Aantal voedseluitbraken in EU stijgt, maar nog onder pre-corona niveau

Aantal voedseluitbraken in EU stijgt, maar nog onder pre-corona niveau

Het aantal zoönoses en door voedsel overgedragen uitbraken zat in 2021 in de lift in de EU. Maar het aantal lag nog altijd een stuk lager dan van de jaren voor de coronapandemie. Dat blijkt uit het laatste jaarlijkse EU One Health-zoönoserapport dat is uitgebracht door EFSA en ECDC.

6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een rij: waarschijnlijk meer pathogenen, parasieten en mycotoxinenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees 6 gevaren van klimaatverandering voor de voedselveiligheid op een...

Het Zweedse Departement van Voeding (Livsmedelsverket) heeft eerder dit jaar een rapport opgesteld over de impact van klimaatverandering op voedselveiligheid. Hierbij is vooral gekeken naar het effect van meer regen, meer droogteperiodes en hogere gemiddelde temperaturen.

Veilig eten voor zwangeren wordt steeds moeilijker

Veilig eten voor zwangeren wordt steeds moeilijker

In Nieuw-Zeeland is, zoals eerder al in veel andere landen, het advies aan zwangeren over wat ze veilig kunnen eten gemoderniseerd. De laatste versie adviezen dateerde uit 2007. Eind 2020 werd de nieuwe versie gepubliceerd. Deze is online te lezen op de website van het Ministry of Primary Industries. In dit artikel een beschrijving van de adviezen.

Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

Ieder jaar worden er in Nederland zo'n 650.000 mensen ziek door ziekmakende pathogenen via voedsel. Jaarlijks overlijden daardoor ongeveer 80 mensen. Welke producten veroorzaken de meeste zieken en welke pathogenen zijn het dodelijkst?

Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie moet nu op de kaart staan bij bedrijven

Beheersing van zoönosen in de levensmiddelenindustrie moet nu op de...

Dieren zijn altijd al een reservoir geweest van mogelijke ziekteverwekkers voor mensen. Denk aan Listeria, Salmonella, de ziekte van Lyme en het recentelijke nieuwe virus COVID-19. Het handhaven van correcte beheersmaatregelen en hygiënische maatregelen is nu belangrijker dan ooit.

Filet americain in het vervolg invriezenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Filet americain in het vervolg invriezen

Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseren in een publicatie van mei 2019 om filet americain minimaal twee dagen in te vriezen. Dit invriezen kan door producenten gebeuren, maar ook thuis door consumenten.

RIVM: 'Voorkom toxoplasmose door bevriezing' (update)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees RIVM: 'Voorkom toxoplasmose door bevriezing' (update)

Filet americain bewaren bij een temperatuur van -12°C voor 48 uur helpt om infecties van <i>Toxoplasma gondii</i> bij mensen te voorkomen. Het afweren van toxoplasmose doet ziektekosten, zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen dalen. Update: Vereniging voor Nederlandse Vleesindustrie (VNV) is het niet eens met de opschudding omtrent rauwe vleesproducten.

Nieuwe soort parasiet in buitenloop kippen ontdektVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Nieuwe soort parasiet in buitenloop kippen ontdekt

Onderzoekers hebben in het Caraïbisch gebied een nieuw genotype ontdekt van de parasiet <i>Toxoplasma gondii.</i>

Antibiotica en gezonde voeding prioriteiten VWS

Antibiotica en gezonde voeding prioriteiten VWS

Het ministerie van VWS zal tijdens het EU-voorzitterschap van Nederland gedurende de eerste helft van 2016 sterk inzetten op de reductie van het antibioticumgebruik en op het terrein van Gezonde Voeding, aldus Inge Stoelhorst, beleidscoördinator van de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie.

Minister-president IJsland waarschuwt voor geïmporteerd vleesVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Minister-president IJsland waarschuwt voor geïmporteerd vlees

Momenteel is er in IJsland een piek waar te nemen in het aantal humane infecties met Toxoplasma Gondii. Dit is dermate verontrustend dat de minister-president van IJsland, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, hier tijdens een radio-interview op 14 augustus uitgebreid aandacht aan besteedde.