Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'

Innoveren met voedingsmiddelen in poedervorm 'Een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie'
Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak.

Bij het verwerken van voeding in poedervorm dienen verschillende uitdagingen zich aan bij het produceren ervan. Of het nu gaat om poeders op basis van melk-, wei- of plantaardige ingrediënten, of gespecialiseerde voedingsmiddelen en dranken in poedervorm. Dan wil je dat voedselveiligheid, hygiëne, traceerbaarheid en omgang met allergenen waterdicht zijn.

Het is volgens Ron De Keersmaeker, director processing solutions & equipment bij Tetra Pak, essentieel om de juiste eigenschappen te verwerken in het eindproduct die aansluiten op consumententrends en hun gedrag: "Innovatief vermogen is een belangrijke sleutel tot succes, vooral als het naadloos aansluit op de eisen van de consument. De commerciële kansen die deze innovatie biedt zijn talrijk en bovendien relevant dankzij de hedendaagse voedseltrends gericht op gezonde voeding. Denk aan voedselveiligheid en hygiëne, traceerbaarheid en voorzorgsmaatregelen voor het omgaan met allergenen."

Essentiële voorwaarde

Om de volksgezondheid te garanderen worden hygiëne-eisen strenger: "Bovendien maken consumenten zich steeds meer zorgen over de risico’s van besmette voedingsmiddelen, voornamelijk als het gaat om zuigelingenvoeding. Voedselveiligheid is daarom een essentiële voorwaarde, door middel van zowel hygiëne als traceerbaarheid."

Professionals in de voedingsmiddelenindustrie hebben volgens De Keersmaeker de verantwoordelijkheid om te werken met leveranciers en apparatuur die totale transparantie kunnen garanderen: "Productielijnen moeten zo ontworpen zijn dat ze kruisbesmettingen voorkomen, ongewenste deeltjes elimineren, poederdegradatie te beperken en allergenen correct beheren. 

Het is mogelijk om binnen de industrie een beroep te doen op experts die de traceerbaarheid volledig kunnen automatiseren. Van de individuele componenten tot het volledige productiesysteem. Deze automatisering is een groot voordeel wanneer productieproblemen zich voordoen. Hierdoor is het eenvoudig een foute batch te isoleren en alle producten te traceren en labelen met vermelding van de exacte inhoud en hoeveelheid."

Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten”

De processing director ziet dat consumenten steeds veeleisender worden, waardoor de complexiteit ook toeneemt: "Naast het bereiken van de ideale eigenschappen van het eindproduct, wordt het daarom nog belangrijker om de samenwerking aan te gaan met experts. Zij kunnen namelijk de behoefte aan innovatie ondersteunen en stimuleren dankzij hun expertise en toegang tot moderne laboratoria en proefprojectfaciliteiten. Dit maakt het mogelijk om op grote schaal te experimenteren met een omvangrijke verscheidenheid aan grondstoffen en een meer betrouwbaar proces richting opschaling van productie te creëren."

Dit artikel is gesponsord door Tetra Pak.

Belgische recalls en waarschuwingen mei: te hoog gehalte glycidyl-esters in ghee, pistachenoten met aflatoxines

Belgische recalls en waarschuwingen mei: te hoog gehalte...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte aan glycidyl-esters in...

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen grillworst, onjuiste houdbaarheidsdatum op ei- en rundvleesschotel

Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van mei. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen grillworst,...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook...

foto: Jay & Joy

Plantaardig niet altijd veilig: Vegan kaasalternatieven veroorzaken...

In Frankrijk deed zich een uitbraak voor met Listeria monocytogenes in plantaardige alternatieven voor kaas. De producten werden verkocht in meerdere...

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger Wendy's

Rechtszaken als gevolg van E. coli-uitbraak door sla op hamburger...

Een uitbraak van E. coli O157:H7 die van juli tot augustus 2022 werd onderzocht door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de...

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

Salmonella in teruggeroepen verse basilicum

De Food and Drug Administration (FDA) en de Centers of Disease Control and Prevention onderzoeken een uitbraak van Salmonella die verband houdt met...

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5 doden

Listeriabesmetting in gerookte zalm van 2021 tot nu: 20 zieken en 5...

De Europese instituten ECDC (European Center of Disease Control) en EFSA (European Food Safety Authority) melden gezamenlijk een langdurig cluster...