Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners

Column: 3 grote trends in voedsel

KENNISPARTNER - Aan het begin van het nieuwe jaar ziet Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners veel berichten langskomen met de verwachtingen voor het komend jaar. "Gezond leven is vaak het speerpunt. Dat is mooi, maar ik wil duurzaamheid niet vergeten. Op dat onderwerp zie ik gelukkig ook drie trends", schrijft ze in deze column.

Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners.

Breekt de biologische landbouw toch definitief door?

Biologische landbouw krijgt een flinke duw in de rug. In de onlangs verschenen Europese Farm to Fork strategie is er namelijk veel aandacht voor biologische landbouw en zet men een forse doelstelling voor de biologische landbouw. In 2030 moet op 25% van alle landbouwgrond in Europa biologische landbouw bedreven worden.

Column: Op de boterham: eerst hartig, dan zoet.

Column: Op de boterham: eerst hartig, dan zoet.

Met regelmaat komt bij ons thuis de vraag naar voren: 'Wat doe ik vandaag nou weer op mijn brood?' Zeker als we eens wat uitgebreider de tijd nemen om met elkaar aan tafel te ontbijten of te lunchen. Al van jongs af aan propageer ik hetzelfde motto als ik van thuis heb meegekregen: 'Eerst hartig, dan zoet.' Een aloude wijsheid, ingegeven door het idee dat hartig gezonder is dan zoet, maar vooral ook dat van jongs af aan de smaakontwikkeling op gang moet komen.

Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners.

Column: Naar buiten, het gesprek voeren

Het is steeds weer een leuk uitje. Knuffelen van kuikentjes op een pluimveebedrijf, snoepen van tomaatjes in een tomatenkas, zelf plukken van bessen en appels en kijken naar de dansende koeien die voor het eerst de wei in gaan.

Column: Het kindermenu

Column: Het kindermenu

Een lekker, gevarieerd en gezond kindermenu, dat kan toch ook? Laatst was het weer eens zover; gezellig met twee gezinnen uit eten. Vier kinderen erbij, waarvan er drie onder de twaalf zijn. Gewoon naar een eetcafé in de buurt. Niet te ingewikkeld, maar wel lekker en goed eten, wijntje erbij en genieten. Iedereen heeft er zin in.

Column: Het drankendilemma

Column: Het drankendilemma

's Avonds drink ik graag een glaasje wijn. Of twee … of drie … Rood in de winter, wit of rosé in de zomer. Biologisch en bij voorkeur van niet te ver weg. Dat doe ik met smaak, maar wel met een steeds minder prettige afdronk.

Column: Op de fiets, dan vervuil je niets

Column: Op de fiets, dan vervuil je niets

Tien minuten fietsen is het. Tien minuten hooguit naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn, Jumbo of PLUS. En binnen die straal vind ik ook nog een warme bakker, een viswinkel een Turkse winkel en een notenkraam. Allemaal zeven dagen in de week open en de meeste ook tot 20.00 of 22.00 uur.

Column: 2X2: de nieuwe groenteboodschap

Column: 2X2: de nieuwe groenteboodschap

Al jaren krijgen we via de media te horen dat we twee ons groente en twee stuks fruit moeten consumeren. Twee ons groente, hoeveel is dat eigenlijk? En meet je dat voordat de groente de pan in gaat, of juist daarna? Voor wie zijn groente wel eens weegt … Als je twee ons groente op je bord legt, dan heb je een behoorlijke hoeveelheid spruitjes of bloemkool op je bord. Zoveel dat de moed je in de schoenen zinkt.

Column: De circulaire economie van voedsel

Column: De circulaire economie van voedsel

Na milieu, MVO en duurzaam is circulaire economie ineens het begrip dat overal opgang doet. Terecht, want de kringloop is de kern van ons bestaan. Van afval weer grondstof maken, niets mooiers dan dat. Voor voedsel is dat ingewikkeld, je eet het op en dan is het weg. Nuttig omgezet in energie om te leven en de restanten komen via stront en plas na de rioolzuivering weer terug als brandstof of meststof. Eigenlijk is er nooit echt iets weg.

Column: Minder vlees, meer dan een hype

Column: Minder vlees, meer dan een hype

Als we naar een duurzame samenleving willen dan is één ding zeker noodzakelijk; we zullen allemaal wat minder vlees moeten gaan eten. Minder en beter. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor het dierenwelzijn, je eigen gezondheid en je portemonnee.