Voor abonnees
Voor abonnees
ingredienten en grondstoffen

Voor abonnees Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een productontwikkelaar of inkoper heeft veel keuze (of niet) uit aanbieders. Maar hoe beoordeel je of een leverancier betrouwbaar is? En waar let je op voordat je met een nieuwe leverancier in zee gaat? VMT vroeg het aan verschillende producenten.

Duurzaamheidsclaims

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over...

Duurzaamheidsexpert Koen Boone heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 50 presentaties gegeven over ecolabeling. Een van daarvan was op de VMT's Food Sustainability Update in april. De ontwikkelingen in dit veld gaan snel. Daarom haalt VMT aan het eind van dit jaar het net op bij Boone. "De Fransen gaan snel, maar bedrijven kunnen volgend jaar ook in Nederland al private ecolabels tegenkomen." [LONGREAD]

Gezonde voeding

No Fairytales ontwikkelt volkoren groentetortilla: 'Het was een hele...

Consumenten vroegen al langere tijd om een volkoren variant van de groentetortilla's van No Fairytales. Het productontwikkelproces duurde een jaar. 'We hebben ook een nieuwe groente gebruikt. We zijn benieuwd wat de consument er van vindt.'

Innovatie

Zoveelste brainstorm bij productontwikkeling? Met deze methode gaat...

Nieuwe productideeën bedenken wordt veelal gedaan door traditionele brainstormtechnieken te gebruiken. Er zijn talloze methoden om dit proces te faciliteren, maar het blijft lastig om zomaar iets nieuws te bedenken. En hoe weet je dat je alle denklijnen of richtingen te pakken hebt? De 'SIT-methode' levert ideeën op die succesvoller zijn in de markt.

Isabelle Rollier gaf een status update over de Farm to Fork strategie tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni (Bron: Koos Groenewold)
farm to fork

EC over Farm to Fork: 'Wij gaan niet bepalen wat de Europese...

Als onderdeel van de Green Deal werkt de Europese Commissie aan de uitwerking van de Farm to Fork-strategie. Hoewel de uitwerking wat vertraging heeft opgelopen, zijn er volgens Isabelle Rollier, policy officer bij de Europese Commissie, al verschillende ontwikkelingen te noemen. "Er is dringend actie nodig, maar de toekomstige kaderwetgeving zal slechts algemene zaken bevatten. Geen details per sector." In dit artikel meer over hoe de Farm to Fork-strategie ervoor staat.

Startup eigenaren vertellen over bottlenecks bij opstart en groei
Eerder verschenen op VMT en weer actueel

Leuk innovatief product bedacht en nu opschalen? Bijt je niet stuk op...

Startups spelen een belangrijke rol op het gebied van innovatie in de voedingsindustrie. Wel lopen startups vaak tegen verschillende bottlenecks aan bij het opstarten en opschalen van hun bedrijf. VMT sprak met vier startup-eigenaren over de grootste bottlenecks en de mogelijke oplossingen hiervan. "Bij multinationals gaat veel talent verloren dat goed zou gedijen bij startups."

Voor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving

Voor abonnees Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen...

Een bedrijf dat levensmiddelen wilt exporteren naar landen buiten de Europese Unie (EU), moet tal van zaken op orde hebben. Hierbij valt te denken aan exportdocumenten, de eisen die buitenlandse autoriteiten aan de invoer van de goederen stellen evenals de procedurevoorschriften voor export. Maar er zijn ook voedselveiligheidsvoorschriften die gelden bij export buiten de EU. In dit artikel de aandachtspunten op een rij.

Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.
Eerder verschenen op VMT en weer actueel

Waarom foodproducenten biotech zo keihard nodig hebben (podcast)

De foodsector zet zichzelf 1-0 achter als Europa vast blijft houden aan de zware regelgeving rondom biotech gewassen. Met veelbelovende technieken zoals CRISPR-Cas bestaat de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch te reduceren.

Joke Aerts, Open Chain Lead Tony’s Chocolonely: “We willen een voorbeeld zijn van hoe je de chocolade-industrie kan veranderen."
Eerder verschenen op VMT en weer actueel

Albert Heijn en Tony's Chocolonely willen meer traceerbare chocolade....

Albert Heijn haakte aan bij het open chain-traceerbaarheidsprogramma van Tony's Chocolonely. 'Met alleen certificering bereiken we onze doelen niet.'

Vier producenten vertellen hoe het etiketteringsproces eruitziet en wat de invloeden van de huidige krapte op de markt zijn
Etikettering

Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: 'Aanpassing is...

Etikettering is een zeer belangrijk onderdeel bij de productie van levensmiddelen. De huidige krapte op de markt en de zoektocht naar alternatieve ingrediënten bewijzen maar weer hoe ingewikkeld en tijdrovend het etiketteringsproces eigenlijk is. Hoe ziet dit proces er precies uit en wat komt erbij kijken? Kost het aanpassen van een private label-etiket meer tijd dan een eigenmerketiket? VMT sprak hierover met vier producenten.