EFSA oordeelt: 'E170 in principe veilig additief, aandeel aluminium wel een zorg'

EFSA oordeelt: 'E170 in principe veilig additief, aandeel aluminium...

EFSA evalueerde de veiligheid van het gebruik van calciumcarbonaat (E170) in voedingsmiddelen. EFSA concludeert dat er geen ADI nodig is voor calciumcarbonaat (E170) en dat er in principe geen veiligheidsrisico bestaat met betrekking tot de blootstelling. Wel is de aanwezigheid van aluminium een punt van aandacht.

Minister Kuipers informeert in een Kamerbrief over de meest recente beleidsontwikkelingen op gebied van voedselveiligheid

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving op gebied van...

Minister Ernst Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft inzicht in de laatste beleidsontwikkelingen op gebied van voedselveiligheid. Hierbij gaat het onder andere om ontwikkelingen op het gebied van meldingsplicht, PFAS, MOAH en het gebruik van additief E171. In dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

In 2022 gebeurde er veel in wetgeving binnen de voedingsindustrie

Dit gebeurde er in 2022 in wetgeving in de voedingsindustrie

2022 was op veel vlakken een bewogen jaar. Oplopende prijzen en tekorten aan grondstoffen zorgden voor verschillende uitdagingen bij producenten. Ook in wetgeving gebeurde er veel. Er waren veel ontwikkelingen op het gebied van Nutri-Score, MOAH en E171. In dit artikel een overzicht van de 15 meest gelezen berichten in wetgeving in 2022.

Het Europees gerechtshof vindt een 'beoordelingsfout' bij indeling van titaniumdioxide als kankerverwerkkende stof bij bepaalde inademing in poedervorm

Wankelt Europees verbod op titaniumdioxide (E171)? Europees...

Het Europees Gerechtshof verklaart de verordening van de Europese Commissie rondom titaniumdioxide (E171) nietig. Het gaat hierbij om de indeling van titaniumdioxide als kankerverwekkende stof bij bepaalde inademing in poedervorm. Er is volgens het Europees Gerechtshof een 'duidelijke beoordelingsfout' gemaakt op gebied van de betrouwbaarheid van de gebruikte studie. Wat het effect hiervan is op het Europese verbod is nog niet duidelijk.

Zo zit het met de uitfasering van titaniumdioxide (E171)

Zo zit het met de uitfasering van titaniumdioxide (E171)

Het zat er al eventjes aan te komen, maar het verbod op het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) is definitief. De kleurstof wordt geschrapt van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven. Maar hoe gaat het nu verder? Dit is een herpublicatie omdat het verbod deze week is ingegaan.

Wetgeving voor additieven is complex. VMT geeft een overzicht van de geldende wetgeving

Additieven: overzicht van geldende wetgeving voor verschillende...

Welke additieven mogen worden toegevoegd aan levensmiddelen? Onder welke voorwaarden en in welke hoeveelheden? Welke strengere regels gelden voor biologische, biodynamische, vegetarische en veganistische voedingsmiddelen? Hoe etiketteer je additieven en hoe vertaal je ze naar andere EU-talen? VMT geeft een overzicht van de laatste stand van zaken.

De aanvraag van een novel food goedkeuring kan een aantal jaar duren

Dit moet er gebeuren voor goedkeuring van een novel food

De Commissie heeft recent het gebruik van de huiskrekel als nieuw voedingsmiddel goedgekeurd. De aanvraag hiervoor werd 3 jaar geleden al ingediend. Waarom gaat hier zoveel tijd overheen? Om meer inzicht te krijgen in dit proces zetten we de toelatingsprocedure voor nieuwe voedingsmiddelen op een rij

Update personeelsbezetting corona: Pepsico vergroot voorraad om quarantaineperikelen het hoofd te bieden

Update personeelsbezetting corona: Pepsico vergroot voorraad om...

Driekwart van de industriële bedrijven kan minder produceren door het hoge ziekteverzuim door corona. Dat meldt het FME. In een rondgang langs een aantal voedings- en drankindustrie wordt duidelijk dat het piept en kraakt. Is de personeelsplanning nog wel rond is te breien?

Producenten reageren op verbod E171

Producenten reageren op verbod E171

In oktober kondigde de Europese Commissie een verbod aan op het gebruik van E171 als voedingsadditief. Waar sommige producenten eerder al aankondigden het e-nummer uit producten te verwijderen, zullen andere producenten dat voor de ingangsdatum in 2022 moeten doen. VMT vroeg producenten en brancheverenigingen om een reactie op het verbod.

Webinar: NVWA introduceert interactieve additieventool, zo werkt het en dit kun je ermee

Webinar: NVWA introduceert interactieve additieventool, zo werkt het...

Mag nitriet als additief gebruikt worden in vleesbereidingen? Mag bietenrood toegevoegd worden als additief in verwerkte vis? Kortom, mag additief X in levensmiddel Y gebruikt worden? Dat is een vraag die bij veel voedingsproducenten leeft. Om producenten te helpen om deze vraag te beantwoorden, introduceert de NVWA een online interactieve tool. In dit webinar alles over de nieuwe tool en hoe je deze kan gebruiken.