Voor abonnees
Voor abonnees
Reportage

Voor abonnees Overzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM

Was er op de ISM een chocoladebedrijf te vinden zonder een Dubaistyle-reep in het assortiment? Ja, maar het aantal bedrijven met een reep met de groene, knapperige vulling waren talrijk. Zelfs een producent van weipoeder haakte aan bij de hype die al bijna een jaar duurt. Gelukkig waren er ook andere trends waar te nemen in chocola.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA keurt eiwitrijk kroos 'waterlinzen' goed

Eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, is binnen de Europese Unie officieel goedgekeurd voor consumptie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Voor abonnees
Voor abonnees
vezels

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

vezels

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Ingredient

Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten en natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Fermentatie

Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan...

De Duitse kaasproducent Hochland Group gaat met de caseïne van Those Vegan Cowboys kaas maken.

Voor abonnees
Voor abonnees
Alternatief voor zuivel

Voor abonnees 4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Fermentatie

Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in...

Ondernemers in precisiefermentatie die willen opschalen in precisiefermentatie kunnen binnenkort terecht bij NIZO. En bedrijven die bezig zijn met celkweek kunnen terecht bij een nieuwe onafhankelijke spinoff van Mosa Meat.

ultrabewerkte voeding

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Nieuws

Voor abonnees Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Plantaardig

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock
Trends 2025

Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers

Het nieuwe jaar is net begonnen. Wat staat ons te wachten in 2025? Wat gaat er veranderen in kwaliteitsmanagement en productontwikkeling? VMT vroeg een aantal jonge QA'ers en R&D'ers hoe zij naar de toekomst kijken en wat zij verwachten voor hun vakgebied.

  1. Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten
  2. Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen
  3. Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen
  4. Voor abonnees4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument
  5. Opschalen in precisiefermentatie en celkweek? Nederland investeert in twee nieuwe pilot plants
  6. Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg
  7. Voor abonneesProveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in Nederland gezonder dan in andere landen
  8. Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn
  9. Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  10. Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We willen de Tony's Chocolonely van snoep worden'
  1. Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'
  2. Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij
  3. 30/9/2025 | VMT Food R&D Event
  4. GesponsordDuurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen
  5. Zoutreductie in kant-en-klaarmaaltijden krijgt vorm in NAPV
  6. GesponsordNieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot actie
  7. Productinnovaties november en december: kruidenmixen zonder toegevoegd zout, mango zonder stickers en Nederlandse spliterwten
  8. Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te implementeren
  9. GesponsordCommunicatie over je product is een vak apart
  10. GesponsordNatuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies