Overtollige productielijnen worden wereldwijd geveild

Overtollige productielijnen worden wereldwijd geveild

KENNISPARTNER - Online veilingen als verkoopmechanismen zijn in opkomst. Van de bekende vakanties en dagjes uit tot en met de NS die treinkaartjes veilt en Eneco die per veiling verkocht wordt. In veel branches wordt de transparante manier van kopen en verkopen omarmd. Ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt de bekendheid van het online veilen van ongebruikte procesapparatuur steeds groter wat de circulaire economie ten goede komt.

Waar voorheen een niet meer gebruikte of ontkoppelde productielijn afgedankt in een loods of buiten op een fabrieksterrein terechtkwam, vindt deze productielijn via online veilingen steeds vaker zijn weg naar een tweede productief leven. Dat productieve leven hoeft lang niet altijd in de voedingsmiddelenindustrie te zijn. Ook andere branches maken graag gebruik van het vaak innovatieve, technisch hoogstaande en goed onderhouden machinepark van de Nederlandse fabrikanten van voedingsmiddelen. In Nederland zelf zie je dat bijvoorbeeld RVS-transportbanden uit de voedingsmiddelenindustrie graag overgenomen worden door de agrarische sector waar de kwaliteitseisen ook steeds hoger worden.

Wereldwijde belangstelling voor procesapparatuur

Recente cijfers laten zien dat apparatuur via online veilingen wereldwijd naar 140 verschillende landen verkocht wordt. De top 5 van landen waar de meeste apparatuur gekocht en naar getransporteerd wordt zijn Nederland, België, Duitsland, Polen en Roemenië. Maar ook in een land als Saoedi-Arabië wordt dankbaar gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de wat meer mechanische machines. Apparatuur van Duitse makelij gaat vaak naar Balkanlanden en Oost-Europa. In Noord-Afrika en Griekenland is men meer gecharmeerd van de Italiaanse merken.

Door veilingen is een snelle uitbreiding mogelijk

Naast verkopen loont het ook om via online veilingen op zoek te gaan naar een uitbreiding van de eigen lijnen. Door toenemende investeringen in de voedingsmiddelenindustrie wordt de schaarste aan machines steeds groter net als de levertijden bij fabrikanten. Online veilingen bieden een eenvoudige en snelle manier om met kwalitatief goede machines het eigen productiepark uit te breiden. De landen waar de meeste apparatuur van gekocht wordt zijn Nederland, België, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Engeland zie je dat er veel nieuwe en moderne fabrieken op nieuwe locaties neergezet worden en de inboedel van oude fabrieken te koop wordt aangeboden.

De waarde van productiemiddelen wordt vaak onderschat. Met het groter worden van online veilen als verkoopmiddel is echter de vraag ook gegroeid naar juist de afgedankte apparatuur die staat te verstoffen. Daardoor stijgt ook de waarde ervan.

Auteur: Andrej Pieterson, accountmanager food processing industries bij Troostwijk Veilingen, kennispartner van VMT

Modulaire bioreactor

Toekomstbestendig ontwerpen - pak het geïntegreerd en modulair aan

Er worden in de voedingsindustrie steeds hogere eisen gesteld aan het eindproduct. Ook de randvoorwaarden zoals energieprijzen en milieu-eisen worden steeds bepalender. Er komt nogal wat op je af als je een nieuw voedingsmiddel wilt gaan produceren in een fabriek. Je moet het vaak doen met aannames bij het ontwerpen van een nieuwe productielijn. De oplossing voor toekomstbestendig ontwerpen is integraal en modulair denken. Expert Wouter van Gerwen van Bilfinger Tebodin legt uit hoe je dat aanpakt. 

 Siemens stelde onder het motto ‘infinite opportunities from infinite data’ haar Digital Enterprise-portfolio voor op de Indumation-beurs.

Digitalisering mag niet sluitstuk zijn van duurzaamheidsbeleid

Digitalisering is een duidelijk speerpunt dat deel uitmaakt van het duurzaamheidsbeleid waar voedingsbedrijven aan bouwen. Soft- en hardware oplossingen helpen bedrijven systematisch te automatiseren, digitaliseren en verkregen data optimaal te benutten. VMT bezocht de Belgische automatiseringsbeurs Indumation in Kortrijk Xpo.

stockbeeld

In 5 stappen naar duurzaam opschalen productie van plantaardige...

Laat veertig foodspecialisten van Bilfinger Tebodin hun hersens kraken over energiebesparing van proteïne productie. Dan krijg je binnen één dag acht concepten. Dat gebeurde tijdens een speciale fooddag waar alle foodspecialisten van Bilfinger Tebodin samenkwamen. "We hebben enorm veel kennis in de groep", zegt sproeidrogerspecialist Reindrik Huizing. "Plantaardige proteïnes komen enorm op. Hoe pak je die schaalvergroting op een duurzame manier aan? Daar hebben we samen over nagedacht aan de hand van vijf stappen."

"Onze grootste brouwerij van Europa ligt in Vlaanderen, een regio die meer en meer te kampen heeft met langdurige droogte."

Stella Artois-brouwerij bespaart 400 duizend kubieke meter...

De Stella Artois-brouwerij in Leuven zuivert momenteel 20 procent van het effluent van de waterzuiveringsinstallatie tot drinkwaterkwaliteit. Vooralsnog gebruikt de brouwerij dit water voor technische toepassingen. Wat overblijft gaat naar derden, zoals sinds kort de lokale brandweer, of wordt geloosd in de Dijle, zegt de duurzaamheidsmanager Europa bij AB InBev.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die claim gebruiken? En hoe lang blijft iets 'nieuw'?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, ampullen met vloeistof, druppelflacons of soortgelijke vormen. Toch zijn het fundamenteel andere producten met verschillende wettelijke vereisten. Wat is precies het verschil?

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2...

De Nederlandse overheid wil tegen 2050 alle plastic verpakkingen maken van gerecycled materiaal en hernieuwbare grondstoffen. Uit de analyse van TNO blijkt dat dit niet mogelijk is zonder extra beleid. Circulaire strategieën kunnen de vraag naar virgin-materiaal verlagen maar niet helemaal uitbannen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.