Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Een belangrijk onderdeel binnen de voedselwetgeving is de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Op 14 en 15 oktober aanstaande organiseert Wageningen Academy de cursus Voedselwetgeving. Milja Ligtermoet is één van de sprekers tijdens deze cursus en gaat dieper in op de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Milja Ligtermoet is eigenaresse van Eurowet, een advies- en informatiebureau op het gebied van levensmiddelenwetgeving. Al sinds 1992 volgen ze de ontwikkeling op het gebied van Europese en nationale levensmiddelenwetgeving op de voet. Hierdoor beschikken ze over een zeer complete en up-to-date database met geconsolideerde EU en nationale wetgeving die van belang is voor levensmiddelen en aanverwante producten.

In 2019 heeft Milja Ligtermoet in samenwerking met de NVWA een handboek opgesteld dat professionals in de levensmiddelenbranche helpt bij het begrijpen en correct toepassen van de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Onderwerpen

In dit onderdeel van de cursus Voedselwetgeving gaat Milja Ligtermoet dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn additieven precies?
  • Welke wetgeving is van toepassing en wat staat er in?
  • Hoe weet ik of ik een additief mag toevoegen?
  • Welke voorwaarden of beperkingen gelden er?
  • Hoe vermeld ik additieven op het etiket?
  • Hoe handhaaft de NVWA?

Ook gaat Milja Ligtermoet verder in op specifieke onderwerpen waarover de NVWA een duidelijk standpunt heeft. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurende levensmiddelen ter vervanging van kleurstoffen.

Specifieke vragen

Specifieke vragen over additieven kunnen voorafgaand aan de cursus ingestuurd worden. Zo kan er dieper in worden gegaan op de wetgeving aan de hand van praktijk cases. Na het volgen van de cursus weet u precies waar u informatie over het gebruik en de etikettering van additieven kunt vinden, wat de belangrijkste voorschriften zijn, of er nog actuele ontwikkelingen zijn en hoe de NVWA de wetgeving interpreteert en handhaaft.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 14 en 15 oktober aanstaande vindt de cursus Voedselwetgeving plaats. Milja Ligtermoet spreekt tijdens deze cursus over de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Daarnaast spreken diverse experts over o.a. de algemene levensmiddelenverordening (General Food Law), aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiëne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen en voedselfraude. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in Amsterdam

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in...

Levensmiddelenconcern Unilever neemt in Europa afscheid van een stuk minder mensen dan het eerder zei. Bij de ijsjesdivisie, die volgend jaar wordt afgesplitst, kunnen juist duizend mensen extra aan het werk. Dat zullen volgens Hermann Soggeberg, de voorzitter van Unilevers European Works Council (UEWC), vooral mensen zijn die op andere plekken binnen het bedrijf moesten vertrekken. Het hoofdkantoor van de afgestoten divisie komt in Amsterdam.

foto: Shutterstock

Werknemers dsm-firmenich gaan woensdag staken

Volgens FNV leggen woensdag ongeveer zeventig werknemers van dsm-firmenich het werk voor twee uur neer bij een vestiging in het Gelderse Stroe.

Foto: shutterstock

Unilever wil met AI productiviteit verhogen

Unilever gaat samenwerken met Accenture, een bedrijf gespecialiseerd in generatieve AI. Accenture ontwikkelde de AI-tool GenWizard, die bedrijven moet helpen om productiviteit te verhogen. GenWizard zal Unilever volgens het bedrijf helpen bij het opschalen van toepassingen die wereldwijd kosten verlagen en operationele efficiëntie verhogen.

Normec mikt met nieuwe eigenaar op meer overnames en expansie

Normec mikt met nieuwe eigenaar op meer overnames en expansie

De wereld van commerciële labs en certificeerders consolideert verder. Normec, een grote speler in testen, inspecteren, certificeeren en compliance is overgenomen voor een bedrag van ruim €2 miljard. Met het geld wil Normec meer strategische overnames doen in Europa en activiteiten in de VS uitbreiden.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden, mogelijk Salmonella in gemalen kokos en mogelijk metaaldeeltjes in farmer salade.

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, onvermeld allergeen pinda in kipmaaltijd en mogelijk Listeria monocytogenes in gevogeltebrood.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade, plastic in rijstcrisp chocoladetablet en Listeria in geraspte geitenkaas.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.