Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Wetgeving inzake levensmiddelenadditieven

Een belangrijk onderdeel binnen de voedselwetgeving is de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Op 14 en 15 oktober aanstaande organiseert Wageningen Academy de cursus Voedselwetgeving. Milja Ligtermoet is één van de sprekers tijdens deze cursus en gaat dieper in op de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Milja Ligtermoet is eigenaresse van Eurowet, een advies- en informatiebureau op het gebied van levensmiddelenwetgeving. Al sinds 1992 volgen ze de ontwikkeling op het gebied van Europese en nationale levensmiddelenwetgeving op de voet. Hierdoor beschikken ze over een zeer complete en up-to-date database met geconsolideerde EU en nationale wetgeving die van belang is voor levensmiddelen en aanverwante producten.

In 2019 heeft Milja Ligtermoet in samenwerking met de NVWA een handboek opgesteld dat professionals in de levensmiddelenbranche helpt bij het begrijpen en correct toepassen van de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven.

Onderwerpen

In dit onderdeel van de cursus Voedselwetgeving gaat Milja Ligtermoet dieper in op de volgende onderwerpen:

  • Wat zijn additieven precies?
  • Welke wetgeving is van toepassing en wat staat er in?
  • Hoe weet ik of ik een additief mag toevoegen?
  • Welke voorwaarden of beperkingen gelden er?
  • Hoe vermeld ik additieven op het etiket?
  • Hoe handhaaft de NVWA?

Ook gaat Milja Ligtermoet verder in op specifieke onderwerpen waarover de NVWA een duidelijk standpunt heeft. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kleurende levensmiddelen ter vervanging van kleurstoffen.

Specifieke vragen

Specifieke vragen over additieven kunnen voorafgaand aan de cursus ingestuurd worden. Zo kan er dieper in worden gegaan op de wetgeving aan de hand van praktijk cases. Na het volgen van de cursus weet u precies waar u informatie over het gebruik en de etikettering van additieven kunt vinden, wat de belangrijkste voorschriften zijn, of er nog actuele ontwikkelingen zijn en hoe de NVWA de wetgeving interpreteert en handhaaft.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 14 en 15 oktober aanstaande vindt de cursus Voedselwetgeving plaats. Milja Ligtermoet spreekt tijdens deze cursus over de wetgeving inzake levensmiddelenadditieven. Daarnaast spreken diverse experts over o.a. de algemene levensmiddelenverordening (General Food Law), aansprakelijkheid, levensmiddelenhygiëne, chemische contaminatie, verpakkingsmaterialen en voedselfraude. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in Amsterdam

Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in...

Levensmiddelenconcern Unilever neemt in Europa afscheid van een stuk minder mensen dan het eerder zei. Bij de ijsjesdivisie, die volgend jaar wordt afgesplitst, kunnen juist duizend mensen extra aan het werk. Dat zullen volgens Hermann Soggeberg, de voorzitter van Unilevers European Works Council (UEWC), vooral mensen zijn die op andere plekken binnen het bedrijf moesten vertrekken. Het hoofdkantoor van de afgestoten divisie komt in Amsterdam.

foto: Shutterstock

Werknemers dsm-firmenich gaan woensdag staken

Volgens FNV leggen woensdag ongeveer zeventig werknemers van dsm-firmenich het werk voor twee uur neer bij een vestiging in het Gelderse Stroe.

Foto: shutterstock

Unilever wil met AI productiviteit verhogen

Unilever gaat samenwerken met Accenture, een bedrijf gespecialiseerd in generatieve AI. Accenture ontwikkelde de AI-tool GenWizard, die bedrijven moet helpen om productiviteit te verhogen. GenWizard zal Unilever volgens het bedrijf helpen bij het opschalen van toepassingen die wereldwijd kosten verlagen en operationele efficiëntie verhogen.

Normec mikt met nieuwe eigenaar op meer overnames en expansie

Normec mikt met nieuwe eigenaar op meer overnames en expansie

De wereld van commerciële labs en certificeerders consolideert verder. Normec, een grote speler in testen, inspecteren, certificeeren en compliance is overgenomen voor een bedrag van ruim €2 miljard. Met het geld wil Normec meer strategische overnames doen in Europa en activiteiten in de VS uitbreiden.

Beeld: VMT

Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de...

In 2024 maakte de NVWA melding van 105 recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden specifieke producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in Nederland overzichtelijk op een rij.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: te hoog gehalte aan...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan pesticide bij andijvie, onvermeld allergeen melk wafelreep met vegan melkchocolade en STEC bij kaas pesto dip en groene pesto.

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen lasagne

Belgische recalls en waarschuwingen januari: onvermelde allergenen...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: onvermelde allergenen lasagne, onvermelde allergenen friand ham en kaas en foutieve etikettering kerriepoeder.

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten

Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor december. Laatste wapenfeiten: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.