'Het Nederlandse voedselsysteem in 2050: gezond en circulair'
Hoe komen we tot een voedselsysteem, waarin gezond voedsel voor iedereen wordt geproduceerd met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die er leven?
Hoe komen we tot een voedselsysteem, waarin gezond voedsel voor iedereen wordt geproduceerd met respect voor onze planeet en alle mensen en dieren die er leven?
Helaas heeft MVO haar jaarlijkse Netwerkevent dat op 19 maart 2020 zou plaatsvinden, tot nader order moeten uitstellen.
Kalfsvleesbedrijf VanDrie Group heeft een nieuw MVO-rapport uitgebracht. Daarin is te lezen dat het bedrijf het afgelopen jaar te maken had met een tweetal recalls waarvan één vrijwillig. In zowel 2015 als 2016 had VanDrie ook twee recalls. Doelstelling op het gebied van voedselveiligheid voor VanDrie is om het aantal recalls terug te brengen naar nul.
Op 18 mei werd ISO 20400 voor maatschappelijk verantwoord inkopen gelanceerd. Deze internationale richtlijn draagt bij aan verduurzaming door een duidelijke koppeling te maken tussen duurzaamheidsbeleid en inkooppraktijk, zodat bedrijven en organisaties het krachtige middel inkoop volledig kunnen benutten. <i>Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 14.</i>
Steeds meer bedrijven werken samen binnen het innovatiecentrum THREE SIXTY in Veghel om voedselverspilling tegen te gaan. Ook MVO Nederland zal vanuit Veghel werken aan hun food&agri-programma. Bij THREE SIXTY staat samenwerking centraal, om een vuist te bieden tegen voedselverspilling.
Geld verdienen met reststromen gaat met vallen en opstaan, ondervond Bob Hutten toen hij de Verspillingsfabriek in Veghel begon. Zijn initiatief is maar een klein radartje in het tegengaan van voedselverspilling. Om echt het verschil te maken, is een systeemverandering noodzakelijk, constateert Toine Timmermans van Wageningen Universiteit tijdens een bijeenkomst van MVO Nederland.
Slagersbedrijf Bolscher komt tegemoet aan de groeiende groep mensen die minder vlees wil eten en meer groente. Onder andere voor deze 'flexitariërs' brengt het familiebedrijf in het najaar de hybride reeks 'Meat Your Veggies' op de markt: burgers met 50% groente en 50% vlees.
Vijf managers uit de foodsector zijn genomineerd voor de titel 'MVO- manager van het jaar 2017'.
MVO Nederland en Wageningen Academy zoeken briljante anti-verspillingsideeën om deze te pitchen op de door hen georganiseerde bijeenkomst 'van food waste naar food profit' op 29 juni aanstaande.
Er hangen nog veel negatieve connotaties aan verduurzaming. Verduurzaming biedt kansen ("groen is poen"), maar verandering is lastig en de stap naar business-as-usual snel gezet. Om duurzaam beleid vol te houden is daarom veel bezieling nodig. Dit kwam naar voren op de netwerkbijeenkomst Agrifood futureproof van MVO Nederland.