12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

12-03 | VMT webinar Food Safety by Design

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Om voedselproducenten te ondersteunen bij het borgen van de veiligheid en houdbaarheid van hun producten, is er een digitale tool ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met Wageningen Food Safety Research. De tool biedt producenten een gestructureerde en geautomatiseerde manier om potentiële gevaren voor veiligheid en houdbaarheid in nieuwe situaties te identificeren en beheersen, gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis. Hierover gaat het webinar op 12 maart. Het webinar is gratis voor VMT-abonnees.

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij hergebruik van zijstromen?

10:00 – 10:25 | Praktische toepassing Duynie

Spreker: Derk van Manen - Chief Corporate Affairs Officer bij Duynie

Derk van Manen opent de sessie met een overzicht van de belangrijkste vereisten waaraan voldaan moet worden bij het hergebruik van zijstromen in de voedingsindustrie. Hij schetst de uitdagingen en de concrete behoeften van bedrijven die actief aan de slag willen met duurzame verwerking en hergebruik van zijstromen.

10:25 – 10:50 | Wetenschappelijke inzichten: voedselveiligheid en hergebruik van zijstromen

Spreker: Masja Nierop Groot, Senior Scientist Applied Food Microbiology, Wageningen Food & Biobased Research

Masja Nierop Groot presenteert hoe de Food Safety by Design-tool voedselproducenten ondersteunt bij het identificeren en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s. Ze bespreekt hoe de ontwikkelde tool producenten helpt om risico’s te identificeren en beheersen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden demonstreert ze hoe bedrijven de tool kunnen inzetten als ondersteuning van de borging van de voedselveiligheid. 

Het webinar betreft een opname van de sessie hierover op het Food Safety Event van november 2024. Tijdens de webinarsessie is er gelegenheid om vragen te stellen in de chat. Deze worden dan door de sprekers beantwoord of door VMT doorgespeeld aan de juiste expert. Meld je hier aan!

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Parasiet

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.