Is uw productie een stoomboot of een speedboot?

Is uw productie een stoomboot of een speedboot?
a43eeb8b-419f-49be-8bcf-94ddefb12937

KENNISPARTNER - Een stoomboot is langzaam en niet zo makkelijk te manoeuvreren, een speedboot is snel en wendbaar. De overeenkomst tussen de twee is dat ze allebei een bepaalde koers varen, maar op een andere manier. We maken in dit artikel een vergelijking met uw productie en hoe koers te houden met behulp van planningen en andere randvoorwaarden.

De reden dat uw productie het beste te vergelijken is met een stoomboot is de volgende:

Om het maximale rendement uit uw productie te halen is het van belang dat deze in een vaste stabiele flow kan produceren. Dit betekent dat er rust moet heersen in de productie. De productie moet idealiter zo worden aangestuurd dat men niet voor verrassingen komt te staan en dat de koers vast en stabiel is en niet wordt verstoord door zaken zoals:

  • Onverwachte wijzigingen in productieplanning, waardoor niet de juiste mensen zijn ingepland
  • Onverwachte wijzigingen in personeelsplanning
  • Tekort aan grondstoffen
  • Geen of de verkeerde emballage

Als de stoomboot op koers is zal de boot lekker doorvaren, maar een manoeuvre naar links of rechts kost tijd en daarmee ook geld omdat de koerswijziging ten koste gaat van het rendement. Tegelijkertijd vraagt de productie ook om flexibiliteit, denk maar aan last minute bestellingen van klanten of “een spoedje” tussendoor. Om dat te kunnen blijven doen zonder daar al te veel last van te hebben als stoomboot, moeten de randvoorwaarden kloppen.

Randvoorwaarden om uw productie-stoomboot op koers te houden

Er zijn weinig producenten van voedingsmiddelen die deze week al precies weten wat er volgende week geproduceerd gaat worden. Een planningsprognose van grote orders is het enige wat je met redelijke zekerheid kunt voorspellen, maar gedurende de dag/week zullen er aanpassingen zijn in planning, bezetting enzovoort. Die aanpassingen zullen zo moeten worden georganiseerd dat de productie door kan gaan en dat die er zeker van kan zijn dat grondstoffen, emballage en de juiste mensen aanwezig zijn. Daarom is het goed om om de productie-stoomboot heen één speedboot te laten varen die de stoomboot helpt om koers te houden, want de speedboot is snel en wendbaar.

Laat uw productie daarom goed faciliteren door één ondersteunende afdeling, waar onder andere de volgende zaken goed geregeld worden:

  • Productieplanning
  • Personeelsplanning
  • Opleiding
  • Schoonmaak
  • Etc.

Zo kan men in de productie de focus houden op produceren en dat zal ten goede komen aan het rendement met als gevolg kwaliteit en kostenreductie.

Auteur: Marc van Amersfoort, directeur bij Onprove, kennispartner van VMT

Onprove biedt de voedingsmiddelenindustrie oplossingen op het gebied van Mens, Machine, Methode en automatisering met het MES-systeem DPS.

Modulaire bioreactor

Toekomstbestendig ontwerpen - pak het geïntegreerd en modulair aan

Er worden in de voedingsindustrie steeds hogere eisen gesteld aan het eindproduct. Ook de randvoorwaarden zoals energieprijzen en milieu-eisen worden steeds bepalender. Er komt nogal wat op je af als je een nieuw voedingsmiddel wilt gaan produceren in een fabriek. Je moet het vaak doen met aannames bij het ontwerpen van een nieuwe productielijn. De oplossing voor toekomstbestendig ontwerpen is integraal en modulair denken. Expert Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin legt uit hoe je dat aanpakt. 

Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

KENNISPARTNER - Een kreukelige controlelijst, verregende pakbon of een afwijkende meetwaarde waarvan de uitzendkracht niet weet wat hij ermee moet. Ze komen voor in het gemiddelde voedingsmiddelenbedrijf. Vaak leeft bij verschillende lagen in de organisatie de gedachte dat het ook anders kan, efficiënter, sneller en met meer overzicht. En dat is nodig, want je hebt verschillende doelstellingen om te halen. Maar hoe en waar begin je?

Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?

Hoe ga je om met listeria-studies en analyses via FSSP 4.0?

In Listeria-studies en bij productontwikkeling wordt vaak gebruik gemaakt van het Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) 4.0 model. Welke analyses zijn nodig om het model volledig te kunnen invullen? En welke randvoorwaarden gelden daarbij?

Waterhergebruik is ondanks de uitdagingen in veel gevallen rendabel voor de voedingsmiddelenindustrie

Waterhergebruik is ondanks de uitdagingen in veel gevallen rendabel...

KENNISPARTNER - Waterhergebruiken. Is dat nou echt nodig en wat levert het nou daadwerkelijk op? Vragen die niet zo een, twee, drie te beantwoorden zijn. Ieder productieproces is redelijk uniek en de lay-out van leidingen in een fabriek laat zich niet altijd eenvoudig aanpassen. Toch is er technisch heel veel mogelijk. Het is de moeite waard om er eens oriënterende gesprekken over aan te gaan.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons of soortgelijke vormen. Toch zijn het fundamenteel andere producten met verschillende wettelijke vereisten. Wat is precies het verschil?

Beeld: Shutterstock

Wetgeving verschilt in Europese lidstaten: zo werkt wederzijdse...

Eén van de uitdagingen bij het exporteren naar andere landen is de verplichting om aan de daar geldende lokale wetgeving te voldoen. Met name op het gebied van productsamenstelling kan de wetgeving tussen Europese landen verschillen. Is het principe van wederzijdse erkenning de oplossing?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.