Beeld: Shutterstock

Mogelijke aanpassingen in 2 Warenwetbesluiten: dit zijn de...

Minister Pia Dijkstra komt met een ontwerpbesluit voor wijzigingen in het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen en het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Het ontwerpbesluit is voorgelegd aan de Eerste en Tweede Kamer, en wacht nu op goedkeuring. In dit artikel de voorgestelde wijzigingen.

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan producentenkant voldoende afgedekt door warenwet en hygiënecodes'

'Gevaar listeriagroei bezorgmaaltijden en maaltijdboxen is aan...

Overal zien we de scooters, e-bikes en busjes voorbij razen van de verschillende online bezorgers van maaltijden en maaltijdboxen. Schuilt er achter deze relatief nieuwe tak in de foodbranche een potentieel voedselveiligheid gevaar? Want hoe hebben deze bedrijven de voedselveiligheid geborgd, zoals het gevaar van Listeria in maaltijdboxen of samengestelde maaltijden? En wat zijn die risico's eigenlijk?

“Sommige producten die in het buitenland wel verkocht mogen worden, zijn niet toegestaan in België”

Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen begin 2023 in...

Op dit moment is er op Europees en nationaal niveau weinig specifieke regelgeving om onveilige stoffen die voorkomen in voedingssupplementen te weren. Dit maakt het ingewikkeld voor de NVWA om effectief toezicht te houden.

Natuurazijn op het etiket: erkenning voor een natuurlijke smaakmaker

Natuurazijn op het etiket: erkenning voor een natuurlijke smaakmaker

KENNISPARTNER - Tot voor kort werden azijn én natuurazijn door de Nederlandse wet -anders dan in andere landen- over één kam geschoren. Er zijn echter belangrijke verschillen. Sinds 1 juli kent de Nederlandse Warenwet een gereserveerde aanduiding voor natuurazijn. Dat maakt het voedingsmerken mogelijk om duidelijkheid te verschaffen richting de consument over de natuurlijke samenstelling van azijn en van producten waar azijn in is verwerkt.

Benaming en etikettering van brood is grootste knelpunt in Warenwetbesluit Meel en brood

Benaming en etikettering van brood is grootste knelpunt in...

Om consumenten meer duidelijkheid te geven over broodsoorten, is op 1 juli 2020 het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking getreden. Bakkers krijgen tot 1 juli 2022 de tijd om aan de regels te voldoen. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij en de laatste stand van zaken volgens het Nederlands Bakkerij Centrum.

Nieuw Warenwetbesluit in zicht: broden krijgen andere namen

Nieuw Warenwetbesluit in zicht: broden krijgen andere namen

Vanaf 1 juli 2020 gaat het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood in. Dit vervangt het oude Warenwetbesluit uit 2017. Bakkerijen en supermarkten moeten andere namen voor hun broden gaan bedenken.

Bolletje reageert op Consumentenbond

Bolletje reageert op Consumentenbond

Onlangs verscheen een artikel van de Consumentenbond over volkorenproducten. Daarin wordt gewaarschuwd voor fabrikanten die misleiden met de term volkoren op verpakkingen.

Consumentenbond: 'Gebruik de term volkoren niet als lok-ingrediënt op verpakking'

Consumentenbond: 'Gebruik de term volkoren niet als lok-ingrediënt op...

Volgens de Consumentenbond misleiden fabrikanten consumenten door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is. De organisatie roept fabrikanten op om te stoppen met het gebruiken van volkoren als 'lok-ingrediënt'.

5 voorgestelde wijzigingen in de Warenwetbesluiten voor voeding

5 voorgestelde wijzigingen in de Warenwetbesluiten voor voeding

Per oktober dit jaar worden er vijf wijzigingen doorgevoerd in verschillende Warenwetbesluiten voor de voedingsindustrie. VMT zet de vijf wijzigingen op een rij.

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood geeft meer transparantie

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood geeft meer transparantie

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood geeft meer transparantie, aldus NVB directeur Wim Kannegieter en NBOV directeur Marie Hélène Zengerink. 'De nieuwe wet biedt transparantie naar de consument en geeft de bakker de handvatten om met zijn ambacht verder aan de slag te gaan.'