15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

“Voedselproducenten werken iedere dag onvermoeibaar aan het verbeteren van ons voedsel. Tegelijkertijd vraagt de samenleving om snellere, efficiëntere, duurzamere processen en minder verspilling. Praktische en innovatieve technische oplossingen maken hierin het verschil. En juist die oplossingen, voor zowel vandaag als morgen, vindt men op het Food Tech Event.” Aldus Judith van den Nieuwenhuijzen, Programmamanager Food Tech Event bij organisator Mikrocentrum.

Deze vakbeurs biedt hen een compleet overzicht van technische oplossingen om hun productie- en verwerkingsprocessen te optimaliseren.” Dit alles aan de hand van zes actuele thema's:

  • Machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen
  • Voedselveiligheid en hygiëne in productieomgevingen
  • Future Food Factory: digitaliseren en automatiseren
  • Kwaliteitsmanagement en –beheersing
  • Energiemanagement en –besparing in de productieomgeving
  • Leven Lang Ontwikkelen

Laagdrempelig technische oplossingen ontdekken op de beursvloer

Op de beursvloer krijgen bezoekers de kans om laagdrempelig in contact te komen met meer dan 100 toonaangevende hightech- en maakbedrijven. Daarnaast bieden twee demo area’s de mogelijkheid om live de technologische oplossingen van bedrijven zoals Bakker Machinebouw, GEA Food Solutions en Parts on Demand te ervaren. Het OSV Netwerk, het Hygienic Design Network (HDN) en EHEDG zijn bovendien sterk vertegenwoordigd met elk een eigen plein waar hun leden zich presenteren.

Live demonstratie AI in Food door Stäubli en QING

Welke waarde voegt Artificial Intelligence (AI) toe aan productie en verwerking? Het antwoord op deze vraag is te ontdekken tijdens de live demonstratie AI in Food, door Stäubli Robotics en QING Forward Engineering. Samen hebben zij een slimme robotopstelling ontwikkeld dat draait op AI-software. Hiermee is het mogelijk om een product, ongeacht de veranderingen in het product zelf of in de omgeving, te bewerken of te verplaatsen. Bezoekers kunnen hier ervaren hoe deze innovatieve oplossing de efficiëntie vergroot en de voedselkwaliteit naar een hoger niveau tilt.

Divers congresprogramma

Naast de beursvloer biedt Food Tech Event ook een divers congresprogramma. Hier ontdekken bezoekers de use cases, de laatste ontwikkelingen en tips tijdens een mix aan presentaties, keynotes, paneldiscussies en seminars. Zo verzorgt EHEDG een seminar onder leiding van Wouter Burggraaf over Hygiënisch ontwerpen waarbij de focus ligt op praktische voorbeelden. Vakblad EVMI verzorgt daarna met GMV een paneldiscussie waar machinebouwtrends in de Food besproken worden. De Water Alliance biedt bezoekers tijdens hun seminar inzichten op het gebied van watertechnologie waarbij onder andere onderwerpen als circulair en chemievrij koelen en membraam filtratie in de voedingsindustrie behandeld worden.

Keynotes door Bolletje & QING en GEA Food Solutions

De keynotes tijdens Food Tech Event worden onder andere verzorgt door Bolletje & Qing en GEA Food Solutions. Roel Veld (Bolletje) en Bram de Vrught (QING) vertellen hoe zij samenwerken om met een beheersbare aanpak nog meer controle over het productieproces te krijgen met behulp van data en AI. Bezoekers krijgen van hen een verhaal uit eerste hand over de transitie bij een van de meest bekende voedselproducenten van Nederland met de expertise en aanpak van een vooruitstrevende Food Automation specialist. De tweede keynote wordt verzorgd door een ’s werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie, GEA Food Solutions. In deze keynote gaat GEA dieper in op hoe zij bijdragen aan het eten van minder vlees.

Next Tech Food Factories paneldiscussie

Op 16 mei trapt Next Tech Food Factories het congres af met een paneldiscussie over automatisering en digitalisering. Onder leiding van Judith Witte, hoofdredacteur van vakblad Voedingsindustrie, gaan onder andere Roel van Duin (voormalig COO Signature Foods en Supply Chain director bij Friesland Campina), Liesbeth Luijendijk (OnePlanet Research Center) en Bart Winter (Unilever Icecream) dieper in op de kansen en uitdagingen van digitalisering voor de voedselverwerkende sector.

Seminar door Vakblad Voedingsindustrie

Onder leiding van Saskia Stender, uitgever van Vakblad Voedingsindustrie en initiatiefnemer van het OSV netwerk, delen drie sprekers in het seminar Vakblad Voedingsindustire hun visie op duurzaamheid en de slimme voedselfabriek van de toekomst. Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING, biedt in zijn presentatie inzichten met betrekking tot de drijfveren, obstakels en motivatoren voor bedrijven in de voedingsindustrie om te vergroenen. John Walbrink van Crossmedia Academy vertelt hoe AI een gamechanger kan zijn in de salesstrategie bij foodbedrijven en John Ballas van CSB-System Benelux sluit het seminar af met een blauwprint voor de slimme voedselfabriek van de toekomst.  

Meer informatie

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.