Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Blockchain kan recycling voedselverpakkingen aanjagen: de Zwitsers werken hier al mee

Blockchain kan de recycling van verpakkingen aanjagen. Hele gemeenschappen, bedrijven en ngo's kunnen dit dan samen aanpakken.

DNV GL werkt in Zwitserland aan een pilot om de recycling te verbeteren. Het idee is om een circulair ecosysteem te bouwen, gebasseerd op een geautoriseerd publiek blockchainplatform, vertelt expert in blockchain Federica Guelfi van DNV GL.

 Recycling

In de blockchain partneren gemeentes, publieke organisaties, verenigingen, bedrijven en burgers om verantwoord, in dit geval, recyclegedrag te promoten. “In dit geval gaat het dan om het terugbrengen van verpakkingen naar speciale inzamelpunten. Maar je kunt deze methode ook gebruiken om ander verantwoord gedrag te promoten.”

Belonen in de blockchain

DNV GL baseert de blockchain op ‘tokenization’ door middel van algoritmes en slimme contracten (digitale overeenkomsten) geschreven en geverifieerd door een derde partij. Het draait hierbij om het belonen van goed gedrag, dus het retourneren van verpakkingen. Partijen in de blockchain kunnen elkaar hierin stimuleren door elkaar te belonen. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om kortingsbonnen of coupons.

De blockchain kan helpen om de recycling te verbeteren.

Omgekeerde waardeketen

Blockchain is een geweldig middel om een beloningssysteem te automatiseren dat vertrouwen en privacy van de betrokken spelers garandeert in deze omgekeerde waardeketen, aldus Guelfi. Met de technologie is het mogelijk alle verpakkingen in de omgekeerde waardeketen ( van consument terug naar de bron in plaats van andersom, red) te volgen. “Met blockchain voorkom je dus dat verpakkingen dubbel worden geteld of twee keer worden geretourneerd.”

Delen data

Zo’n grootschalige samenwerking om recycling aan te jagen, werkt alleen door de lasten en de opbrengsten gelijkelijk te verdelen onder de deelnemers, weet Guelfi.  “Uiteindelijk is het grote voordeel dat je op deze manier een gemeenschap kunt bouwen met gemeenschappelijke doelen en waarden.”

De grote uitdaging bij het opzetten van zo’n blockchain het kweken van vertrouwen, benadrukt de DNV GL-specialist.  “Het gaat hier om partijen die voorheen onbekenden voor elkaar waren en nu gaan samenwerken. Goede afspraken over het delen van data zijn daarom nodig.”

Afvalfonds Verpakkingen

Ook in Nederland kan een door de blockchain aangedreven stimuleringsmechanisme de recycling verbeteren. Maar het ziet er nog niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Het Afvalfonds Verpakkingen meldt de ontwikkelingen rond blockchain “met veel interesse te volgen.” Maar vooralsnog bestaan er geen plannen om de technologie in de nabije toekomst te gebruiken. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken gebruikt ook geen blockchaintechnologie.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.