Acrylamide
Collectie bijgewerkt op 19-09-2024
Acrylamide is een procescontaminant die voornamelijk wordt gevormd bij hoge temperaturen, zoals bakken, frituren of roosteren. Het ontstaat uit natuurlijke ingrediënten zoals suikers en het aminozuur asparagine, en de stof kan het risico op kanker vergroten. Gezien deze zorgen, is de reductie van acrylamide in de levensmiddelenindustrie een belangrijk aandachtspunt geworden.
Algemeen
- 2024: Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat doe je eraan?
- 2020: Acrylamide, een klein molecuul, een grote uitdaging
- 2020: zo zit het met de acrylamidegehaltes in verschillende productgroepen
- 2019: Update Acrylamide Toolbox maakt onderscheid in aardappel- en koffieproducten
- 2015: 'Bij regelgeving acrylamide moet je risico's accepteren'
- 2015: Vijf vragen over acrylamide
Wetgeving & Toezicht
- 2023: NVWA vindt vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek
- 2021: NVWA vindt gehalte acrylamide pepernoten vaak te hoog
- 2019: BEUC wil betere regels voor acrylamidereductie
- 2018: Risicobeperkende maatregelen en referentiewaarden voor acrylamide in levensmiddelen
- Huidige verordening 2017/2158: maatregelen en referentieniveaus
Praktijk
- 2024: Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar niet klakkeloos
- 2024: Bakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'
- 2023: Acrylamide-alarm voor Friese pepernoten: productie stilgelegd
- 2023: La Confiance: Intelligente camera in de productie voorkomt discussie over de kwaliteit
- 2018: Kerry brengt acrylamidereducend enzym op de markt
- 2018: Bolletje en Pally Biscuits delen ervaringen in strijd tegen acrylamide