Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

Chris Bruijnes, directeur Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

'Taaie wetgeving voor circulair verpakken brengt de markt wél in...

COLUMN - Onlangs publiceerde het KIDV een tijdlijn over wet- en regelgeving voor verpakkingen. Met als startpunt het jaar 1994, toen de eerste versie van de nog altijd geldende Europese verpakkingsrichtlijn (Richtlijn 94/62/EG) het licht zag.

Wat zijn de ontwikkelingen, bottlenecks en vooruitzichten van de SUP-richtlijn?

Strijd tegen wegwerpplastic: waar staan we na een jaar Singe-Use...

Vorige zomer trad de Europese richtlijn voor Single-Use Plastics (SUP) in werking. Deze richtlijn stelt beperkingen aan het gebruik van kunststof verpakkingen voor levensmiddelen (en andere kunststofproducten) voor eenmalig gebruik. Waar staan we één jaar na de inwerkingtreding van de SUP-richtlijn? Hoe is deze richtlijn in Nederland uitgerold, wat zijn de bottlenecks en wat kunnen we nog verwachten?

Weggooilogo's zijn belangrijk voor de juiste afvalscheiding, bron: Pexels

5 tips voor minder verpakkingsmateriaal en een optimale afvalscheiding

Onder consumenten bestaat veel draagvlak voor het scheiden van afval. Het is echter niet altijd duidelijk welk afval in welke afvalbak moet. Soms ontbreken weggooilogo's op de verpakking en niet iedereen kent de Afvalscheidingswijzer. Bovendien kunnen de regels per gemeente en land verschillen. VMT geeft 5 tips voor minder verpakkingsmateriaal en een optimale afvalscheiding.

Het KIDV geeft inzicht in de bestaande en geplande wetgeving voor het verduurzamen van verpakkingen. Foto: Shutterstock

KIDV ontwart wirwar aan verpakkingsrichtlijnen

Er komt veel op het bedrijfsleven af als het gaat om de wetgeving en het beleid voor verpakkingen. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft daarom een tijdlijn gepubliceerd met bestaande en toekomstige wetgeving en heeft de informatie op zijn website geactualiseerd over de Europese richtlijnen voor kunststof wegwerpverpakkingen.

Dit komt er kijken bij het kiezen van duurzame verpakkingen voor voedingsmiddelen

Dit komt er kijken bij het kiezen van duurzame verpakkingen voor...

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij voedselverpakkingen. Welke regels gelden er voor duurzame verpakkingen binnen de Europese Unie en in Nederland? Waar moet je allemaal rekening mee houden? VMT zet verschillende tools van het KIDV op een rij en sprak met Anne van Grinsven van De Halm over het kiezen van de juiste verpakking in de praktijk.

Dit verandert er voor voedselcontactmateriaal: nieuwe wetgeving voor plastic

Dit verandert er voor voedselcontactmateriaal: nieuwe wetgeving voor...

Een belangrijk deel van de verbeterde voedselveiligheid en houdbaarheid heeft de voedingsindustrie te danken aan kunststof voedselverpakkingen. Maar plastic staat onder druk vanwege de duurzaamheid. Recyclen van verpakkingen wordt aangemoedigd, maar dat zorgt mogelijk weer voor migratie van ongewenste stoffen. De EU-regelgeving wordt daarom aangescherpt.

The LCA Centre in Beuningen
CREDIT: Ilvy Njiokiktjien

LCA-expert: 'De meest duurzame verpakking? Die bestaat niet'...

Voedingsmiddelenbedrijven maken werk van duurzame verpakkingen. Maar welk materiaal is duurzaam? Een LCA (Life Cycle Assessment) kan daarbij helpen, maar daarvoor moet een bedrijf flink wat denkwerk verrichten. Agnieszka van Batavia, adviseur duurzaamheid

Meerlaagse verpakkingsfolies zijn lastig te recyclen

Meerlaagse verpakkingsfolies zijn lastig te recyclen

Wageningen Food & Biobased Research kwam tot een 4-stappenplan om het negatieve effect van deze verpakkingen tijdens recycling te verminderen. een goede methode om de recyclebaarheid van deze laminaatverpakkingen te testen.

Expertpanel: Hoe ver kan je gaan met verduurzaming verpakkingen zonder dat houdbaarheid in gevaar komt?

Expertpanel: Hoe ver kan je gaan met verduurzaming verpakkingen...

Voedingsmiddelenbedrijven zetten fors in op de verduurzaming van hun verpakkingen. Die moeten zo dun mogelijk zijn én goed recyclebaar. Maar hoe bewaak je de balans tussen verduurzaming van de verpakking aan de ene kant en houdbaarheid en kwaliteit aan de andere kant? Gaat de focus op het duurzamer maken van verpakkingen niet ten koste van de kwaliteit en houdbaarheid van het product?