Fermentatie
Collectie bijgewerkt op 27-02-2025
Gefermenteerde producten als bier, brood en yoghurt, wie kent ze niet? Maar fermentatie wordt de laatste jaren voor steeds meer toepassingen ingezet mede ingegeven door de populariteit van plantaardige eiwitten. Fermentatie kan de vaak ongewenste bijsmaak of textuur op een natuurlijke manier tegengaan.
Algemeen
Smaak
- Column: "Fermentatie kan smaak van plantaardige zuivel verbeteren"
- Plantaardige eiwitten zonder bijsmaak? Biopurificatie en fermentatie kunnen de oplossing zijn
- Het rijke mondgevoel van dierlijke eiwitten - kokumi - evenaren in groente? 'We wilden groente zo lekker laten smaken dat je vlees niet mist'
- 'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel verschillende soorten'
- Lekker smakende vleesvervangers ontwikkelen? Consortium zoekt uit hoe fermentatie en AI dit proces kunnen versnellen
- Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
- Chef-koks gebruiken fermentatie vooral om nieuwe smaken te ontwikkelen
- Wat kan een productontwikkelaar met miso? 'Het is een productieproces voor hartige smaken'
Precisiefermentatie
- Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie,?ver van ons bed of snelle?realiteit? (video)
- Startup Vivici maakt wei-eiwit via precisiefermentatie: 'We willen gezondheidsbewuste en duurzame consument aanspreken'
- De markt op met eiwitten uit precisiefermentatie? 'Zorg voor lagere prijzen of kijk naar high end producten'
- Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
- Those Vegan Cowboys: 'eerste 'echte' kaas gemaakt zonder dieren'
- Deze 3 startups krijgen Europees geld om fermentatieprocessen verder te ontwikkelen
Wat doen foodbedrijven?
- Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is fermentatie: 'Het gaat om een nieuwe vorm van processing'
- The Protein Brewery ontwikkelt vleesvervangers in nieuw experience center: 'Ons schimmeleiwit moet goedkoper worden dan kip' (video)
- Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en kaasalternatieven
- 'We maken het lekkerste erwteneiwit': MycoTechnologie fermenteert met paddenstoelen
- Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: 'We kunnen een keur aan reststromen verwerken'
- Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken