Karin Verzijden

Advocaat Axon Advocaten

Karin is een life sciences advocaat met een focus op functionele voeding en farmaceutische producten. Zij begeleidt bedrijven in de gehele keten bij de introductie van innovaties in de markt. Dit omvat de kwalificatie van nieuwe ingrediënten, het sluiten van R&D- en licentieovereenkomsten met betrekking tot deze producten en het op de markt brengen ervan met gebruik van voedings- en gezondheidsclaims. Zij adviseert daarbij ook wat betreft personalisatie van levensmiddelen en levensstijlinterventies op basis van de verplichtingen voortvloeiende uit de AVG.

Wat betreft voedingsmiddelen is Karin in het bijzonder vertrouwd met zgn. nieuwe levensmiddelen, waaronder nieuwe proteïnen zoals kweekvlees en insecten en producten vervaardigd op basis van Cannabis. Karin assisteert meerdere bedrijven op dit gebied en spreekt hierover regelmatig op nationale en internationale life sciences events, zoals het Future Food Event van VMT, de Dutch Life Sciences Conference, Vitafoods en Food Matters Live.

Karin rapporteert actuele ontwikkelingen op het gebied van het levensmiddelenrecht op haar blog www.FoodHealthLegal.eu.

Axon Advocaten is kennispartner van VMT binnen het kennisgebied Levensmiddelenwetgeving. Axon is een advocatenkantoor geheel gericht op de life sciences, waaronder food & feed.

Beeld: Shutterstock
'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Komt er een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in Nederland? Dit is de laatste stand van zaken
Komt er een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in...

Staat Nederland ook een notificatiesysteem voor voedingssupplementen te wachten? Een adviesorgaan van de NVWA ziet hiervoor goede redenen. Dit omdat het de veiligheid van supplementen ten goede zou komen. In België, waar zo'n systeem al geruime tijd bestaat, zijn de ervaringen echter niet onverdeeld positief.

Beeld: Shutterstock
Benamingen van vleesvervangers: belangrijke ontwikkelingen op...

Beyond Meat en drie andere partijen spanden recent een zaak aan bij het Europese Hof van Justitie (HvJEU) tegen de Franse staat. De vraag hierbij is of de benaming van levensmiddelen op Europees niveau volledig geharmoniseerd is onder de Verordening Voedselinformatie voor Consumenten. En zo ja, dan wel nee, wat daarvan de gevolgen zijn. Indien het HvJEU toekomt aan een uitspraak kan deze vergaande gevolgen hebben voor alle EU-lidstaten.

Proeverijen van gecultiveerd vlees: antwoord op 6 prangende vragenVoor abonnees
Voor abonnees
Voor abonnees Proeverijen van gecultiveerd vlees: antwoord op 6 prangende vragen

Eind 2023 vond in Barcelona de conferentie Regulating the Future of Foods plaats. Hier kwamen meer dan honderd professionals op het gebied van precisiefermentatie en gecultiveerd vlees en vis bijeen. Het doel was het definiëren van hindernissen en het onderzoeken van mogelijkheden in de regelgeving. In dit artikel het resultaat van de discussies rondom proeverijen van gecultiveerd vlees en vis.

Nieuwe Genomische Technieken: bedreiging of kans?
Nieuwe Genomische Technieken: bedreiging of kans?

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) kunnen doorgaans niet op een warme ontvangst rekenen bij de gemiddelde EU-burger. Mogelijk is hier sprake van 'onbekend maakt onbemind'. Maar GGO's kunnen ook positieve zaken brengen bijvoorbeeld op het gebied van de plantenveredeling. De Europese Commissie publiceerde in juli een voorstel voor een NGT Verordening. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in en wat zijn de te verwachten gevolgen voor de praktijk?

Primeur: eerste uitspraak over huidige Novel Food Verordening
Primeur: eerste uitspraak over huidige Novel Food Verordening

Op 25 mei jl. deed het Europese Hof van Justitie (HvJEU) uitspraak in een geschil ontstaan tussen twee producenten van voedingssupplementen. Dit is de eerste beslissing over de interpretatie van de huidige Novel Food Verordening (van toepassing sinds 1 januari 2018) en dus een primeur. Het geschil betrof de productiewijze van het functionele ingrediënt spermidine. In dit artikel meer over de uitspraak.

In dit artikel de overeenkomsten en verschillen tussen de WVDIO en de CSDDD op een rij
Dit zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Europese...

De Nederlandse Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen (de "WVDIO") en de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive (de "CSDDD") hebben de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien. Beide wetsvoorstellen zullen na inwerkingtreding ondernemingen verplichten om rekening te houden met de mensenrechten en het milieu, zowel bij hun eigen activiteiten als die van hun handelspartners. In dit artikel de overeenkomsten en verschillen op een rij.

Wat is de laatste status rondom de introductie van gecultiveerd vlees?
Zo zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in vier EU...

Producenten van gecultiveerd vlees kiezen vaak voor een eerste marktintroductie in Singapore en dan in de Verenigde Staten. Is deze keuze gerechtvaardigd op basis van het huidige regelgevingskader van de Europese Unie? Hoe zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in de lidstaten van de Europese Unie? In dit artikel meer over de benaming van gecultiveerd vlees in vier Europese landen waar veel vlees wordt gegeten.

Zo ziet de handhaving door de NVWA eruit in de praktijk
Zo ziet de handhaving door de NVWA eruit in de praktijk

Bedrijven die actief zijn in de productie, bereiding, opslag, handel of het transport van levensmiddelen moeten zich laten registreren of een erkenning aanvragen bij de NVWA. Welke maatregelen kan de NVWA inzetten bij controles? Hoe ziet zo'n proces eruit? In dit artikel een kort stappenplan van hoe handhaving door de NVWA in de praktijk eruitziet.

De RCC oordeelde over verschillende abriposters van Dier & Recht
Zuivel bashing - is dat nu de oplossing?

KENNISPARTNER - Hoe vind je het juiste evenwicht tussen vrijheid van meningsuiting en het voorkomen van oneerlijke reclame? In dit artikel meer over hoe ruim de reikwijdte van 'reclame' is en hoe een nogal agressieve campagne tegen de zuivelindustrie werd beoordeeld.