Ultrabewerkte voeding
Collectie bijgewerkt op 07-03-2025
Het onderwerp ultrabewerkte voeding en de daarbij horende NOVA classificatie zijn al lange tijd veelbesproken onderwerpen. Maar wat is ultrabewerkte voeding nu precies? Hoe kijken consumenten naar dit onderwerp? En hoe kun je hier als producent het beste mee omgaan? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl
Praktijkverhalen
- Een plantaardig eiwitproduct zonder soja of methylcellulose? Vivera probeert het met Protein Bites
- Zwanenberg: 'Door processing kunnen we meer grondstoffen benutten en verwaarden'
- Vleesvervangers ultrabewerkt? 'We kunnen minder bewerkte varianten ontwikkelen die op vlees lijken'
- Onbewerkt en toch smeuïg: hoe TastyBasics er zonder boter en suiker ingaat
- Vleesvervangers ultrabewerkt? 5 producenten vertellen hoe ze hiermee omgaan
- Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is fermentatie: 'Het gaat om een nieuwe vorm van processing'
- Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en kaasalternatieven
- Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut
- CEO Beyond Meat: 'We zijn trots op onze ingrediënten en ons productieproces' (video)
- 'Nutri-Score goedbedoeld, maar houdt wereld ultrabewerkte voeding in stand'
Wat zeggen experts?
- RIVM: 'Ultrabewerkte voeding is niet per definitie milieuvervuilender dan onbewerkte voeding'
- Publication of consumer information on Ultra-processed food
- Scientific critique of ‘ultra-processed foods’ (UPFs) classifications
- Gezond Leven: 'Ultrabewerkte voeding is niet per definitie ongezond'
- Ultrabewerkte voeding: waarom horen we daar steeds meer over?
- Standpunt rond zogenaamde ‘ultrabewerkte voeding’
- Bewerkte voeding: 'Laten we een meer gebalanceerde discussie voeren'
- Vlaamse voedingstechnologen vinden focus op ultrabewerkte voeding misplaatst
Consumenteninzichten
Wat zegt de wetenschap?
- Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen
- Vleesvervangers: ultrabewerkt en toch gezond? (luisterartikel)
- Eetsnelheid mogelijk bepalende factor bij overconsumptie ultrabewerkte voeding
- Scoren ultrabewerkte producten een lagere Nutri-Score? Onderzoek vergelijkt logo met NOVA-classificatie