Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat
“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Arjan Hoekman is Chef pakhuis en verpakken: “Rouveen Kaasspecialiteiten is een coöperatie die bestaat uit 250 leden-veehouders die melk leveren voor de kazen die wij leveren over de hele wereld. We zijn vooral bekend vanwege onze kruidenkazen. In totaal produceren we in onze fabriek ruim vierhonderd verschillende soorten kaas die we grotendeels op recept maken voor bijvoorbeeld retailers, die het dan weer onder private label op de schappen leggen.”

Desinfectie is essentieel

“Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Rouveen Kaasspecialiteiten”, zegt Hoekman. “Desinfectie speelt daar absoluut een belangrijke rol bij. Een goede, kwalitatieve kaas bereik je pas door een goede hygiëne toe te passen. Dat begint al in de voorfabriek. Daarna moet je zorgen dat de melk niet (na)besmet wordt in het vervolgtraject, kaasmakerij, pekel en pakhuis met bacteriën zoals Lysteria, dat bijvoorbeeld via de uitwerpselen van vogels binnen kan komen onder iemands schoen."

Wat desinfectie betreft nemen we verschillende maatregelen zoals baden, bedrijfskleding en haarnetjes. Sinds kort gebruiken we ook de Flexxomat van Flexxolutions.” Flexxolutions is producent van duurzame producten in technisch textiel. Denk hierbij aan afdeksystemen voor silo’s, innovatieve opslagsystemen voor biogas, vloeistoffen of vaste stoffen en oplossingen voor desinfectie. Deze oplossingen en producten worden in vele sectoren toegepast, zoals de biogas-, (glas)tuinbouw- en landbouwsector, en daarnaast dus in de voedingsmiddelenindustrie."

Voor ieder deel van het bedrijf was de juiste mat beschikbaar en het complete interne transport van de fabriek kan er gebruik van maken”

Voordat Hoekman overstapte naar de Flexxomat, gebruikte het bedrijf platen met een opstaand randje die gevuld werden met desinfectievloeistof, een soort bad dus. “Dat was vrij bewerkelijk. Daarbij gleden de platen nog wel eens weg als iemand erop ging staan, wat een negatieve invloed had op de veiligheid.”

Hoekman zocht vervolgens de oplossing bij het bedrijf Flexxolutions, dat de Flexxomat levert. “Deze is supergemakkelijk in het gebruik en blijft door de anti-sliplaag mooi liggen. Daar kwam nog bij dat we dikkere en plattere matten konden aanschaffen voor personen en machines die eroverheen moeten. Zo was er voor ieder deel van het bedrijf de juiste mat beschikbaar en kan het complete interne transport van de fabriek er gebruik van maken. De matten zijn bovendien gemakkelijk te reinigen en weer te vullen”, zegt Hoekman. “Dat kan handmatig, maar je kunt er ook voor kiezen ze automatisch via een pomp te vullen, dan heb je er geen omkijken meer naar.”

Maatwerk

De matten liggen onder andere bij de ingangen van de verschillende ruimtes in de voorfabriek, waar de melk wordt geprepareerd om er kaas van te maken. Verder liggen ze bij de ingang van de kaasmakerij. “We hebben echter ook ruimtes waar de vloer helemaal bestaat uit Flexxomatten. Deze hebben we op maat laten maken, maar je kunt op zich prima uit de voeten met de standaardmaten die Flexxolutions levert.”

Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat.
Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat.


Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat. “Voor de zwaardere machines zoals heftrucks en steekkarretjes, gebruiken we de wat plattere matten die rondom extra zijn gestabiliseerd met RVS-platen. Zo blijft de mat mooi plat liggen en beweegt deze niet mee met de machine die erover heen rijdt. Ook apparatuur met zwenkwielen zoals een trolley, wordt uitstekend gereinigd, evenals het schoeisel van personeel.”

We kunnen weer vooruit

Hoekman is een tevreden klant van de Flexxomat. “Ik ben er blij mee. De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen. Echte nadelen zie ik niet, behalve dat je er regelmatig onder moet reinigen, maar dat geldt voor alle desinfectiemethodes die op de grond liggen. Ik denk dat we er zeker vijf jaar lang mee vooruit kunnen en onze producten op een veilige manier aan onze klanten kunnen leveren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metFlexxolutions.

Beeld: Shutterstock

Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij

Aan het eind van elk jaar zijn er vele lijstjes met foodtrends voor het jaar daarop. Reden voor de redactie om deze foodtrends op een rij te zetten. Lees 6 trendartikelen en luister naar 2 trendpodcasts.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

VMT 8 (2024): Wat gaat 2025 ons brengen?

Welke trends zijn er in de voedingsindustrie in 2025? In dit laatste nummer van 2024 geven deskundigen hun visie.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

“De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”

QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.