Voedselveiligheid

Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte

Zoals de meeste lezers van de themanieuwsbrief Voedselveiligheid wel weten, is het niet makkelijk om vast te stellen waardoor personen een voedselinfectie of voedselvergiftiging opliepen.

Pathogeen

Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd...

In december 2022 verscheen een publicatie in Journal of Food Protection over de veiligheid van verse sla en gemengde verse slamelanges. Onderzoekers kochten in 2020 en 2021 ongeveer zeshonderd monsters in supermarkten en bij cateringbedrijven.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

Spaghetti bolognese velt voetballiefhebbers

Minstens tachtig mensen, vooral jongeren en kinderen, kregen in augustus 2022 voedselvergiftiging nadat ze in een stadion in Zweden spaghetti bolognese aten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

Bacillus cereus veroorzaakte in 2020 in Europa het grootste aantal uitbraken door voedselvergiftiging. Tijd om deze bacterie in dit On Topic-artikel eens nader onder de loep te nemen.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Havermelk uit de verkoop omdat er meldingen over ziektegevallen waren

Eind maart 2022 haalde de Zweedse producent van havermelk in Finland, producten uit de verkoop van het merk Oatly, in Finland, Estland en Zweden. Er was namelijk Bacillus cereus in aangetroffen.

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Mutante sporen B. cereus hebben impact op voedselveiligheid en...

ILVO, UGent en KU Leuven ontrafelden het mechanisme waarmee endosporen van bederf- of ziekteverwekkende bacteriën van de Bacillus cereus groep resistenter worden tegen UV-C bestraling of verhitten. Een dergelijke verhoogde weerstand heeft namelijk potentieel nefaste gevolgen voor de houdbaarheid en voedselveiligheid.