Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

ABN Amro: 'Onbekendheid met CSRD-richtlijn zorgwekkend'

ABN Amro: 'Onbekendheid met CSRD-richtlijn zorgwekkend'

Vanaf 1 januari 2024 moeten grote en beursgenoteerde middelgrote bedrijven verplicht rapporteren over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Volgens de ABN Amro hebben 2 op de 3 Nederlandse bedrijven nog nooit van deze verplichting gehoord. En de helft denkt dat het hen niet zal raken.

Ondanks dalende grondstofprijzen, blijven de supermarktprijzen de komende tijd nog stijgen

'Ondanks dalende grondstofprijzen toch stijgende supermarktprijzen'

Door de grondstoffentekorten stegen de prijzen voor voedingsmiddelen in de supermarkt flink in 2022. Hoewel de wereldmarktprijzen van onder andere granen en zuivel al een tijdje iets teruglopen, stijgen de prijzen in de supermarkten nog steeds. "Alleen wanneer de inkoopkosten substantieel dalen en supermarkten een hevige concurrentiestrijd ervaren, ligt een structurele daling van de winkelprijzen in het verschiet."

ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien

ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel...

De markt voor zuivelvervangers kan richting 2030 nog sterker toenemen dan die voor vleesvervangers. Plantaardige vervangers voor kaas en yoghurt staan nog in de kinderschoenen. Dit zegt ABN Amro na een analyse van de marktpotentie.

Volgens de ABN Amro sectorprognose hebben de lagere marges effect op de innovatie en duurzaamheid bij producenten

'Lagere marges zetten innovatie en verduurzaming voedingssector onder...

Ook in Nederland blijven de energie- en grondstofprijzen stijgen. De loonkosten nemen toe en door stijgende rente zijn investeerders terughoudend. Dit leidt tot druk op marges van voedingsproducenten. Het doorberekenen van de kostenstijgingen wordt steeds lastiger. "De trend naar meer kortlopende contracten waarbij prijzen tussentijds aangepast kunnen worden zet door."

De visserij ligt onder een vergrootglas. (Foto: ANP)

'Visserij zal flink krimpen komende jaren'

De Nederlandse vissersvloot zal de komende vijf jaar met 10 tot 15 procent krimpen. Dat verwacht ABN AMRO op basis van eigen onderzoek.

Staat energiebesparing hoger op agenda door energieprijzen? 'Het is niet eenvoudig om nu te investeren'

Staat energiebesparing hoger op agenda door energieprijzen? 'Het is...

De hoge prijzen voor energie maken dat energiebesparing en energietransitie nog hoger op de agenda staan. Welke gevolgen heeft dit voor bedrijven en de keuzes die ze maken? Wordt er door de hoge energieprijzen sneller gekozen voor innovatievere (duurdere) opties voor energiebesparing? Experts van ABN Amro, FrieslandCampina, FNLI en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie geven hun visie.

'2022 staat in het teken van hogere prijzen voor voedingsindustrie'

'2022 staat in het teken van hogere prijzen voor voedingsindustrie'

De nieuwe lockdown heeft zeker gevolgen voor de voedingsindustrie. Toch zijn de stijgende prijzen een nog grotere zorg voor de voedingsindustrie. Dit stelt de ABN Amro in haar sectorprognose. VMT zet de belangrijkste punten op een rij.

Critici zijn volgens het ANP sceptisch

Opinie: Het IPCC-rapport als blauwdruk voor de foodondernemer

OPINIE - Het recent verschenen IPCC-klimaatrapport geeft een belangrijk signaal af aan bedrijven om hun duurzame transitie te versnellen. Ook vormt het rapport de basis waarop landen en lokale overheden hun klimaatbeleid verder aanscherpen. Dat beleid is van grote invloed op de foodsector, en niet in de laatste plaats op kleine en middelgrote producenten in Noordwest-Europa.

'Productie voeding groeit sneller dan verwacht na coronacrisis, ondanks grote onzekerheden'

'Productie voeding groeit sneller dan verwacht na coronacrisis,...

De Nederlandse economie lijkt zich onverwachts snel te herstellen van de coronacrisis. Een aantal sectoren zit dan ook weer op het niveau van voor de coronacrisis. Wel hebben bedrijven nog te maken met veel onzekerheden zoals hoge grondstofprijzen, verstoorde toeleveringsketens en personeelstekorten, blijkt uit de sectorprognose van de ABN Amro. VMT zet de belangrijkste punten voor de voedingsindustrie op een rij.