 2022 was de omzet in de industrie 12,8% hoger dat een jaar ervoor. Producenten verwachten ook in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet te hebben. Wel wordt in dit eerste kwartaal een lagere omzet verwacht dan eind vorig jaar. De omzetstijgingen komen door de gestegen prijzen in de industrie.

De FNLI luidt de noodklok over het voortbestaan van voedingsproducenten als gevolg van de stijgende energiekosten, overheidsmaatregelen zijn volgens de FNLI noodzakelijk

FNLI luidt noodklok: 'Voortbestaan producenten in gevaar door...

De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedselproducenten als gevolg van de gestegen energiekosten. Steeds meer producenten zien volgens de branchevereniging hun voortbestaan in gevaar komen. Volgens de FNLI moet de overheid snel met passende en effectieve maatregelen komen. "Andere landen tuigen in snel tempo steunmaatregelen op waardoor soortgelijke producten uit het buitenland goedkoper worden." Ook VIGEF luidt de noodklok en benadrukt het belang van maatregelen.

Hogere energie- en gasprijzen leiden tot hogere voedselprijzen door duurdere opslag en conservering

Ook opslag en conserveren van voedsel duurder door stijgende kosten:...

De toegenomen energie- en gaskosten leiden tot hogere opslagkosten. Ook het conserveren van voedsel in potten en blik heeft veel gas nodig. Deze hogere kosten kunnen wederom tot hogere voedselprijzen leiden. "Een vrieshuis kan niet ineens de temperatuur aanpassen."

Prijs voedsel stijgt enorm: duurder vlees en zuivel stuwen inflatie

Prijs voedsel stijgt enorm: duurder vlees en zuivel stuwen inflatie

De prijzen van voeding zijn in juni verder gestegen. Voedingsmiddelen waren 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In mei was dat 9,1 procent.

Nutri-Score verleidt  onvoldoende tot aankoop gezondere voeding

Nutri-Score verleidt onvoldoende tot aankoop gezondere voeding

Uit onderzoek van Sciensano blijkt dat de Nutri-Score op de schaplabels van de supermarkt niet volstaat om de consument voor gezondere voedingsproducten te doen kiezen.

'Nederlandse consument wil groter plantaardig aanbod en hogere prijs voor vlees'

'Nederlandse consument wil groter plantaardig aanbod en hogere prijs...

Vier op de vijf Nederlandse consumenten wil meer plantaardig aanbod in supermarkten en restaurants. Daarnaast wil 58 procent van de Nederlanders dat vlees duurder wordt. En twee derde van de Nederlandse consumenten vindt het 'een goed idee als fabrikanten dierlijke ingrediënten vervangen door plantaardige'.

Beeld: NBC

Aantal liefhebbers volkorenbrood groeit voor zesde jaar op rij

Voor het zesde jaar op rij groeit het percentage Nederlanders dat volkorenbrood eet: van 38 procent in 2016 tot 47 procent in 2021. Ook kinderen zijn meer volkorenbrood gaan eten.