biodiversiteit

Lupineballetjes bij Ekoplaza: 'We zochten naar een meer populaire...

Ekoplaza heeft lupineballetjes in het assortiment opgenomen. De lupine komt van ecoboerderij Andre Jurrius. "We willen een korte keten hebben met onze telers," vertelt kwaliteitsmanager Steven IJzerman aan VMT.

Foto: Robin Britstra
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kruisbesmettingen voorkomen - zo heeft Go-Tan het allergenenbeheer...

Snacks zonder gluten en garnalen, snacks met gluten en garnalen. Er rollen dagelijkse verschillende producten van de band in de Go-Tan-fabriek in Kesteren. Het bedrijf groeit, in coronatijd wel met 20 procent. Hoe wordt er gepland en contaminatie in de productie voorkomen? "Door aan het begin van de week te starten met de allergeenvrije producten", zeggen Quality Assurance Officers Danielle Anthonijsz en Lian van Welzen in koor. Maar misschien nog wel belangrijker: "Goed allergenenbeheer is een ketenaangelegenheid."

Eiwitten

'Als we de rol van vleesvervangers in het dieet beter begrijpen,...

De state of the art in plantaardige vleesvervangers is verzameld in het boek 'Scientific reviews on meat analogues and plant-based ingredients' van hoogleraar Atze Jan van der Goot en collega's van Food Process Engineering van Wageningen University & Research (WUR). "We hebben echt goed op een rijtje gezet wat er allemaal in vleesvervangers zit, en waarom het erin zit." Aan het eind van dit artikel worden de meest gebruikte ingrediënten voor vleesvervangers op een rijtje gezet.

Een bloeiend gewas blauwe lupine, welke niet altijd blauw maar ook vaak wit bloeit. De blauwe lupine wordt ook wel de smalbladige lupine genoemd. (Bron foto: Ruud Timmer, Onderzoeker granen, eiwitgewassen en quinoa, Wageningen Plant Research, Open Teelten)
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Allergeen lupine in roggebrood: kruisbesmetting of bronbesmetting?

Een jonge vrouw kreeg in november 2020 een anafylactische reactie na het eten van een roggebroodje. De vrouw wist dat ze een lupine-allergie had, maar het etiket van het broodje vermeldde geen lupine. De NVWA stond voor een raadsel en vroeg Wageningen Food Safety Research (WFSR) de zaak te onderzoeken. Een 'puntbesmetting' lijkt een mogelijke oorzaak.

Ingrediënt & Product

Zomerleesvoer: interviews met Food100-voedselverbeteraars

VMT interviewde de afgelopen jaren een aantal van de voedselverbeteraars op de onlangs gepubliceerde lijst Food100. In dit artikel zetten we de interviews op een rij. Lees over lupine uit Nederland, plantaardige visconserven en koekjes van koffiedik.

Hand vol lupine bonen. Foto: Annemarie Kleve
Duurzaamheid & MVO

Lekker Lupine wil bekendheid lokale boon vergroten: 'We zijn in...

Lupine van Nederlandse bodem past volgens Marieke Laméris van Lekker Lupine helemaal bij deze tijd. 'We werken in korte ketens en lupine heeft een hoog eiwitgehalte. Daarom zijn we met productontwikkelaars in gesprek om nieuwe producten op basis van lupine in de markt te zetten.'

Professor Geert Houben: "We hopen dat overheden VITAL 3.0 gaan gebruiken zodat de ‘kan sporen bevatten van…’-labelling wereldwijd eenduidig wordt. En dat deze labeling alleen wordt gehanteerd wanneer er een relevant risico is."
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Allergeniciteit nieuwe eiwitten met 90% zekerheid te voorspellen...

Producenten die nieuwe eiwitten op de markt brengen, moeten eerst uitzoeken of deze allergische reacties teweeg kunnen brengen. Een nieuw model met daarachter een zelflerend algoritme kan producenten met 90 procent zekerheid vertellen of een nieuw ingrediënt allergeen is.

Ingrediënt & Product

Experimenteerzone voor plantaardige eiwitten in Woudrichem (video)

In het Noord-Brabantse Woudrichem (Land van Altena) moet een proeftuin komen voor de eiwittransitie in de voedselketen. Voedingsmiddelenbedrijven zoals Schouten Europe en HAK nemen samen met een aantal andere partijen hierin het initiatief. Er is vijf miljoen euro nodig om het eiwitcentrum van de grond te tillen.

Economie & Bedrijven

De top-tien van VMT: recalls, de roockworst van de Vegetarische...

Blockchain passeerde veelvuldig de revue in 2018, plantaardige eiwitten blijven in de picture en ook recalls kwamen regelmatig voorbij. Kortom er gebeurde weer genoeg dit jaar. Wat zijn de tien belangrijkste nieuwsgebeurtenissen?

Algemeen

Eiwitkwaliteit blijft op peil bij gebruik nieuwe eiwitbronnen

Wie vaker vlees vervangt voor alternatieve eiwitten, krijgt geen tekort aan kwalitatief goede eiwitten.