Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun investeert in scaleup die eiwit en vezel haalt uit biergist

Cosun en Oost NL investeren samen €8 miljoen in foodtech scale-up Revyve. Deze Wageningse scale-up gebruikt een gepatenteerde technologie om eiwit- en vezelingrediënten te produceren vanuit biergist, een zijstroom van bierbrouwerijen.

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

Alternatief methylcellulose

De geüpcyclede ingrediënten van Revyve kunnen dierlijke eiwitten en ingrediënten zoals methylcellulose vervangen. Applicaties zijn onder andere vleesvervangers, pasta, bakkerijproducten, sauzen en snacks. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar.

“Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. Binnen revyve kunnen we functionele ingrediënten produceren uit biergist. Deze ingrediënten hebben een sterke gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer ‘clean-label’ alternatief kunnen bieden. We zijn zeer verheugd over onze samenwerking met Oost NL en Cosun Protein”, zegt Cedric Verstraeten, CEO van revyve.

Lage CO2-voetafdruk

De clean label - ingrediënten van revyve verlagen de CO2-voetafdruk van voedselproductie. Dit sluit aan bij de ambities van Cosun. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: “Deze investering past volledig in de strategie en duurzaamheidsagenda van Cosun en onze ambities op het gebied van alternatieve eiwitten. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten, zodat we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst kunnen creëren.”

Ecosysteem

Naast Cosun investeert ook Oost NL in revyve vanuit het Perspectieffonds Gelderland. Oscar Elderink, investment manager bij het fonds benadrukt de positieve impact van revyve's innovatieve technologie en de belangrijke rol die Wageningen University & Research en het omliggende ecosysteem spelen bij voedselinnovaties.

"Het Wageningse ecosysteem is een hotspot voor voedselinnovatie op weg naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. We zijn trots dat revyve met de investering vanuit Perspectieffonds Gelderland stappen kan zetten in de ontwikkeling en productie van duurzame en lokale voedselingrediënten.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties mei: plantaardige producten op maat en cocktail voor retail

Productinnovaties mei: plantaardige producten op maat en cocktail...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van mei: plantaardige producten op maat, plantaardige ijsmix en...

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg 

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg

Suiker reduceren in voedingsmiddelen is nog niet zo makkelijk. Het dient niet alleen voor de zoete smaak, maar heeft ook vele functionele...

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

Plus Retail over plantaardig: 'We moeten versnellen, maar hoe nemen we de klant maximaal mee?'

Plus Retail over plantaardig: 'We moeten versnellen, maar hoe nemen...

'Als we vegan op de verpakking plaatsen, schoppen we de bal voor de grote massa te ver weg'. Aan het woord is Petra Morssinkhof, manager...

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...