Etikettering
Collectie bijgewerkt op 10-02-2025
Wat is de geldende wet- en regelgeving op gebied van etikettering? Waar moet je als producent rekening mee houden bij het etiketteren van je voedingsmiddelen? En hoe gaan producenten hiermee om? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl
NVWA Handboek Etikettering
- Checklist: Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste wijzigingen
- Checklist: update NVWA Handboek Etikettering: de 5 belangrijkste wijzigingen op een rij
- On topic: alles over etikettering van levensmiddelen
- On topic: deze 13 vermeldingen móeten op je etiket staan
- Achtergrond: 14 vragen en antwoorden over het NVWA Handboek Etikettering voor levensmiddelen
- Tips: handboek Etikettering: 5 tips van de NVWA
- Document: NVWA Handboek Etikettering voor levensmiddelen
Belangrijkste wet- en regelgeving
- Achtergrond: RCC over misleiding: ‘‘Serveersuggestie’ is geen vrijbrief voor het afbeelden van niet-aanwezige ingrediënten’
- Achtergrond: dit zijn de belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op gebied van THT & TGT
- Achtergrond: dit is de geldende wetgeving voor boerderijwinkels, lokale productie en thuisproducenten
- Interview: ‘De Levensmiddelendatabank (LEDA) is geen black box, het bevordert juist transparantie’
- Achtegrond: Farm-to-Fork gooit de befaamde ‘1169/2011’ op de schop: dit betekent het voor etikettering
- Achtergrond: clean labelling - slimme productinnovatie of tricky business?
- Checklist: dit verandert er in de aangescherpte wetgeving gedistilleerde dranken
- Achtergrond: EU wil nephoning aanpakken met nieuwe etiketteringsregels
- Achtergrond: etiketteringsregelgeving België en Nederland: geharmoniseerd of toch niet?
- On topic: Met deze 6 wetenschappelijke aanbevelingen ga je allergeneninformatie op je etiket fundamenteel verbeteren
- Achtergrond: etikettering van biologische levensmiddelen: wat zegt de nieuwe Bio-Verordening?
- Checklist: aan deze eisen moeten levensmiddelen voldoen voor een Europese BOB-, BGA- of GTS-registratie
- Achtergrond: benaming en etikettering van brood is grootste knelpunt in Warenwetbesluit Meel en brood
- Checklist: 10 belangrijke punten uit het NVWA Handboek Regelgeving (longread)
- Achtergrond: 4 hete hang?zers in etiketteringswetgeving (longread)
Logo's, claims en allergenen
- Tips: Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je bedrijf
- Tips: Ingrediënt of additief? Belangrijke aandachtspunten voor voedselproducenten
- Achtergrond: de kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
- Overzicht: belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
- Interview: zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen: tips vanuit de industrie
- Achtergrond: einde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze gids en checklist moeten duidelijkheid geven
- On Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij
- Checklist Nutri-Score: dit zijn de voorgestelde wijzigingen voor het algoritme
- On Topic Eco-Score: wat is het en hoe wordt het berekend?
- Onderzoek: ‘Allergeneninformatie op etiketten onduidelijk, gebruik één PAL-formulering'
- Achtergrond: nieuw waarschuwingsetiket voor pluimveevlees komt eraan: zo ziet het eruit
- Interview: 5 voedingsproducenten over Nutri-Score: ‘Het geeft duidelijke, transparante voedingsinformatie’
- Checklist: 5 aandachtspunten voor het gebruik van afbeeldingen op levensmiddelen
Meningen en visies vanuit de industrie
- Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1 Engelstalig etiket in EU
- Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'
- Onderzoek: Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving kunnen misleiding in de hand werken'
- Analyse: Verdwijnen fysieke etiketten uiteindelijk van de verpakking? Dit is de laatste stand van zaken voor digitale etiketten
- Interview: QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
- Interview: QA’ers over 3 bottlenecks bij etikettering: ‘Interpretatieverschillen veruit grootste probleem’
- Interview: producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘
- Interview: R&D’ers en QA’ers over grondstoftekorten: ‘Zonder versoepeling NVWA is etikettering mission impossible’
- Interview Startup Upfront: ‘Belangrijke informatie moet duidelijk op het etiket staan’
- Achtergrond: etiketteren in België en Nederland blijft wereld van verschil
Tips rondom etikettering
- Achtergrond: Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in voedingsrecht
- Analyse: Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen mag het
- Tips: Handboek aroma's: 4 tips van de NVWA
- Overzicht: Dit zijn de 10 meest gemaakte etiketteringsfouten
- Overzicht: Dit zijn de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over etikettering
- Stappenplan: zo ziet het proces van private label etikettering eruit
- Checklist: zo etiketteer je niet- en licht-alcoholische 'gedistilleerde dranken'
- Checklist: hieraan moeten voedingsmiddelen voldoen om de koosjer-claim te dragen
- Tips: 3 tips voor het optimaliseren van de ingrediëntenlijst van levensmiddelen
- Achtergrond: 4 opvallende verschillen in etikettering tussen Frankrijk en Nederland
- Checklist: 8 aandachtspunten voor de NVWA bij het voorkomen van misleidende etiketten
- Checklist: hieraan moet een voedingsmiddel voldoen om de halal-claim te dragen
- Tips: 6 tips voor een duidelijker voedseletiket: ‘Het is geen medische bijsluiter’
- Checklist: 5 aandachtspunten bij het vertalen van etiketten voor de Europese markt