De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle autocontrolegidsen van de verwerkende sectoren in België. Deze is vanaf maart 2025 verplicht voor alle autocontrolegidsen.

Nadia Lapage van FEVIA: “Het is geen toeval dat voedingsbedrijven jaar na jaar goed scoren op de Factory of the Future awards”

Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's...

Pomuni Frozen en Barry Callebaut kregen onlangs de Factory of the Future 2023 award. Eerstgenoemde producent van aardappelproducten automatiseerde de productie volledig. De medewerkers die overbleven, storten zich vooral op controle. De chocoladefabriek van Barry Callebaut is een 'smart factory'. Operators hebben real time inzicht in het proces en worden begeleid door een virtuele assistent.

Digitaal statiegeld moet in Vlaanderen zwerfvuil voorkomen

Digitaal statiegeld moet in Vlaanderen zwerfvuil voorkomen

De keuze van de Vlaamse regering om de strijd tegen zwerfvuil op te drijven met een innovatief systeem van digitaal statiegeld wordt positief onthaald door de voedingsindustrie, de retailers en Fost Plus. Dit zou de meest gebruiksvriendelijke en toekomstgerichte oplossing zijn om zwerfvuil effectief aan te pakken.

Fevia roept op tot samenwerking en overheidssteun om de huidige crises te overleven

Fevia noopt tot samenwerking en overheidssteun: 'Veel bedrijven...

Door de opeenvolgende crises de afgelopen tijd zijn de reserves van veel Belgische voedingsbedrijven op, stelt Fevia. De leden van de brancheorganisatie kijken momenteel angstig uit naar de aanhoudende hoge energieprijzen en de hoge loonkosten. Samenwerkingen tussen bedrijven in de keten en overheidssteun zijn volgens de branchevereniging noodzakelijk om de huidige crisis te boven te komen.

"Met de Vlaamse voedselstrategie  is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"

"Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen...

Minister van Landbouw en Voeding Jo Brouns stelde op 29 november een nieuwe ambitieuze en breed gedragen strategietekst voor op de Vlaamse voedseltop in Roeselare. Hij lanceert er ook diverse voedseldeals, waaronder actoren hun schouders willen zetten om op korte termijn al concrete resultaten te kunnen boeken.

Studenten zetten zich in voor het verminderen van voedselverspilling

De Kostwinners pakken het voedselverlies aan

Vooraanstaande Vlaamse partners slaan de handen in mekaar in hun strijd tegen voedselverlies onder de nieuwe naam: De Kostwinners. Dit is een versterkte samenwerking tussen alle partners die het actieplan tegen voedselverlies trekken.

Tekort aan CO2 brengt productie  voedingsindustrie in het nauw

Tekort aan CO2 brengt productie voedingsindustrie in het nauw

Prik in frisdrank en bier, droogijs voor het invriezen van diepvriesvoeding, het verdoven van dieren in slachterijen. Hiervoor is allemaal CO2 nodig. Door de hoge aardgasprijzen valt de productie van CO2 stil en dat heeft gevolgen. Ook voor de voedingsindustrie.

Energiekosten voor de productie nemen flink toe.

Fevia: "Nu niet ingrijpen staat gelijk aan schuldig verzuim!"

Bij 2 op 3 Belgische voedingsbedrijven gingen de voorbije maanden de financiële knipperlichten aan en 4 op 10 dreigt zelfs kopje onder te gaan bij een nieuwe economische klap, waarschuwt Fevia, die concrete voorstellen met de regering(en) deelde.

STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Mathematics.

Industrie tevreden met oprichting STEM-loket

Dat tekort aan medewerkers met 'STEM-profielen' is volgens Agoria, essenscia, Fedustria en Fevia Vlaanderen niet enkel acuut, maar zeker ook structureel.

Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee houden?

Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee...

Een verstoorde keten vereist dat voedingsbedrijven hun voedselveiligheidrisico's van hun ingrediënten extra in het oog moeten houden. "Wees kritisch en trek hier ook de nodige tijd voor uit", adviseert Hans Braeckman van Primoris, gespecialiseerd in de analyse van pesticiden en contaminanten. Het is belangrijk dat het bedrijf blijft voldoen aan de wetgeving en de nodige maatregelen en controles invoert.