Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte

Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte

Zoals de meeste lezers van de themanieuwsbrief Voedselveiligheid wel weten, is het niet makkelijk om vast te stellen waardoor personen een voedselinfectie of voedselvergiftiging opliepen.

Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd regelmatig besmet zijn

Onderzoek toont aan dat salades in Groot-Brittannië nog altijd...

In december 2022 verscheen een publicatie in Journal of Food Protection over de veiligheid van verse sla en gemengde verse slamelanges. Onderzoekers kochten in 2020 en 2021 ongeveer zeshonderd monsters in supermarkten en bij cateringbedrijven.

Spaghetti bolognese velt voetballiefhebbers

Spaghetti bolognese velt voetballiefhebbers

Minstens tachtig mensen, vooral jongeren en kinderen, kregen in augustus 2022 voedselvergiftiging nadat ze in een stadion in Zweden spaghetti bolognese aten.

On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

On Topic: Bacillus cereus geducht in Europa

Bacillus cereus veroorzaakte in 2020 in Europa het grootste aantal uitbraken door voedselvergiftiging. Tijd om deze bacterie in dit On Topic-artikel eens nader onder de loep te nemen.

Havermelk uit de verkoop omdat er meldingen over ziektegevallen waren

Havermelk uit de verkoop omdat er meldingen over ziektegevallen waren

Eind maart 2022 haalde de Zweedse producent van havermelk in Finland, producten uit de verkoop van het merk Oatly, in Finland, Estland en Zweden. Er was namelijk Bacillus cereus in aangetroffen.

Mutante sporen B. cereus hebben impact op voedselveiligheid en houdbaarheid

Mutante sporen B. cereus hebben impact op voedselveiligheid en...

ILVO, UGent en KU Leuven ontrafelden het mechanisme waarmee endosporen van bederf- of ziekteverwekkende bacteriën van de Bacillus cereus groep resistenter worden tegen UV-C bestraling of verhitten. Een dergelijke verhoogde weerstand heeft namelijk potentieel nefaste gevolgen voor de houdbaarheid en voedselveiligheid.