Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor dierlijke producten

Wetswijziging zorgt voor aanpassing in het identificatiemerk voor...

Het identificatiemerk, ook bekend als het 'ovaaltje', dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden, vereist aanpassing. Dit is het gevolg van een herziening van de hygiëneregels voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vastgelegd in Verordening (EG) nr. 853/2004. Deze herziening heeft als doel beter aan te sluiten bij de praktijk en rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke kennis.

Vion zet in op duurzame ketens

Vion zet in op duurzame ketens

Het duurzaamheidsverslag van vleesproducent Vion over het jaar 2021 laat de ontwikkelingen op dit gebied zien in het afgelopen jaar. In dit artikel lees je de voortgang op enkele thema's zoals voedselveiligheid, energiebesparing en traceerbaarheid.

Foto: Carrefour

Vlamingen besteden in 2020 14% meer aan bio

Alle landbouwers en bedrijven die deze biologische producten kweken, verwerken, verkopen en/of verhandelen moeten zich vanaf 1 januari 2022 laten certificeren door een erkend controleorgaan.

Meli © WIT fotografie & videografie - www.wit.be

Meli investeert 300.000 euro in nieuw laboratorium

Om aan de groeiende vraag naar honing te voldoen, investeert Meli  300.000 euro in een gloednieuw laboratorium. Experten analyseren er per jaar zo'n 1.400 honingstalen en zorgen er met de nieuwste technologieën voor dat de honing altijd traceerbaar is en aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Slachthuis in Gosschalk onder verscherpt toezicht na mishandeling dieren

Slachthuis in Gosschalk onder verscherpt toezicht na mishandeling...

Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe (Gelderland) schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien, meldt Varkens in Nood op basis van foto- en videobeelden. Het slachthuis is maandagochtend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder verscherpt toezicht gesteld.

Onderzoek WUR naar voedselfraude: 'Dierlijke toeleveringsketen is kwetsbaar voor fraude'

Onderzoek WUR naar voedselfraude: 'Dierlijke toeleveringsketen is...

Wageningen University & Research onderzocht in samenwerking met PlanNed de kwetsbaarheid van voedingsmiddelenbedrijven op het gebied van voedselfraude. Het onderzoek laat zien welke kenmerken een bedrijf het meest kwetsbaar maken voor fraude.

Controle op verboden antimicrobiële stoffen moet onder de 'verordening officiële controles' gaan vallen

Controle op verboden antimicrobiële stoffen moet onder de...

Voor dieren of producten van dierlijke oorsprong die naar de EU worden geëxporteerd mogen bepaalde antimicrobiële stoffen niet gebruikt worden. Het gaat daarbij om antimicrobiële stoffen die zijn voorbehouden voor de behandeling van bepaalde infecties bij de mens en antimicrobiële geneesmiddelen die bij dieren worden gebruikt ter bevordering van de groei of een grotere opbrengst.

Deze 6 thema's gaan de Vlaamse eiwitten toekomstbestendig maken

Deze 6 thema's gaan de Vlaamse eiwitten toekomstbestendig maken

Vlaanderen kiest voor de productie van meer plantaardige eiwitten voor onze dagelijkse voeding en de verduurzaming van het voeder van dieren. Een eiwitstrategie moet daarbij helpen. In dit artikel 6 thema's die de Vlaamse strategie moeten helpen.

Eiwitexpert Stacy Pyett: 'We hoeven niet per se vleesvervangers te eten'

Eiwitexpert Stacy Pyett: 'We hoeven niet per se vleesvervangers te...

West-Europeanen eten meer eiwit dan nodig. In een ideaal voedselsysteem kunnen we daarom toe met minder dieren. "Een meer plantaardig eetpatroon is beter," zegt Stacy Pyett, programmamanager Proteins for Life van Wageningen Universiteit.