VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?
Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.
Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.
In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.
Eiwitrijke grondstoffen telen in Nederland (en België), wat is daarvan de potentie? Samenwerken in de keten lijkt een van de belangrijkste ingrediënten voor succes.
Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.
In dit nummer meer over hoe R&D'ers en de Consumentenbond denken over de Nutri-Score. Ook meer over benamingen voor plantaardige alternatieven voor zuivel, over probiotica en het gebruik van eigen logo's.
De wereld van voedselveiligheidsstandaarden en certificeringen staat niet stil. De scope van deze standaarden lijkt breder te worden; steeds vaker worden er duurzaamheidseisen in opgenomen. Je leest er alles over in dit nummer.
Fermentatie wordt de laatste jaren steeds populairder. Vooral als smaakmaker, maar met precisiefermentatie zijn ook zuiveleiwitten te produceren. Hierover en nog veel meer lees je in dit eerste nummer van 2024.
Hoe kijken we terug op 2023 en wat wordt trendy in 2024? In dit laatste nummer van 2023 voorspellen branchegenoten, markt- onderzoekers en futurologen waar het naar- toe gaat in het nieuwe jaar.
De Europese biocideverordening 528/2012 (BPR) is sinds 2013 van kracht. Dit kan een uitdaging zijn bij het reinigen en desinfecteren van productieprocessen. Biociden zijn de actieve stoffen in desinfectiemiddelen. Onder de BPR kunnen leveranciers zogenaamde unietoelatingen krijgen voor deze biociden, die geldig zijn in alle Europese lidstaten. In dit artikel meer over de gevolgen hiervan.
De huidige wijze van schoonmaken van voedingsmiddelenfabrieken kan gemakkelijk leiden tot een microbiële besmetting met listeria. Vochtbeheersing tijdens en na de reiniging is belangrijk om besmetting te voorkomen, zo is de boodschap van Wouter Burggraaf.