De reden dat uw productie het beste te vergelijken is met een stoomboot is de volgende:
Om het maximale rendement uit uw productie te halen is het van belang dat deze in een vaste stabiele flow kan produceren. Dit betekent dat er rust moet heersen in de productie. De productie moet idealiter zo worden aangestuurd dat men niet voor verrassingen komt te staan en dat de koers vast en stabiel is en niet wordt verstoord door zaken zoals:
- Onverwachte wijzigingen in productieplanning, waardoor niet de juiste mensen zijn ingepland
- Onverwachte wijzigingen in personeelsplanning
- Tekort aan grondstoffen
- Geen of de verkeerde emballage
Als de stoomboot op koers is zal de boot lekker doorvaren, maar een manoeuvre naar links of rechts kost tijd en daarmee ook geld omdat de koerswijziging ten koste gaat van het rendement. Tegelijkertijd vraagt de productie ook om flexibiliteit, denk maar aan last minute bestellingen van klanten of “een spoedje” tussendoor. Om dat te kunnen blijven doen zonder daar al te veel last van te hebben als stoomboot, moeten de randvoorwaarden kloppen.
Randvoorwaarden om uw productie-stoomboot op koers te houden
Er zijn weinig producenten van voedingsmiddelen die deze week al precies weten wat er volgende week geproduceerd gaat worden. Een planningsprognose van grote orders is het enige wat je met redelijke zekerheid kunt voorspellen, maar gedurende de dag/week zullen er aanpassingen zijn in planning, bezetting enzovoort. Die aanpassingen zullen zo moeten worden georganiseerd dat de productie door kan gaan en dat die er zeker van kan zijn dat grondstoffen, emballage en de juiste mensen aanwezig zijn. Daarom is het goed om om de productie-stoomboot heen één speedboot te laten varen die de stoomboot helpt om koers te houden, want de speedboot is snel en wendbaar.
Laat uw productie daarom goed faciliteren door één ondersteunende afdeling, waar onder andere de volgende zaken goed geregeld worden:
- Productieplanning
- Personeelsplanning
- Opleiding
- Schoonmaak
- Etc.
Zo kan men in de productie de focus houden op produceren en dat zal ten goede komen aan het rendement met als gevolg kwaliteit en kostenreductie.
Auteur: Marc van Amersfoort, directeur bij Onprove, kennispartner van VMT
Onprove biedt de voedingsmiddelenindustrie oplossingen op het gebied van Mens, Machine, Methode en automatisering met het MES-systeem DPS.