Het bedrijf in de Loire verwerkt momenteel ongeveer vier procent van de jaarlijkse Franse rundvleesconsumptie. Het is gespecialiseerd in hoogwaardig, 'Label Rouge' en AoC Quality-rundvlees van gerenommeerde fokkers. De afgelopen jaren had een combinatie van gedateerde materialen en uitoefening, met een sterke afhankelijkheid van handmatige verwerking, invloed op het personeel van de vestiging in Roanne. Dit resulteerde in een hoog personeelsverloop en moeilijkheden bij het aantrekken van nieuwe werknemers.
Philippe Fénéon, vestigingsdirecteur van Sicarev vertelt: “De installatie was oud en niet erg gebruiksvriendelijk. Het personeel had te maken met koude, natte omstandigheden en het verwerken van zware karkassen. Kortom, het was zwaar werk voor bestaande werknemers en onaantrekkelijk voor potentiële werknemers.”
“We waren van mening dat onze primaire focus bij de werknemer moest liggen. We wisten dat als we de juiste omgeving creëerden, we loyaliteit konden opbouwen en onze werving konden verbeteren. Uiteindelijk zou dat ons in staat stellen om een betere operationele efficiëntie te leveren, maar we moesten de basis goed krijgen.” Om aan zijn doelstelling te voldoen, startte Sicarev een programma om van gedateerde handmatige bediening over te gaan naar een moderne, volledig geautomatiseerde aanpak.
De transformatie van de verpakkingslijn heeft de herverdeling van productielijnbewerkers mogelijk gemaakt, waardoor de fysieke eisen voor het werk zijn afgenomen. Enkele bewegingen werden teruggebracht van vijf naar twee stappen. Zwaar werk werd teruggebracht van een operator met zes ton per dag naar twee ton, wat leidde tot minder ziekteverlof.
Philippe Fénéon is van mening dat, hoewel de fundamentele verandering in de werkmethoden en het milieu lag, het verbeteringsprogramma ook vruchten heeft afgeworpen in het aanzien van de fabriek en in operationele efficiëntie. “Terwijl de eetgewoonten veranderen, zagen we kans om ons marktaandeel te vergroten door ons te richten op onze gevestigde reputatie op het gebied van hoogwaardige vleesverwerking,” zei hij. “Om dit te doen, is het belangrijk om een modern imago te presenteren aan onze klanten en prospects en onze Roanne-faciliteit doet dat nu.”
“Onze nieuwe verpakkingsoplossing van Sealed Air verlicht niet alleen het dagelijks werk van onze operators, maar brengt ook aanzienlijke verbeteringen mee van laden tot sorteren na het krimpen. De installatie bestaat uit twee BLM02-modules voor het laden van zakken, elk gekoppeld aan twee VS95TS-vacuümmachines, beide eindigend in een STE98-800-krimpeenheid en EOL-automatische productsortering na de krimpmodule. Producten worden automatisch overgebracht van zaklading naar verpakkingseenheden door twee intelligente TRF-transportbanden.” De lijn heeft al een 40% betere verpakkingsproductiviteit opgeleverd.
Aanzienlijke upgrades zijn ook bereikt in gegevensbeheer. Productgegevens werden al verzameld via het PakFormance®-platform van Sealed Air, maar sinds de installatie is het mogelijk om de prestaties van verpakkingslijnen verder te optimaliseren. Philippe Fénéon legt uit: “De installatie is ontworpen om SEE ™ Smart Service Link te integreren, die de resultaten verder meet en voorspelt welke bedreigingen zijn voor de kwaliteit en onderhoudsbehoeften. Dit maakt een overgang naar deze verbonden dienst heel gemakkelijk.”