Vanaf 1 juli 2023 mogen ondernemers plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis aanbieden. Hiervoor moet de consument bijbetalen, óf ze moeten een hervulbare verpakking meenemen. Dit is onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Om het plastic zwerfafval te verminderen, voert de overheid naar eigen zeggen maatregelen in om van hergebruik de nieuwe norm te maken. Deze maatregelen zijn onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Lees op VMT actuele artikelen over SUP en blijf op de hoogte van wet- en regelgeving voor foodprofessionals.

Wil je alles weten over SUP?
CBL blij met minder strenge controle wegwerpplastic
Het CBL is blij dat de inspectie tijdelijk minder streng gaat controleren of ondernemers zich houden aan de regels rond wegwerpplastic.
Voor abonnees
Voor abonneesVoor abonnees QA'ers en R&D'ers over gevolgen SUP-wetgeving: 'Ontwikkeling portie...
De Single Use Plastics-wetgeving (SUP) verandert de spelregels voor het verpakken van voedingsmiddelen. Maar wat verandert er door deze wetgeving voor kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars? Welke nieuwe risico's ontstaan er? VMT vroeg het aan verschillende QA'ers en R&D'ers.
Duurzaamheid versus voedselveiligheid: ongenoegen vanuit de...
Op 1 juli 2023 is de nieuwe Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik ingegaan. Het aanbieden van plastic wegwerpverpakkingen bij afhaal- en bezorghoreca is nu verboden. Een toegestaan alternatief is het vullen van bakjes meegebracht door klanten, echter maakt het bedrijfsleven zich zorgen over de voedselveiligheid.
Verpakkingswetgeving: dit komt eraan voor voedingsproducenten
Dat verpakkingsafval een negatieve impact heeft op het milieu, weten we al langer dan vandaag. Maar die verpakkingen zijn hard nodig om bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen om voedselverspilling tegen te gaan. Ook beschermt de verpakking voedingsmiddelen tegen beschadiging, bijvoorbeeld tijdens opslag en transport. In dit artikel de laatste stand van zaken op het gebied van verpakkingswetgeving.
Wat moeten foodbedrijven met herbruikbare verpakkingen? 'Wees...
De opkomst van de supermarkten in Nederland, begin jaren vijftig, betekende een toename van transport, plastic verpakkingsmateriaal en afval. Waar de kruidenier alles onverpakt aanbood, zien we in het schap van de supermarkt veel meer verschillende producten in een zo aantrekkelijk mogelijke verpakking. Gaan we terug naar de tijd van de kruidenier? Twee verpakkingsexperts over de toekomst van herbruikbare verpakkingen.
Let op met plastic wegwerpverpakkingen: vanaf 1 juli geldt de nieuwe...
Vanaf 1 juli mogen ondernemers plastic wegwerpbekers en -bakjes niet meer gratis aanbieden. Hiervoor moet de consument bijbetalen, óf ze moeten een hervulbare verpakking meenemen. Dit is onderdeel van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP).