EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

EFSA keurt novel food rubisco-eiwit uit waterlinzen goed

Rubisco-eiwit - eiwit uit waterlinzen - is veilig om te eten, zegt de EFSA na beoordeling van de novel food-aanvraag van ABC Kroos (nu Rubisco Foods) ingediend in 2018.

Het EFSA-panel beoordeelde de novel foods-aanvraag voor eiwitconcentraat gemaakt uit een mix van de waterlinzen Lemna gibba en Lemna minor. Het eiwitconcentraat wordt gescheiden van de vezels, vervolgens gepasteuriseerd en gesproeidroogd. Het concentraat bestaat vooral uit eiwit, vezel, vet en mineralen.

Laag risico op allergische reacties

ABC Kroos wil het eiwitconcentraat in een verschillende voedingsmiddelen gebruiken bestemd voor een breed publiek. Het NDA-panel van de EFSA beoordeelde dat gezien de samenstelling het concentraat geen slechte voedingswaarde heeft.

Er zijn geen zorgen over genotoxiciteit. Ook beschouwt het panel het risico op allergische reacties laag. Daarom is het volgens de EFSA veilig voor consumptie.

Blij met goedkeuring

Rubisco Foods is blij met de goedkeuring. Het heeft 5 jaar geduurd voor deze beoordeling. Ook de implementatie van de wetgeving kan nog 7 maanden duren. Pas dan kan het vermarkt worden in Europa.

“Voor ons is deze positieve beoordeling van de EFSA, de bevestiging waar we op hoopten. Nu kunnen we verder gaan met onze plannen,” zegt Sjoerd Jansen, algemeen directeur van Rubisco Foods. “We produceren nu samples vanuit onze pilot plant. De komende maanden breiden we onze cultivatie-capaciteit uit om zo meer productie te draaien. Daarnaast willen we onze sales ontwikkelen.” Daarom is Rubisco Foods op zoek naar partners.

Eiwit uit waterlinzen

Waterlinzen bevatten een hoog gehalte aan essentiele aminozuren. Volgens Rubisco Foods is het aminozuurprofiel vergelijkbaar met die van wei en ei. Applicaties zijn bijvoorbeeld supplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg 

Suikerreductie realiseren? Deze 5 artikelen helpen je op weg

Suiker reduceren in voedingsmiddelen is nog niet zo makkelijk. Het dient niet alleen voor de zoete smaak, maar heeft ook vele functionele...

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met falafelkruiden: 10 trends in snacks en zoetwaren

Van cassavesnack met chlorella tot Oostenrijkse chips met...

Consumenten weten steeds meer over de ingrediënten in de voedingsproducten die ze kopen. Ze worden daardoor kritischer en verwachten ook eerlijke...