Alternatieve eiwitten
Collectie bijgewerkt op 27-02-2025
Duurzame alternatieven voor dierlijke eiwitten kunnen plantaardig zijn, maar ook mycoproteinen timmeren aan de weg. In deze collectie staat de informatie over deze duurzame alternatieven op een rij. Mis je iets of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl
Ingrediënt: plantaardige eiwitten
Ingrediënt: Mycoproteines
- Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?
- Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (feb 2023)
- Hierom wint mycoproteïne aan populariteit (sept 2022)
- The Protein Brewery ontwikkelt vleesvervangers in nieuw experience center: ‘Ons schimmeleiwit moet goedkoper worden dan kip’ (aug 2021)
Ingrediënt: Insecten
Processing
- Data-analyse of een fysisch-chemisch model: waar heeft een foodbedrijf meer aan? (april 2023)
- VP Redefine Meat: ‘3D-printen is betaalbaar op te schalen’ (podcast) (maart 2023)
- Startup maakt verse melk van noten: ‘De opschaling was het meest complex’ (feb 2023)
- In 5 stappen naar duurzaam opschalen productie van plantaardige proteïnes (jun 2022)
- WUR en Those Vegan Cowboys werken samen aan caseïneproductie door gisten(jul 2022)
- Black box shear cell technologie ontrafeld (nov 2018)
Product: vleesvervangers
Product: Visvervangers
- Juiste textuur is de uitdaging bij ontwikkeling plantaardige vis
- Startup maakt tonijnvervanger van zeewier: 'Duurzaamheid kan wel betaalbaar zijn'
- Garden Gourmet maakt plantaardige variant van tonijn, garnaal en ei volgen. “We ontwikkelen de producten als startups”
- Oprichters Seasogood: 'Wij willen de vegan visspecialist worden'
Product: kaas- en zuivelvervangers
- Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'
- Startup maakt verse melk van noten: ‘De opschaling was het meest complex’
- Zo gebruikt Jay&Joy traditionele kaastechnieken voor de productie van vegan kaas
- Voor gen Z hoeft plantaardige zuivel niet per se naar melk te smaken
- Amsterdamse startup Max&Bien: ‘We willen met kaaswiel plantaardige kaas zo normaal mogelijk maken’
Consument: Smaak, textuur en gezondheid
- Betaalbaar, smaakloos en om de hoek verkrijgbaar: favaboon nieuw plantaardig lievelingetje van R&D
- Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer mainstream en culinair
- Consumentenbond: 'Veel vegaburgers bevatten te veel zout'
- Jan Zandbergen Group opent innovatiecentrum: ‘Verbeter eerst de structuur van een vleesvervanger, daarna de smaak’
- Visie Voedingscentrum op plantaardig (externe link)
Wetgeving/Labeling
- Europees Hof: 'Verbod vleesnamen voor plantaardige producten niet toegestaan'
- Europees Parlement veegt wet verbod zuivelbenamingen van tafel (jun 2021)
- Wanneer mag plantaardige voeding plantaardig heten? De NEN wil het uitzoeken (jul 2021)
- Vega(n) steeds populairder: zo zit het met geldende wetgeving voor etikettering en claims
- Nederlands Bakkerij Centrum: 'Vegan kaas bestaat niet'
- Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring EFSA: Nederlandse producenten zijn nog voorzichtig