Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving

Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertellen Marijn van Tuijl (Ploum), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over CSRD in de voedingsindustrie

Vanaf volgend jaar gaat de nieuwe CSRD wetgeving van kracht. Voedingsproducenten moeten vanaf dan jaarlijks rapporteren over sociale- en duurzaamheidsrisico's van de onderneming en in de keten. Wat betekent deze wetgeving precies voor producenten en kwaliteitsmanagers? Tijdens het Food Law Event vertellen Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten), Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) en Jennifer Muller (CBL) meer over het onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni bij Innstyle in Maarssen. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, misleiding, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Duurzaamheid geen keuze meer

Vanaf 2024 worden de Corporate Sustainability Due Diligence Directive en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. Op grond van deze regelgeving moeten bedrijven ‘due diligence’ verplichtingen implementeren en jaarlijks rapporteren over sociale en duurzaamheidsrisico’s van de eigen onderneming, maar ook binnen de waardeketen waarin zij opereert. Zo ook dus over leveranciers als bijvoorbeeld grondstoffen en producten worden geïmporteerd van buiten Europa. Wat betekent deze (en nieuwe aanverwante) regelgeving voor voedselproducenten? Hoe zit het met de verantwoordelijkheid bij deze nieuwe wetgeving en wat zijn de consequenties bij niet-naleving?

Praktische vertaalslag CSRD

Tijdens het Food Law Event op 6 juni zet Marijn van Tuijl van Ploum Advocaten overzichtelijk uiteen hoe de nieuwe wet- en regelgeving eruit ziet. Maar hoe gaan producenten hier momenteel mee om? Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager bij Verstegen Spices & Sauces legt uit hoe zij nu al met deze wetgeving bezig zijn en zij geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan. Tot slot vertelt Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het CBL, hoe deze wetgeving zich vertaalt naar de retail en wat retailers van hun leveranciers zullen vragen in het kader van deze nieuwe wetgeving. 

Sprekers CSRD

Deze sessie bevat drie sprekers. Allereerst Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Marijn van Tuijl.

De tweede spreker in deze sessie is Marianne van Keep, chief sustainability officer bij Verstegen Spices & Sauces. Bekijk het LinkedIn profiel van Marianne van Keep.

Tot slot de laatste spreker in deze sessie is Jennifer Muller, manager duurzaamheid bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Bekijk het LinkedIn profiel van Jennifer Muller.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als...

Beeld: Shutterstock

Consumentenbond over Nutri-Score: 'Producenten moeten het logo niet...

De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve...

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige benamingen en harmonisatie

Food Law Event 2024: van NVWA-inspectie en claims tot plantaardige...

Waar vormt Europese wetgeving een rem voor transitie en innovatie en waar liggen de kansen? Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van...

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste stand van zaken

Europese harmonisatie probiotica-claim mogelijk? Dit is de laatste...

De International Probiotics Association Europe (IPA Europe) roept op tot geharmoniseerd gebruik van de claim 'probiotica' in de Europese Unie. Over...

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er...

Beeld: Shutterstock

Italië vervolgt strijd tegen Nutri-Score door voorstel wijziging...

In Italië stelt de partij van Giorgia Meloni een aanpassing in de grondwet voor. Het land wil in de grondwet opnemen dat 'de Republiek gezonde...

Beeld: Shutterstock

Zorgt omzeiling suikertaks voor nieuwe vormgeving wet? 'Op dit moment...

Producent Riedel introduceerde recent Appelsientje Fruitdrink met een vleugje zuivel. Door het toevoegen van de zuivel hoeft de producent geen...

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

Een eigen logo op je etiket: hier moet je op letten

De uitdrukking 'een beeld zegt meer dan duizend woorden' is er niet voor niets. Het gebruik van logo's kan consumenten snel informeren over...