foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Beeld: NVWA
Voedselveiligheid

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Foto: Shutterstock
Onderzoeken en rapporten

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.
Vlees

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Vion

China onderzoekt Vion om vermeend dumpen varkensvlees: producent...

China onderzoekt de manier waarop vleesverwerker Vion uit Boxtel zijn varkensvleesproducten op de markt brengt in het land. Ook twee andere bedrijven uit de Europese Unie staan centraal in dat onderzoek. Beijing verdenkt de ondernemingen van dumping, het tegen een kunstmatig lage prijs verkopen van producten op de Chinese markt.

Foto: Shutterstock
Vlees

Trends in BBQ: van crispy burger tot slow cooking

Barbecue-omzetten blijven stijgen. In de eerste zomer tijdens de coronacrisis (2020) werd barbecueën nog populairder dan dat het al was. Na een terugloop van de vleesomzet in de zomer van 2021 zijn burgers, spiesjes en worsten weer meer in trek. Steeds vaker liggen er plantaardige producten op de barbecue.

Voor abonnees
Voor abonnees
Trichinella

Voor abonnees Trichinella-uitbraak maakt 20 mensen ziek in Argentinië

Minstens 20 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak van trichinella in Argentinië. Gezondheidsfunctionarissen in de provincie Santa Fe meldden dat zieke mensen chorizo seco, een soort gedroogde worst met varkensvlees, van een lokale voedselproducent hadden gegeten.

Varkens in Nood zegt na eigen onderzoek dat varkens bij transporten nog steeds vaak stroomstoten krijgen toegediend als ze niet doorlopen. Beeld: Varkens in Nood.
Dierenwelzijn

Update: Onbegrip in Kamer over uitzonderingen op stroomstootverbod

Politieke partijen kunnen er niet bij dat in het slachthuis en bij de veearts nog wel gebruik kan worden gemaakt van een stroomstootapparaat op vee. Demissionair landbouwminister Piet Adema kondigde maandag een verbod van de stroomstootapparatuur aan, maar door Europese regels geldt dit niet voor slachthuizen.

Zondag 16 juni werd op 200 kilometer van de Belgische grens, in de Duitse deelstaat Hessen (dichtbij Frankfurt), een geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild everzwijn. (Foto: FAVV)
Varkensvlees

Belgische toezichthouder: 'Neem geen salami of gedroogde worsten uit...

De Belgische toezichthouder FAVV vraagt aan iedereen die naar Duitsland gaat voorzichtig te zijn met vlees. De FAVV probeert op deze manier te voorkomen dat de Afrikaanse Varkenspest (AVP) het land binnenkomt. "Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Wees vooral voorzichtig met etensresten want die kunnen het virus bevatten."

Vleessector

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees,...

De EC maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees. Dat geldt niet voor de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en vleeshandel.

  1. Vion brengt CO2-uitstoot in kaart en stoot activiteiten Duitsland af
  2. Voor abonneesOnvoldoende verhitte varkenslever gerelateerd aan hepatitis E-uitbraak in China
  3. Voor abonneesCirculaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een varken is eigenlijk de ideale recyclemachine'
  4. Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst
  5. Exportban Belgisch varkensvlees naar China na 6 jaar opgeheven: eerste container vertrokken
  6. Vion Food Group sluit in Duitsland een slachterij en verkoopt 3 andere
  7. Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst
  8. Holland Varken wordt het ketenkwaliteitssysteem voor Nederlandse varkenssector
  9. 'Volstrekt onacceptabele beelden' leiden tot onderzoek NVWA naar mishandeling varkens
  10. 'Big in Japan': voeding en drank uit België
  11. Vleessector wordt na jaren etherstilte weer actief in debat over vlees: 'we zijn veel te lang stil geweest'
  12. Honderden zieken door clenbuterol in vlees
  13. Blockchain maakt CO2-footprint varkensvlees duidelijk op verpakking
  14. FAVV deelt cijfers: 2021 in het teken van ethyleenoxide, brexit, PFAS, opheffen embargo varkensvlees en vogelgriep
  15. De winterpiek van Campylobacter wordt veroorzaakt door vleesfondue en gourmetten
  1. Belgische varkenshouderij Danis reduceert CO2-uitstoot door andere samenstelling veevoeder
  2. VLAM en Jimmy Kets publiceren fotoboek over vlees van bij ons
  3. Slachterij Gosschalk in Epe moet langer gesloten blijven wegens dierenmishandeling
  4. Slachthuis in Epe moet sluiten vanwege dierenmishandeling
  5. Kamer wil dat fout slachthuis direct wordt gesloten
  6. Slachthuis in Gosschalk onder verscherpt toezicht na mishandeling dieren
  7. Nederland is en blijft de grootste vleesexporteur van Europa
  8. Voor abonneesOn topic: In hoeverre is Hepatitis E een opkomend voedselveiligheidsrisico te noemen?
  9. Politie beëindigt blokkade slachthuis in Boxtel
  10. Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel
  11. Belpork vzw lanceert BePork vanaf 1 januari 2021
  12. Vion past blockchaintechnologie toe voor ketentransparantie
  13. COV-voorzitter Jos Goebbels: 'Meer begrip door duidelijke communicatie'
  14. Afrikaanse varkenspestvrije status is broodnodig perspectief voor de varkenssector
  15. Future Farm introduceert vegan worst in Nederland