Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

5 tips om een sterke bedrijfspitch neer te zetten

5 tips om een sterke bedrijfspitch neer te zetten

Het World Food Center in Ede is op zoek naar foodstart-ups die willen bijdragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Hiervoor hebben zij een wedstrijd opgezet waarin foodstart-ups hun onderneming kunnen pitchen, en kans maken op een jaar lang gratis kantoorruimte. VMT zocht uit waar een goede pitch aan moet voldoen.

Foodstartups vormen drijfveer voor innovatie (luisterartikel)

Foodstartups vormen drijfveer voor innovatie (luisterartikel)

Van eetbare verpakkingen tot nieuwe maaltijdconcepten; het groeiende aantal food startups brengt leven in de brouwerij. Steeds meer mkb- en grotere voedingsbedrijven omarmen het startupmodel binnen de eigen organisatie. Sommige bedrijven zetten zelf startups op, andere gaan een samenwerking aan. Het R&D-model verandert daarmee ingrijpend. Waarom kiezen gevestigde voedingsbedrijven voor dit vernieuwde model en wat zijn de voordelen ervan? Dit artikel is verschenen in VMT 12.

Voedingspatronenapplicatie Verdify is op zoek naar supermarktpartners

Voedingspatronenapplicatie Verdify is op zoek naar supermarktpartners

Consumenten en voedingsmiddelenproducenten kijken met belangstelling naar wetenschappelijke onderzoeken over de relatie tussen voedingspatronen en gezondheid. VMT sprak met Jochem Bossenbroek, directeur van Verdify, een de start-up die het makkelijker voor mensen moet maken om een aanbevolen voedingspatroon te volgen.

FutureGoods bij Lidl in de schappen

Insecten, zeewier-wraps, granola met meelwormen; een greep uit het schap van supermarktketen Lidl tijdens de duurzame productenweek 'FutureGoods'. Vanaf 27 juni liggen in alle ruim vierhonderd Lidl-filialen in Nederland een week lang duurzame en innovatieve producten in de schappen, afkomstig van jonge lokale start-ups en leveranciers.

Algoritme kan wijnvoorkeur bepalen

Algoritme kan wijnvoorkeur bepalen

Wegnemen van de stress omtrent het kiezen van wijn staat aan de basis van de startup TasteIndex. Door middel van een persoonlijk smaakprofiel wil het bedrijf de klantbeleving verbeteren en loyaliteit faciliteren. VMT sprak met Viktor Mirovic, de oprichter van TasteIndex.

AI-technologie van Zero Food Waste kan horeca-afval met de helft reduceren

AI-technologie van Zero Food Waste kan horeca-afval met de helft...

Voedingsmiddelentechnologiestart-up Zero Food Waste brengt een volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor op de markt. Deze kan restaurants met honderd couverts vier- tot vijfduizend kilo voedselafval per jaar besparen. VMT sprak met Zero mede-oprichter Olaf van der Veen over zijn product en de uitdagingen van het ontwikkelingsproces.

FUMI Ingredients zet in op niet-dierlijke eiwitvervangers: 'We zijn overweldigd door interesse uit de voedingssector'

FUMI Ingredients zet in op niet-dierlijke eiwitvervangers: 'We zijn...

"Een doorbraak in de voedingsmiddelenindustrie is mogelijk als we de volledige potentie van micro-organismen benutten", dacht Edgar Suarez Garcia tijdens zijn promotieonderzoek aan Wageningen University & Research naar mogelijke toepassingen van algen in verschillende industrieën. VMT sprak met hem over zijn voedingsmiddelenstart-up FUMI Ingredients.

Startup Botanic Bites wil honger de wereld uit helpen met plantaardige eiwitten

Startup Botanic Bites wil honger de wereld uit helpen met...

Gevestigde voedingsmiddelenbedrijven volgen startups op de voet, omdat deze belangrijk zijn voor innovatie. Samen met Startlife, onderdeel van Wageningen University and Research, belicht VMT de wereld van de startups in de rubriek Startup Belicht. Deze keer sprak VMT Doreen Westphal, oprichter van Botanic Bites, dat eiwitrijke vleesvervangers produceert.

GreenFood50: 'Het is lastig om quinoa als ingrediënt te gebruiken'

GreenFood50: 'Het is lastig om quinoa als ingrediënt te gebruiken'

Meer graanalternatieven zijn nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden. Quinoa voorziet in de behoefte aan smaakvolle, duurzame en gezonde voeding, zegt Marc Arts, oprichter en directeur van Greenfood50.