Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”Gesponsord
Gesponsord
Vleesverwerkende industrie

Gesponsord Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Wetgeving

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden, vereist aanpassing. Dit is het gevolg van een herziening van de hygiëneregels voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 853/2004. Deze herziening heeft als doel beter aan te sluiten bij de praktijk en rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke kennis.

Duurzaamheid & MVO

Vion zet in op duurzame ketens

Het duurzaamheidsverslag van vleesproducent Vion over het jaar 2021 laat de ontwikkelingen op dit gebied zien in het afgelopen jaar. In dit artikel lees je de voortgang op enkele thema's zoals voedselveiligheid, energiebesparing en traceerbaarheid.

Foto: Carrefour
Duurzaamheid & MVO

Vlamingen besteden in 2020 14% meer aan bio

Alle landbouwers en bedrijven die deze biologische producten kweken, verwerken, verkopen en/of verhandelen moeten zich vanaf 1 januari 2022 laten certificeren door een erkend controleorgaan.

Meli © WIT fotografie & videografie - www.wit.be
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Meli investeert 300.000 euro in nieuw laboratorium

Om aan de groeiende vraag naar honing te voldoen, investeert Meli  300.000 euro in een gloednieuw laboratorium. Experten analyseren er per jaar zo'n 1.400 honingstalen en zorgen er met de nieuwste technologieën voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Duurzaamheid & MVO

Slachthuis in Gosschalk onder verscherpt toezicht na mishandeling...

Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe (Gelderland) schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien, meldt Varkens in Nood op basis van foto- en videobeelden. Het slachthuis is maandagochtend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder verscherpt toezicht gesteld.

Wetgeving & Toezicht

Onderzoek WUR naar voedselfraude: 'Dierlijke toeleveringsketen is...

Wageningen University & Research onderzocht in samenwerking met PlanNed de kwetsbaarheid van voedingsmiddelenbedrijven op het gebied van voedselfraude. Het onderzoek laat zien welke kenmerken een bedrijf het meest kwetsbaar maken voor fraude.

Voor abonnees
Voor abonnees
Wetgeving & Toezicht

Voor abonnees Controle op verboden antimicrobiële stoffen moet onder de...

Voor dieren of producten van dierlijke oorsprong die naar de EU worden geëxporteerd mogen bepaalde antimicrobiële stoffen niet gebruikt worden. Het gaat daarbij om antimicrobiële stoffen die zijn voorbehouden voor de behandeling van bepaalde infecties bij de mens en antimicrobiële geneesmiddelen die bij dieren worden gebruikt ter bevordering van de groei of een grotere opbrengst.

Duurzaamheid & MVO

Deze 6 thema's gaan de Vlaamse eiwitten toekomstbestendig maken

Vlaanderen kiest voor de productie van meer plantaardige eiwitten voor onze dagelijkse voeding en de verduurzaming van het voeder van dieren. Een eiwitstrategie moet daarbij helpen. In dit artikel 6 thema's die de Vlaamse strategie moeten helpen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid & MVO

Voor abonnees Eiwitexpert Stacy Pyett: 'We hoeven niet per se vleesvervangers te...

West-Europeanen eten meer eiwit dan nodig. In een ideaal voedselsysteem kunnen we daarom toe met minder dieren. "Een meer plantaardig eetpatroon is beter," zegt Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life van Wageningen Universiteit.

  1. Belpork vzw lanceert BePork vanaf 1 januari 2021
  2. Reportage: Wakker Dier over de Groene Revolutie
  3. Departement Landbouw en Visserij geeft overzicht bioveiligheidsmaatregelen
  4. 'Order Fulfillment Solution' automatiseert orderpicken, distributie en verzending
  5. Europol en Interpol confisqueren duizenden tonnen voedselproducten in strijd voedselfraude, paardenvleesfraude in Nederland
  6. Ísey Skyr plaatst Nutri-Score op verpakkingen
  7. Virobuster ontwikkelt technologie om lucht te steriliseren
  8. Fevia formuleert 5 voorwaarden voor duurzame voeding, 'from farm to fork'
  9. ValuSect stimuleert de ontwikkeling van voedsel op basis van insecten
  10. ValuSect stimuleert de ontwikkeling van voedsel op basis van insecten
  11. Colruyt Group investeert in krekelstart-up Kriket
  12. Slachthuizen en uitsnijderijen vragen steun
  13. Coronacrisis leidt tot handelsbeperkende maatregelen voor dieren en dierlijke producten
  14. Boerenbond vraagt EU om de steunmaatregelen te activeren
  1. Barry Callebaut en FrieslandCampina willen methaanuitstoot koeien verminderen
  2. Salmonella en Campylobacter steeds moeilijker te bestrijden
  3. NVWA: 'Insecten zijn veilig voor gebruik in diervoer'
  4. FDA schort inspecties in China op vanwege Coronavirus
  5. Levert het coronavirus een gevaar op voor dierlijke producten?
  6. RIVM: Consumptie van plantaardige eiwitten is noodzakelijk
  7. Biofach 2020 in Neurenberg is groter dan ooit
  8. Levenslang leren is ook hét credo voor de (bio)landbouwer
  9. 5x Waarom bioproducten 'boomen'
  10. ILVO bouwt nieuwe proefstal voor pluimvee
  11. 'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' krijgt BOB-label
  12. EU mikt op betere productiviteit én dierenwelzijn legkippen
  13. Landbouw toont gemiddeld resultaat met grote onderliggende variaties