In 2022 gebeurde er veel in wetgeving binnen de voedingsindustrie

Dit gebeurde er in 2022 in wetgeving in de voedingsindustrie

2022 was op veel vlakken een bewogen jaar. Oplopende prijzen en tekorten aan grondstoffen zorgden voor verschillende uitdagingen bij producenten. Ook in wetgeving gebeurde er veel. Er waren veel ontwikkelingen op het gebied van Nutri-Score, MOAH en E171. In dit artikel een overzicht van de 15 meest gelezen berichten in wetgeving in 2022.

Trending 2023 | KTBA: 'Zorg dat je een aantrekkelijke werkgever bent en investeer daarin'

Trending 2023 | KTBA: 'Zorg dat je een aantrekkelijke werkgever bent...

De foodindustrie is continu in beweging en heeft te maken met een groot aantal ontwikkelingen en uitdagingen. Naast oplopende kosten van ingrediënten en energiekosten liggen er ook uitdagingen op het gebied van inflatie, prijsverhogingen, recessie, verduurzaming en er woedt een heuse 'war on talent'. Maar met de nodige kennis en kunde is het goed mogelijk om alle uitdagingen het hoofd te bieden. KTBA schetst wat er zoal speelt in de branche en hoe zij een helpende hand kan toesteken.

Foto is gemaakt bij Spakenburg Paling. Foto is puur illustratief en bedrijf heeft niets met de inhoud van het artikel te maken (red.)
(Foto: Robin Britstra).

Onrust over handhaving NVWA op beheersing grondstofgevaren:...

Bij een aantal voedselverwerkers is onrust en boosheid ontstaan over handhaving door de NVWA op de beheersing van grondstofgevaren. Meerdere visbedrijven kregen al schriftelijke waarschuwingen of boetes. Een GFSI-certificaat van een toeleverancier volstaat voor de toezichthouder niet om grondstoffen afdoende te borgen.

Safe met Eef: Hoe ver ga jij om voedselveilige producten te produceren?

Safe met Eef: Hoe ver ga jij om voedselveilige producten te...

COLUMN - De eisen die worden gesteld aan producten lijken alsmaar hoger te worden. Als QA-manager zie je er niet alleen op toe of procedures worden gevolgd. Er wordt ook van je verwacht innovatief en proactief mee te denken over wat je (eind)klant van het product verwacht. Hoe doe je dat? Je kunt niet overal expert in zijn, maar waar haal je de kennis dan vandaan?

Young R&D: 'Hoe gaan jullie om met veranderende wetten en verordeningen?'

Young R&D: 'Hoe gaan jullie om met veranderende wetten en...

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Hoe werkt de Riskplaza-fraudetool?

Hoe werkt de Riskplaza-fraudetool?

Riskplaza heeft in 2018 een voedselfraudedatabase opgezet en de Food Fraud Analysis-tool ontwikkeld om bedrijven te helpen met een onderbouwde aanpak. Jacob Schilstra, de nieuwe directeur van Riskplaza, beantwoordt zeven vragen over de opzet en opgedane ervaringen. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 22 februari 2019.</i>

Borgesius gaat op voor audit+

Borgesius gaat op voor audit+

Borgesius Convenience in Leeuwarden wil dat leveranciers hun grondstoffen gaan borgen met behulp van Riskplaza. De vijf broodbakkerijen werken al met dit ketengarantiesysteem.

Smachten naar erkenning schema's

Smachten naar erkenning schema's

De website Ketenborging.nl biedt een overzicht van private kwaliteitsschema's die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft geaccepteerd. Tot nu toe heeft de de toezichthouder nog geen enkel schema erkend. VMT zocht met enkele eigenaren contact en vroeg hun waarom eigenlijk nog niet.

Riskplaza wil NVWA-erkenning

Riskplaza wil NVWA-erkenning

Om de veiligheid van grondstoffen en producten te garanderen, heeft het Productschap Akkerbouw in 2008 Riskplaza opgezet. Sinds 2014 is dit systeem ondergebracht in een stichting. Een erkenning van de NVWA moet zorgen voor meer internationaal draagvlak. Om die te verkrijgen, zijn diverse aanpassingen nodig.

NVWA sluit convenant over RiskPlaza

Het Productschap Akkerbouw, systeemeigenaar van RiskPlaza, en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit tekenden 4 juni het Convenant horizontaal toezicht. RiskPlaza is daarmee het eerste ketengarantiesysteem in de wereld en in Nederland het tweede voedselconvenant. Volgend jaar zal de NVWA RiskPlaza uitgebreid doorlichten op onvolkomenheden.