Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Blockchain kan de recycling van verpakkingen aanjagen. Hele gemeenschappen, bedrijven en ngo's kunnen dit dan samen aanpakken.

DNV GL werkt in Zwitserland aan een pilot om de recycling te verbeteren. Het idee is om een circulair ecosysteem te bouwen, gebasseerd op een geautoriseerd publiek blockchainplatform, vertelt expert in blockchain Federica Guelfi van DNV GL.

 Recycling

In de blockchain partneren gemeentes, publieke organisaties, verenigingen, bedrijven en burgers om verantwoord, in dit geval, recyclegedrag te promoten. “In dit geval gaat het dan om het terugbrengen van verpakkingen naar speciale inzamelpunten. Maar je kunt deze methode ook gebruiken om ander verantwoord gedrag te promoten.”

Belonen in de blockchain

DNV GL baseert de blockchain op ‘tokenization’ door middel van algoritmes en slimme contracten (digitale overeenkomsten) geschreven en geverifieerd door een derde partij. Het draait hierbij om het belonen van goed gedrag, dus het retourneren van verpakkingen. Partijen in de blockchain kunnen elkaar hierin stimuleren door elkaar te belonen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om kortingsbonnen of coupons.

De blockchain kan helpen om de recycling te verbeteren.

Omgekeerde waardeketen

Blockchain is een geweldig middel om een beloningssysteem te automatiseren dat vertrouwen en privacy van de betrokken spelers garandeert in deze omgekeerde waardeketen, aldus Guelfi. Met de technologie is het mogelijk alle verpakkingen in de omgekeerde waardeketen ( van consument terug naar de bron in plaats van andersom, red) te volgen. “Met blockchain voorkom je dus dat verpakkingen dubbel worden geteld of twee keer worden geretourneerd.”

Delen data

Zo’n grootschalige samenwerking om recycling aan te jagen, werkt alleen door de lasten en de opbrengsten gelijkelijk te verdelen onder de deelnemers, weet Guelfi.  “Uiteindelijk is het grote voordeel dat je op deze manier een gemeenschap kunt bouwen met gemeenschappelijke doelen en waarden.”

De grote uitdaging bij het opzetten van zo’n blockchain het kweken van vertrouwen, benadrukt de DNV GL-specialist.  “Het gaat hier om partijen die voorheen onbekenden voor elkaar waren en nu gaan samenwerken. Goede afspraken over het delen van data zijn daarom nodig.”

Afvalfonds Verpakkingen

Ook in Nederland kan een door de blockchain aangedreven stimuleringsmechanisme de recycling verbeteren. Maar het ziet er nog niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Het Afvalfonds Verpakkingen meldt de ontwikkelingen rond blockchain “met veel interesse te volgen.” Maar vooralsnog bestaan er geen plannen om de technologie in de nabije toekomst te gebruiken. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gebruikt ook geen blockchaintechnologie.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.