Foto: Bakker AmmerlaanVoor abonnees
Voor abonnees
Acrylamide

Voor abonnees Bakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Ingredient

NBC onderzoekt volkorenbrood: 'Niet alleen gezond, maar ook lekker'

Het Nederlandse Bakkerij Centrum (NBC) organiseert van 22 t/m 28 januari de jaarlijkse Week van het Brood. In deze week wil NBC laten zien dat volkoren niet alleen veel gezondheidsvoordelen biedt, maar ook heel smakelijk is. Onderzoek laat volgens het NBC zien dat consumenten volkorenbrood net zo lekker vinden als bruinbrood.

Ingredient

Aan de slag met Nutri-Score, waar moet je als productontwikkelaar op...

Nutri-Score is het voedselkeuzelogo dat op steeds meer producten in de supermarkt verschijnt. De afgelopen jaren is er veel discussie over Nutri-Score geweest. Na een update van het algoritme, door het Europese wetenschappelijk comité Nutri-Score, lijkt nu ook Nederland zich klaar te stomen voor de invoering.

De samenstelling van bakkerszout wordt anders. Foto: Pavel Neznanov - Unsplash
Ingredient

Bakkerij zet in op nieuwe samenstelling bakkerszout: minder natrium,...

De bakkerijbranche gooit hoge ogen in de Nederlandse levensmiddelenbranche als het gaat om zoutreductie. Vandaag maakt zij nieuwe stappen in deze ontwikkeling om een nieuwe standaard neer te zetten. Daarmee kan de bakkerij een leidende rol nemen. De inzet is niet om bakkerszout in brood verder te reduceren, maar om de samenstelling ervan gezonder te maken. 'We nemen een voorsprong, je kunt beter de markt regeren dan volgen.'

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Illustratie: Bakery Sweets Center
vezels

Fastfood funest voor gezonde darmflora - eet jezelf gezond met veel...

Vezels hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Door het eten van bijvoorbeeld volkorenbrood, ontstaat een veel langzamere opbouw van suikers in je bloedbaan. Dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel, vertelde Flip van Straaten, oud-directeur van Meneba en Nederlands Bakkerij Centrum, tijdens de kennissessie over vezels van Bakery Sweets Center.

Achtergrond

Minister Staghouwer ziet vele mogelijkheden voor Nederlandse tarwe:...

Door meer eiwitten van eigen landbouwgrond halen, worden we minder afhankelijk van andere landen. Dat zei minister Staghouwer tijdens de Themadag Granen in Nijkerk. 'Ik zie heel veel mogelijkheden voor Nederlandse tarwe. Daarbij is het belangrijk dat de verschillende schakels allemaal hun steentje bijdragen.'

Economie & Bedrijven

Trendrapport bakkerijsector 2022: gerichte aanpak arbeidskrapte nodig

De bakkerijsector staat voor grote uitdagingen. Een van de belangrijkste is de krapte op de arbeidsmarkt. Industriële en ambachtelijke bakkers ervaren problemen om vacatures ingevuld te krijgen. Jongeren zijn lastig te interesseren voor bakkersvak. Daarnaast vergrijst de sector in snel tempo. Bieden robots soelaas?

Economie

Nieuwe cijfers NBC: supermarkten en bakkers sterk in...

In coronatijd hebben supermarkten naast de markt voor thuisconsumptie ook de leiding genomen in de buitenshuisconsumptie. Bij de verkoop van broodsnacks en belegde broodjes staan zij bovenaan. Daarmee streven zij horeca en cateraars voorbij. Ambachtelijke bakkers nemen de 4e positie in op deze markt.