Schaarste rundvlees leidt tot forse prijsstijgingen
Rundvleesproducten worden de komende maanden opnieuw duurder. Dat verwachten zowel de brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) als Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).
Rundvleesproducten worden de komende maanden opnieuw duurder. Dat verwachten zowel de brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) als Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).
Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.
De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.
Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.
De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."
In Denemarken is een nieuwe salmonella-uitbraak met 43 patiënten aan de gang.
Omdat nog niet zeker is of melk van met vogelgriep besmette koeien het virus kan overbrengen op mensen, wil de FDA uit voorzorg de consumptie en verkoop van rauwe melk een halt toeroepen.
In maart en april 2024 registreerde het Deense Voedselveiligheidsinstituut 53 gevallen van mensen die besmet waren met Salmonella typhimurium. Deense onderzoekers hebben de uitbraak van de ziekte onderzocht en ontdekt dat rundergehakt de bron van infectie is. De Deense importeur heeft het vlees op 8 mei teruggeroepen.
Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze producten - bestaand uit 50% kip en 50% rund - de CO2-uitstoot omlaag brengen. Albert Heijn vertelt aan VMT over het geheim achter de strategie.
Hoewel de microbiologische kwaliteit van geïmporteerd rundvlees in de EU over het algemeen goed is, worden de hygiënenormen nog vaak overschreden. Dit benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen gedurende de hele productie- en transportketen om de consument te beschermen tegen potentieel schadelijke bacteriën, zelfs na langdurig transport en opslag.