Voor abonnees Pretzels met chocolade: branderig gevoel in de mond
Lidl roept AlpenFest Style Salted Mini Pretzels (met chocolade) terug vanwege een mogelijk branderig gevoel bij consumptie.
Lidl roept AlpenFest Style Salted Mini Pretzels (met chocolade) terug vanwege een mogelijk branderig gevoel bij consumptie.
Er is veel discussie over de consumptie van ultrabewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.
Vanaf half augustus 2023 werden in de Verenigde Staten twee mensen ziek door het eten van met Listeria monocytogenes besmet consumptie-ijs. Uit een ongeopend bekertje vanille-chocoladeijs dat een van de zieken in de vriezer had liggen, isoleerden de autoriteiten L. monocytogenes met hetzelfde DNA-profiel als bij de zieken.
De meesten van ons zal het niet zijn ontgaan; het onderwerp ultrabewerkte voedingsmiddelen en de NOVA classificering komt steeds meer langs in nieuwsartikelen. Er wordt geschreven dat onze voeding bewerkt wordt en dat dit samenhangt met gezondheidseffecten. Goed onderbouwde feiten lijken te ontbreken, maar tegelijkertijd zien we dat het concept snel en eenvoudig aanslaat bij consumenten. Waar komt dit vandaan en wat kunnen professionals ermee?
Consumenten kopen in de supermarkt steeds meer producten met een duurzaamheidskeurmerk. In 2022 besloeg het omzetaandeel van producten met een duurzaam keurmerk 22,3% van de totale omzet van voedingsmiddelen.
In het vierde kwartaal van 2022 was de omzet in de industrie 12,8% hoger dat een jaar ervoor. Producenten verwachten ook in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet te hebben. Wel wordt in dit eerste kwartaal een lagere omzet verwacht dan eind vorig jaar. De omzetstijgingen komen door de gestegen prijzen in de industrie.
De FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedselproducenten als gevolg van de gestegen energiekosten. Steeds meer producenten zien volgens de branchevereniging hun voortbestaan in gevaar komen. Volgens de FNLI moet de overheid snel met passende en effectieve maatregelen komen. "Andere landen tuigen in snel tempo steunmaatregelen op waardoor soortgelijke producten uit het buitenland goedkoper worden." Ook VIGEF luidt de noodklok en benadrukt het belang van maatregelen.
De toegenomen energie- en gaskosten leiden tot hogere opslagkosten. Ook het conserveren van voedsel in potten en blik heeft veel gas nodig. Deze hogere kosten kunnen wederom tot hogere voedselprijzen leiden. "Een vrieshuis kan niet ineens de temperatuur aanpassen."
De prijzen van voeding zijn in juni verder gestegen. Voedingsmiddelen waren 11,2 procent duurder dan een jaar eerder. In mei was dat 9,1 procent.
Uit onderzoek van Sciensano blijkt dat de Nutri-Score op de schaplabels van de supermarkt niet volstaat om de consument voor gezondere voedingsproducten te doen kiezen.