Voor abonnees Norovirus treft meer dan 240 mensen op cruiseschip
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
Opnieuw zorgt een uitbraak van het norovirus voor veel zieken aan boord van een cruiseschip.
Internationale wetenschappers zijn bezorgd dat de risico's van het lozen van behandeld radioactief water uit de Japanse kerncentrale Fukushima in de Stille Oceaan mogelijk worden onderschat.
Matcha staat wereldwijd in de belangstelling, maar achter het groene poeder schuilt een groeiend probleem. Door een combinatie van schaarste, stijgende vraag en handelsspanningen komt niet alleen de prijs, maar ook de voedselveiligheid van matcha onder druk te staan. Goedkope varianten overspoelen de markt — en die zijn niet zonder risico.
De recente E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen eind 2024 heeft geleid tot 48 bevestigde ziektegevallen, twintig ziekenhuisopnames en één overlijden. Hoewel het onderzoek naar de uitbraak is afgesloten, roept deze ernstige vragen op over voedselveiligheid, traceerbaarheid en risicobeheersing binnen de biologische landbouw en distributie.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: stukjes glas in Indonesische Sajoer kruidenpasta, verkeerde etikettering grillworst in bladerdeeg van Vomar, en verkeerde etikettering rozijnenbollen van Jumbo.
Importheffingen en handelsbeperkingen zetten de Europese voedingsindustrie onder druk. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, waarschuwt dat de handelsoorlog kan leiden tot lagere kwaliteitsstandaarden van geïmporteerd pluimvlees. Tegelijkertijd ziet hij groeimogelijkheden voor de Europese exportmarkt.
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
In 2024 zijn meer dan veertig kinderen ziek geworden door een salmonella-uitbraak. De uitbraak werd veroorzaakt door het eten van rauwmelkse kaas in schoolkantines.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
In maart is het aantal norovirusinfecties fors gestegen, met het hoogste aantal meldingen in jaren. De toename wijst op een seizoensgebonden piek, maar roept ook vragen op over preventiemaatregelen in de voedselketen.