Een nieuwe verpakkingsaanpak: verbeterde productiviteit & connectiviteit

Een nieuwe verpakkingsaanpak: verbeterde productiviteit & connectiviteit

Migratie van handmatige verwerkingspraktijk en de introductie van toegkomstgericht verpakkingstechnologie levert Sicarev, een Franse vleesverwerker, meerdere voordelen op.

Het bedrijf in de Loire verwerkt momenteel ongeveer vier procent van de jaarlijkse Franse rundvleesconsumptie. Het is gespecialiseerd in hoogwaardig, 'Label Rouge' en AoC Quality-rundvlees van gerenommeerde fokkers. De afgelopen jaren had een combinatie van gedateerde materialen en uitoefening, met een sterke afhankelijkheid van handmatige verwerking, invloed op het personeel van de vestiging in Roanne. Dit resulteerde in een hoog personeelsverloop en moeilijkheden bij het aantrekken van nieuwe werknemers.

Sirarev 2Philippe Fénéon, vestigingsdirecteur van Sicarev vertelt: “De installatie was oud en niet erg gebruiksvriendelijk. Het personeel had te maken met koude, natte omstandigheden en het verwerken van zware karkassen. Kortom, het was zwaar werk voor bestaande werknemers en onaantrekkelijk voor potentiële werknemers.”

“We waren van mening dat onze primaire focus bij de werknemer moest liggen. We wisten dat als we de juiste omgeving creëerden, we loyaliteit konden opbouwen en onze werving konden verbeteren. Uiteindelijk zou dat ons in staat stellen om een betere operationele efficiëntie te leveren, maar we moesten de basis goed krijgen.” Om aan zijn doelstelling te voldoen, startte Sicarev een programma om van gedateerde handmatige bediening over te gaan naar een moderne, volledig geautomatiseerde aanpak.

De transformatie van de verpakkingslijn heeft de herverdeling van productielijnbewerkers mogelijk gemaakt, waardoor de fysieke eisen voor het werk zijn afgenomen. Enkele bewegingen werden teruggebracht van vijf naar twee stappen. Zwaar werk werd teruggebracht van een operator met zes ton per dag naar twee ton, wat leidde tot minder ziekteverlof.

Philippe Fénéon is van mening dat, hoewel de fundamentele verandering in de werkmethoden en het milieu lag, het verbeteringsprogramma ook vruchten heeft afgeworpen in het aanzien van de fabriek en in operationele efficiëntie. “Terwijl de eetgewoonten veranderen, zagen we kans om ons marktaandeel te vergroten door ons te richten op onze gevestigde reputatie op het gebied van hoogwaardige vleesverwerking,” zei hij. “Om dit te doen, is het belangrijk om een modern imago te presenteren aan onze klanten en prospects en onze Roanne-faciliteit doet dat nu.”

Sicarev 3

“Onze nieuwe verpakkingsoplossing van Sealed Air verlicht niet alleen het dagelijks werk van onze operators, maar brengt ook aanzienlijke verbeteringen mee van laden tot sorteren na het krimpen. De installatie bestaat uit twee BLM02-modules voor het laden van zakken, elk gekoppeld aan twee VS95TS-vacuümmachines, beide eindigend in een STE98-800-krimpeenheid en EOL-automatische productsortering na de krimpmodule. Producten worden automatisch overgebracht van zaklading naar verpakkingseenheden door twee intelligente TRF-transportbanden.” De lijn heeft al een 40% betere verpakkingsproductiviteit opgeleverd.

Aanzienlijke upgrades zijn ook bereikt in gegevensbeheer. Productgegevens werden al verzameld via het PakFormance®-platform van Sealed Air, maar sinds de installatie is het mogelijk om de prestaties van verpakkingslijnen verder te optimaliseren. Philippe Fénéon legt uit: “De installatie is ontworpen om SEE ™ Smart Service Link te integreren, die de resultaten verder meet en voorspelt welke bedreigingen zijn voor de kwaliteit en onderhoudsbehoeften. Dit maakt een overgang naar deze verbonden dienst heel gemakkelijk.”

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Foto: Shutterstock

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: shutterstock

Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: stockbeeld, niet de betreffende slachterij

NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne

Een slachthuis mag voorlopig geen dieren meer slachten, omdat de hygiëne er niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning geschorst. De toezichthouder meldt niet om welk slachthuis het gaat en waar dat is gevestigd, maar houdt het op "een middelgroot slachthuis" ergens in "het midden van het land".

Foto: Shutterstock

Trends in BBQ: van crispy burger tot slow cooking

Barbecue-omzetten blijven stijgen. In de eerste zomer tijdens de coronacrisis (2020) werd barbecueën nog populairder dan dat het al was. Na een terugloop van de vleesomzet in de zomer van 2021 zijn burgers, spiesjes en worsten weer meer in trek. Steeds vaker liggen er plantaardige producten op de barbecue.

Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig

Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig

Supermarkten Picnic en Spar slaan een nieuwe koers in; eiwittransitie is het sleutelwoord. Volgens Wakker Dier beloven de supers vanaf volgend jaar minstens 50% plantaardig te verkopen, in 2030 moet 60% van alle verkochten eiwitten van niet-dierlijke oorsprong zijn. Wakker Dier steekt een stokje voor supers die niet meedoen aan de duurzaamheidscampagne.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.