60-jarige SIAL Paris haakt in op AI, de supply chain, CSR en Afrika

60-jarige SIAL Paris haakt in op AI, de supply chain, CSR en Afrika

SIAL Paris, de grootste vakbeurs van de voedingsindustrie, is druk bezig met de voorbereiding van de 60e editie in 2024. Deze bijzondere jubileumeditie moet speciaal worden. Vier kernthema's staan centraal: AI, de supply chain, CSR (Corporate Social Responsibility) en er is speciale aandacht voor Afrika.

SIAL Paris organiseerde de allereerste editie in 1964 in het toen net nieuwe Centre of New Industries and Technologies (CNIT). Destijds waren revolutionaire ontwikkelingen de opkomst van de Franse hypermarkten en diepvriesvoeding in Europa.

Wat te verwachten in 2024

Op de 60e editie van SIAL Paris, die plaatsvindt van 19 tot 23 oktober 2024, worden 285.000 bezoekers uit 200 landen verwacht. Er zijn 7.500 exposanten uit 130 landen. Voor de gelegenheid heeft SIAL het logo vernieuwd. De editie van 2024 zal vier kernthema's behandelen: de invloed van AI en deep-tech, de ontwikkelingen in de supply chain, CSR (Corporate Social Responsibility) en er is speciale aandacht voor de Afrikaanse voedselindustrie. De beursorganisatie van SIAL Paris 2024 zegt een inspirerend platform te willen bieden voor het anticiperen op trends door de voedingsindustrie en retailers.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Beeld: Shutterstock

Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee...

Veel producenten stappen in de productie van vleesvervangers in het kader van duurzaamheid. Wel is er steeds meer kritiek op vleesvervangers vanwege de mate van bewerking van de producten. Hoe gaan producenten om met deze kritiek en hoe kijken zij hier tegenaan? VMT sprak met vijf producenten over het onderwerp op de SIAL in Parijs.

foto: shutterstock

Ook zoetwarenbeurs zet duurzaamheid, digitalisering en AI in de...

Ook ISM, organisator van de zoetwarenbeurs Sweet Week, zet de thema' duurzaamheid, digitaliering en AI centraal tijdens de beurs op 2 t/m 5 februari 2025 in Keulen.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.